Llum verda al model de referència de comptabilitat analítica que aplicaran les universitats espanyoles
L’anunci s’ha fet durant la celebració de la sectorial CRUE-Gerents que presideix Amparo Navarro
Les universitats espanyoles compten des d’avui amb un model de referència de comptabilitat analítica que, en línia amb el que preveu la LOSU, podrà aplicar-se en tot el conjunt de l’estat una vegada acabe la seua tramitació en l’Assemblea de la CRUE i el Ministeri d’Universitats. El document ha sigut aprovat aquest matí en la reunió de la Sectorial CRUE-Gerències que se celebra des d’ahir a la Universitat d’Alicante. Així ho ha detallat la rectora Amparo Navarro, presidenta d’aquesta sectorial, al final de la celebració de l’assemblea.
Navarro explica que la Llei orgànica del sistema universitari (LOSU) estableix que les universitats han de comptar amb un model de comptabilitat analítica o similar. Fins ara, les universitats només podien aplicar el model que té vigent la Intervenció General de l’Administració de l’Estat per a totes les administracions públiques. «És evident que aquest model no preveia moltes peculiaritats de les universitats i, per aquest motiu, s’ha treballat des del 2010 en un model aplicable a les universitats. Ara, després de mesos de treball, hem aconseguit arribar a un acord consensuat per aquesta sectorial que en breu elevarem a l’Assemblea General de CRUE per a presentar-lo en el Ministeri d’Universitats per a la seua aprovació final».
La presidenta de la sectorial i directora del grup de treball per al finançament de les universitats espanyoles, explica que «la comptabilitat analítica és un instrument que pot millorar, no sols la transparència i la rendició de comptes de les universitats, sinó també, l’eficàcia de les universitats». Fins ara, en qualsevol pressupost i comptabilitat les universitats presentaven ingressos i despeses totals. «La comptabilitat analítica servirà per a poder quantificar quant costa cada títol, cada servei, etc., és un instrument que ens permetrà ser més eficaços i saber com podem millorar l’ús dels recursos, al servei d’una docència de qualitat i d’una investigació d’excel·lència».