La UA presenta el cicle de concerts de primavera de l’OFUA per al mes de maig
L’Auditori del Teular de Cocentaina, l’Auditori de la Mediterrània de la Nucia i l’ADDA allotjaran els tres concerts que integren el programa d’enguany
El concert de l’ADDA tindrà caràcter solidari a benefici de Projecte Home
La Universitat d’Alacant presenta el seu tradicional cicle de concerts de primavera que, en aquesta edició 2022, està integrat per tres concerts de l’Orquestra Filharmònica de la UA (OFUA) en l’Auditori del Teular de Cocentaina, l'Auditori de la Mediterrània de la Nucia i l’Auditori de la Diputació d’Alacant (ADDA) els dies 12, 13 i 14 de maig respectivament. Els concerts de Cocentaina i la Nucia seran gratuïts, a les 20 hores, i el concert de l’ADDA, a les 19 hores, tindrà caràcter solidari a benefici de Projecte Home, amb un preu d'entrada de 10 euros (en www.instanticket.es i en la taquilla de l’ADDA fins a una hora abans el mateix dia del concert). El cicle de concerts compta amb el patrocini de la Fundació Manuel Peláez Castillo i CajaMar Cajarural i la col·laboració de la Diputació d'Alacant.
Amb direcció de Tobias Gossmann, l’OFUA compta enguany en la part formativa per a la preparació d'aquests concerts amb professionals de prestigi, entre els quals hi ha Kremena Gancheva, membre de l’Orquestra Nacional d'Espanya, en les cordes, i Juan Osorio, professor del Conservatori Professional de Música d'Alacant Guitarrista José Tomás, en els vents.
Gossmann ha triat la simfonia número 101 de Joseph Haydn i la 8a simfonia de Ludwig van Beethoven per al repertori d'enguany. El director de l’OFUA explica que les dues simfonies tenen moltes coses en comú: “Resulta evident la semblança dels segons moviments de les dues obres, amb un ritme general molt mecanitzat.
De fet, a la simfonia de Haydn van posar el títol afectuós d’El rellotge, pel tic-tac quasi constant de l'Errant. En el cas de Beethoven, se sospita que el seu segon moviment estava inspirat per l'invent d'un artefacte musical nou: el famós metrònom de Johann Nepomuk Mälzel, una evolució del cronòmetre musical de Dietrich Nikolaus Winkel. Però la similitud més important de les dues simfonies és l'humor omnipresent, tractat amb un mestratge que només genis musicals com Haydn i Beethoven poden generar”.
Tobias Gossman afig que “amagat sota una certa serietat, quasi cap frase transcorre sense alguna broma musical: des de falses anacrusis, accents contra compàs, harmonies sorprenents o suposadament equivocades, ridiculitzacions musicals fins a enganys constants en les formes musicals. Al final, fins i tot fa l'efecte que el mateix Beethoven s'està burlant de si mateix en la seua infinita cerca d'una coda i de com acabar la seua simfonia”.
CONCERTS
Dijous, 12 de maig
Lloc: Auditori del Teular (Cocentaina)
Hora: 20 h
Col·laboradors: Ajuntament de Cocentaina i Seu Universitària
Entrades: accés lliure limitat a l'aforament de l'auditori
Divendres, 13 de maig
Lloc: Auditori de la Mediterrània (la Nucia)
Hora: 20 h
Col·laboradors: Ajuntament de la Nucia i Seu Universitària
Entrades: entrada gratuïta amb invitació, que caldrà arreplegar-la en les taquilles de l'Auditori durant la setmana de l'actuació.
Dissabte, 14 de maig
Lloc: ADDA (Auditori de la Diputació d'Alacant)
Hora: 19 h
Col·laboradors: Diputació d’Alacant i Auditori ADDA
VEU Solidària a benefici de Projecte Home. Entrades: preu 10 €
Repertori:
I part
Simfonia núm. 101 El rellotge, Hob.I:101, Joseph Haydn
- Adagio - Presto
- Andante
- Menuetto - Trio. Allegretto
- Finale. Vivace
II part
Simfonia núm. 8, op. 93, Ludwig van Beethoven
- Allegro vivace e con brio
- Allegretto scherzando
- Tempo di menuetto
- Allegro vivace