L’investigador de la UA Javier García arreplega el Premi Nacional d’Investigació ‘Juan de la Cierva’
La cerimònia de lliurament dels Premis Nacionals d’Investigació s’ha celebrat al Palau Ducal dels Borja a Gandia presidida pels Reis d’Espanya
García ha reivindicat ‘la certesa de la ciència’ davant dels problemes que ha d’enfrontar la societat
El catedràtic de Química Inorgànica de la Universitat d’Alacant, Javier García Martínez, ha rebut avui, de mans dels Reis d’Espanya, el Premi Nacional d’Investigació «Juan de la Cierva», en l’àrea de Transferència de Tecnologia en una cerimònia que ha tingut lloc al Palau Ducal dels Borja a Gandia.
L’acte s’ha celebrat a les 12 hores conduït per la periodista Lara Siscar i, després d’unes paraules de la ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant, s’han projectat els vídeos dels premiats i els Reis han fet lliurament dels guardons. La cerimònia ha conclòs amb una taula redona en la qual han intervingut representants dels Premis Nacionals d’Investigació 2023 que avui s’han lliurat, entre els quals es trobava el catedràtic de la UA, Javier García.
Javier García, investigador de la Universitat d’Alacant ha assenyalat que «rebre el Premi Nacional d’Investigació suposa sobretot un reconeixement molt important al treball que fem en el Laboratori de Nanotecnologia Molecular de la UA. Ací hem desenvolupat nous processos químics que ens permeten desenvolupar i transformar residus en productes d’alt valor afegit, convertir plàstics en combustibles nets i fabricar medicaments d’una forma molt més sostenible».
García ha recalcat que la investigació que li ha merescut l’alta distinció «ha servit per a desenvolupar i transferir al mercat una nova família de catalitzadors que s’utilitzen avui a tot el món per a reduir les emissions de CO₂ i que estan comercialitzant diferents multinacionals».
L’investigador de la UA també ha assegurat que «aquests Premis Nacionals d’Investigació són molt rellevants ja que és clau reconèixer la millor investigació que es fa al nostre país. I és que és possible fer investigació d’avantguarda a Espanya. Aquest missatge és clau perquè, sens dubte, ajudarà a crear noves vocacions científiques al nostre país. La ciència no és una cosa accessòria, no és un luxe, és una cosa prioritària, està en la base de les noves empreses que estan redefinint el nostre futur, bé siguen les que estan basades en IA, en nanotecnologia o en edició genètica».
Finalment, el nou Premi Nacional d’Investigació ha postil·lat que «els problemes a què ens enfrontem només podran ser superats amb més ciència i millor. En un temps caracteritzat per la incertesa, econòmica, social i geopolítica, necessitem la certesa i les solucions que ens aporta la ciència i prendre decisions basades en evidències».
A la cerimònia de lliurament dels premis també ha assistit el vicerector d’Investigació de la Universitat d’Alacant, Juan Mora, qui ha volgut «expressar la meua més sincera enhorabona al professor García Martínez per aquest premi fruit del seu indubtable talent i esforç investigador que l’ha fet convertir-se en un referent internacional en l’àmbit de la química dels nanomaterials».
Mora ha assegurat que «per a la Universitat d’Alacant és un orgull comptar amb un nou investigador guardonat amb el Premi Nacional d’Investigació, el més alt reconeixement a la ciència atorgat pel Govern d’Espanya. El Premi, segon consecutiu rebut per un investigador de la Universitat d’Alacant, és un reconeixement a l’excel·lència de l’activitat investigadora duta a terme al nostre campus i suposa un impuls a la investigació i a la transferència de coneixement en la nostra universitat».
Per part seua, el rei, encarregat de tancar l’acte, ha reivindicat el paper de la ciència i dels científics per a «l’enfortiment del nostre país a través de la seua excel·lent labor» i ha recalcat que tot «el seu treball i dedicació mereixen la nostra gratitud i estima». Felip VI ha assenyalat que les «persones que avui reconeixem són necessàries i són un orgull per a un país que té ambició de futur. Un futur que està íntimament lligat a la investigació científica per a aconseguir el millor futur possible i arribar a les generacions futures».
Sa majestat ha finalitzat la intervenció parafrasejant Vicent Andrés Estellés «la ciència és la clau que obri totes les portes», ha afirmat i ha recordat que «és necessari reiterar que invertir en ciència és invertir en futur».
La ministra de de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant, s’ha referit en la seua intervenció als premiats com «els arquitectes del nostre futur» i ha ressenyat que «enfortir la investigació és la clau per a enfortir a tota la ciutadania».