elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Més de 70 persones participen en la UA en la reunió anual del projecte SCORE

Més de 70 persones participen en la UA en la reunió anual del projecte SCORE
  • El departament d’Enginyeria Civil implementa les accions relacionades amb Benidorm

MÉS FOTOS
Més de 70 persones participen en la UA en la reunió anual del projecte SCORE - (foto 2)

 

El consorci del projecte europeu SCORE (Smart Control of the Climate Resilience in European Coastal Cities), del qual forma part la Universitat d’Alacant, celebra al campus de Sant Vicent del Raspeig la seua reunió anual amb la participació de més de 70 persones.

El consorci el coordina l’Atlantic Technological University Sligo–ATU (Irlanda) i està format per 28 organitzacions provinents del món acadèmic, les autoritats locals i les pimes que abasten una àmplia gamma de sabers que inclouen ciències i polítiques ambientals, modelatge climàtic, ciències socials i ciutadanes, gestió de dades, enginyeria costanera, seguretat i aspectes tecnològics de la investigació de sensors intel·ligents.

Iniciat al juliol de 2021, SCORE té com a objectiu dissenyar una estratègia integral, desenvolupada a través d’una xarxa de 10 “laboratoris vivents de ciutats costaneres” (Coastal City Living Lab, CCLL), per a millorar de manera ràpida, equitativa i sostenible la resiliència climàtica de les ciutats de costa a través d’un enfocament basat en ecosistemes (EBA) recolzat per tecnologies digitals sofisticades. Els laboratoris (CCL) involucrats són: Sligo i Dublin, a Irlanda; Vilanova i la Geltrú, Benidorm i la comarca basca d’Oarsoaldea, a Espanya ; Oeiras, a Portugal; Massa, a Itàlia; Piran, a Eslovènia; Gdansk, a Polònia; i Samsun, a Turquia.

En concret, la Universitat d’Alacant participa amb el seu departament d’Enginyeria Civil, en el CCL de Benidorm. Tal com conta un dels seus membres, el professor Luis Aragonés, des que va començar el projecte s’han implementat les accions marcades per SCORE, des de l’anàlisi dels problemes derivats del canvi climàtic a la ciutat fins a la difusió i transferència ciutadana. Aquesta transferència deriva, segons explica l’enginyer, a implementar solucions basades en l’EBA com, per exemple, la instal·lació de dunes urbanes en el passeig litoral de Benidorm per a evitar inundacions, al mateix temps que serveixen de reservori d’arena per a la platja.

La intensificació dels fenòmens meteorològics extrems, l’erosió costanera i l’augment del nivell de la mar són desafiaments importants que les ciutats costaneres europees han d’abordar amb urgència. Les morts causades pel clima extrem a Europa podrien augmentar de 3.000 a l’any entre 1981 i 2010 a 152.000 entre 2071 i 2100 si no es promulguen vies de mitigació per a augmentar la resiliència de les ciutats i assentaments europeus, segons un estudi de la revista The Lancet Planetary Health.

La resiliència climàtica es defineix com a “canvis en els processos, les pràctiques i les estructures per a moderar els danys potencials o per a beneficiar-se de les oportunitats associades amb el canvi climàtic”. L’avanç d’aquesta necessita, al seu torn, el desenvolupament en l’adquisició de dades, pronòstics i comprensió dels riscos i impactes potencials.

Pujar