elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Investigadors de la UA elaboren l’estudi més detallat fins ara sobre els moviments de la població espanyola de voltor negre

Investigadors de la UA elaboren l’estudi més detallat fins ara sobre els moviments de la població espanyola de voltor negre
  • Els autors, Jorge García Macía i Vicente Urios, han presentat avui aquesta nova monografia del programa Migra de SEO/BirdLife

 

La nova monografia del programa Migra de SEO/BirdLife Comportamiento espacial de la población española de buitre negro recull l’estudi més detallat fins ara sobre els moviments de l’espècie. Realitzada pels investigadors del grup Zoologia de Vertebrats de la Universitat d’Alacant, Jorge García Macía i Vicente Urios, aquesta publicació intenta donar resposta a nombroses incògnites relatives als moviments de les seues poblacions, des de la seua dispersió juvenil, al pas ocasional d’individus per l’estret de Gibraltar, o les diferències de les àrees d’espai vital dels adults segons sexe entre els períodes de cria i no cria.

La presentació d’aquesta monografia ha tingut lloc avui, a l’alberg Los Batanes de Rascafría (Madrid), i hi han intervingut, a més dels seus autors, Ramón Castresana, director del Comitè de Fundacions del Grup Iberdrola, Ramón Martí, director de desenvolupament institucional de SEO/BirdLife i Juan Carlos del Moral, coordinador de Ciència Ciutadana de SEO/BirdLife.

La població espanyola de voltor negre s’ha estudiat de diverses maneres, i hi ha una àmplia tradició en l’estudi de la seua reproducció, relació amb l’hàbitat i espais protegits, fisiologia, enverinaments i relació amb altres impactes antròpics. També hi ha alguns estudis de la seua ecologia espacial per mitjà de telemetria satel·litària/GPS, però encara no s’havia fet un estudi exhaustiu i a gran escala de l’ús del territori per part del voltor negre a la península Ibèrica que permeta esclarir amb detall els patrons de moviments de la població.  

Gràcies a les anàlisis realitzades per l’equip d’investigació de la Universitat d’Alacant, aquest estudi compta amb informació de cinquanta-dos exemplars de totes les classes d’edats (adults, immadurs i pollastres) i dels dos sexes, repartits per les grans colònies del sud-oest ibèric i punts on han sigut reintroduïts recentment (nord de Castella i Lleó i Catalunya). Aquests marcatges han facilitat un coneixement espaciotemporal precís dels moviments dels individus durant el seu cicle de vida complet, incloent-hi dispersió juvenil, ecologia espacial durant les èpoques de cria i hivernada, rutes migratòries, moviments postreproductius, territorialitat, etc. 

A més d’aquesta informació detallada, els viatges dels voltors marcats es poden consultar en la pàgina web de migració d’ocells de manera interactiva. S’hi poden visualitzar els viatges de tots els exemplars, activar-los i veure com avancen en el temps, individualitzar-los, veure’ls detalladament amb diferents capes cartogràfiques, posar-los a diferents velocitats, amb diferents gruixos de línies, es poden convertir en àrees geogràfiques ocupades segons mapes de calor, etc. 

També, des d’aquesta web es poden consultar en el mateix sistema els viatges de vuit espècies més amb anàlisis semblants i viatjar-hi per a consultar més informació de moviments en altres pàgines web com l’atles europeu de migració, entre d’altres, i sobre la biologia dels ocells com el III Atles d’ocells en època de reproducció a Espanya, llibres rojos a diferents escales geogràfiques, guies d’ocells i un llarg etc. A més, a través  de la càmera en directe que emet des del Parc Nacional de Guadarrama es pot seguir 24/7 la vida d’aquesta espècie en plena natura.

Programa Migra  

El Programa Migra, posat en marxa el 2011 per SEO/BirdLife amb la col·laboració de la Fundació Iberdrola España, incorpora les últimes tecnologies en sistemes de geolocalització i seguiment remot per a conèixer amb més detall els moviments dels ocells dins i fora del nostre país. Gràcies a aquesta iniciativa es poden conèixer les dates d’inici i finalització de les seues migracions, els llocs de parada i punts d’alimentació, el temps que tarden a completar aquests viatges, si es repeteixen en la migració primaveral i tardorenca, les principals àrees d’hivernada i dispersió, o si les rutes són iguals any rere any. La Fundació Iberdrola España col·labora amb aquest programa en el marc de la seua activitat en suport de la biodiversitat, una de les seues principals àrees d’actuació.   

A hores d’ara, el programa Migra compta amb 1.368 ocells marcats de trenta-vuit espècies diferents. Aquestes xifres no sols són resultat de treballs específics de marcatge en el programa en si, ja que dins del mateix programa s’ha dedicat molt d’esforç a establir acords amb altres entitats que faciliten dades d’ocells marcats. Amb aquesta informació ja s’han publicat nombroses monografies per a conèixer els moviments de la gavina corsa, de l’àguila calçada, de la baldriga cendrosa, del petrell de Bulwer, de la cigonya blanca, del falcó d’Elionor i del milà reial. També està la informació disponible en la web de migració d’ocells, que compta amb mapes interactius i nombrosa informació sobre diferents aspectes de migració i unió a altres centres d’informació ornitològica. 

Pujar