elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El MUA lliura els premis del 24è Concurs de Tallers Didàctics dissabte vinent

El MUA lliura els premis del 24è Concurs de Tallers Didàctics dissabte vinent
  • Enguany hi han participat 2.434 estudiants de 36 centres d’ensenyament de tota la província, des d’infantil fins a batxillerat, en un total de 94 sessions impartides

  • El jurat ha premiat 103 treballs que integren una exposició que es podrà veure fins al 30 de juny

MÉS FOTOS
El MUA lliura els premis del 24è Concurs de Tallers Didàctics dissabte vinent - (foto 2)
El MUA lliura els premis del 24è Concurs de Tallers Didàctics dissabte vinent - (foto 3)

El Museu de la Universitat d’Alacant (MUA) lliurarà dissabte, 15 de juny, els premis del 24è Concurs de Talleres Didàctics, amb dues sessions a la sala polivalent: a les 11 h, educació secundaria i batxillerat; i a les 12.30 h, seccions d’educació infantil i primària.

Els tècnics de l’Àrea Didàctica del MUA, Remedios Navarro i David Alpañez, responsables del disseny i desenvolupament dels tallers, detallen que en aquesta vint-i-quatrena edició s’han realitzat noranta-quatre sessions de taller amb trenta-sis centres d’ensenyament de tota la província, en les quals han participat un total de 2.434 estudiants, des d’infantil fins a batxillerat. D’entre tots els participants el jurat ha premiat cent tres propostes que formen una exposició que es podrà visitar fins al 30 de juny.

Els tallers desenvolupats durant el curs 23/24 han versat sobre tres exposicions diferents: «La llum de Sempere», amb motiu del centenari del naixement de l’artista Eusebi Semper; «Molt de conte. Relats visuals en la col·lecció del MUA», i la «15a Convocatòria d’Arts Visuals mulier, mulieris». Navarro i Alpañez expliquen que «des del primer dia, el nostre propòsit ha sigut acostar, sensibilitzar i fer comprensible la creació contemporània als visitants, i els tallers didàctics són la nostra eina preferida. Hem comprovat que els conceptes que els transmetem els aprenen més bé a través de l’experimentació».

Taller “La llum de Sempere”

El 3 d’abril de 1923 va nàixer a Onil Eusebi Sempere, l’artista alacantí més reconegut del segle XX. És per això que, per a celebrar-ne el centenari, el MUA va dissenyar l’exposició «La llum de Sempere» en la qual es van seleccionar vint-i-sis obres de l’artista onilenc pertanyents a la nostra col·lecció. La visita taller, amb un enfocament eminentment participatiu, s’enfocava com una immersió en la biografia i la trajectòria artística d’Eusebi Sempere a través d’un recorregut pels esdeveniments i les ciutats que van marcar la seua vida. L’activitat didàctica ens va permetre experimentar amb les possibilitats de l’abstracció geomètrica i l’art òptic, combinant línia, color, llum, moviment, espai, buit o transparència amb temes com el paisatge, la geometria, la memòria, la música o la literatura, tal com va fer Sempere en el seu moment. L’Àrea Didàctica del MUA va programar las activitats adaptant els continguts a l’edat dels participants. En aquesta ocasió es van formular dues propostes diferents però anàlogues, una per a infantil i primer cicle de primària, i una altra de tercer de primària a segon de batxillerat. Els resultats han sigut sorprenents i han superat amb escreix les expectatives i objectius previs que ens havíem marcat.

Taller “Molt de conte”

Com cada any, el Museu de la Universitat d’Alacant renova l’exposició de la seua col·lecció prenent com a punt de partida l’elecció d’una temàtica que es converteix en el criteri principal per a seleccionar les peces. En aquesta ocasió el tema triat ha sigut l’obra d’art com a narradora d’històries. La visita a «Molt de conte. Relats visuals en la col·lecció del MUA» ens va permetre conèixer un univers fascinant que es desplega a través de catorze creacions de quinze artistes que ens van introduir en mons reals i imaginaris, memòries íntimes, denúncies socials, aventures d’amor, desamor i desig, reflexions sobre els temps que vivim, peces que transcendeixen l’àmbit purament objectual per a esdevenir autèntiques narracions visuals capaces d’explicar històries intenses i commovedores. El taller, destinat a alumnat des de tercer de primària fins a segon de batxillerat, constava de diverses activitats. La primera consistia a representar una sensació i una emoció, que els tocaven a l’atzar, i només amb colors i d’una manera molt ràpida havien de representar-les. En la segona havien d’escriure una història amb una única condició, que hi estigueren incloses la sensació i l’emoció que els havien tocat. En la tercera activitat havien de representar visualment la història que havien escrit mitjançant ceres, retoladors i collage. Finalment hi havia una activitat voluntària que portava per títol «Preses falses» i en la qual l’alumnat podia incloure aspectes divertits, estranys o simpàtics. La conjunció de totes aquestes activitats ens ha oferit una col·lecció d’històries i relats magnífics i sorprenents. No hi ha dubte que el nostre alumnat té molt de conte.

Taller “mulier, mulieris”

El taller didàctic “mulier, mulieris”, destinat a alumnat de secundària i batxillerat, ha estat vinculat a l’exposició de la 15a Convocatòria d’Arts Visuals mulier, mulieris, organitzada pel MUA per a celebrar el Dia Internacional de les Dones. L’activitat didàctica començava amb una visita dinamitzada a la mostra i continuava amb accions que fomentaven el debat i la presa de consciència entorn de qüestions vinculades al gènere. En el taller didàctic pròpiament dit, i prenent com a referencia l’obra de Reyes Pe No passa res, sí que passa, present en l’exposició, proposàvem a l’alumnat que, a través del collages, i mitjançant la paraula i la imatge, generaren mems analògics que reflexionaren sobre aspectes relacionats amb temàtiques femenines i feministes: identitat, imposicions de bellesa, objectualització del cos, violència masclista, homenatge a dones il·lustres, maternitat, visibilització de la feina de les dones al llarg de la història, etc., amb el ferm propòsit d’impulsar i reforçar valors d’igualtat, respecte i llibertat.

Pujar