ALICANTE | EDUCACIÓ

Una investigadora de Namíbia, becada en la UA per la Fundació Dones per Àfrica

ELPERIODIC.COM - 21/11/2022

Està realitzant la tesi sobre conservació d’ecosistemes amb Fernando Maestre

El seu nom és Kaarina Ndinelago Shilula, estudia en la Universitat Tecnològica de Namíbia (NUST) i passarà quatre anys en la d’Alacant fent un doctorat al costat de Fernando Maestre, investigador distingit de la UA i Premi Nacional d’Investigació 2022 en l’Àrea de Ciències i Tecnologies dels Recursos Naturals, en el marc del «Programa Learn Àfrica 2022» mitjançant el conveni de la Fundació Dones per Àfrica amb la UA. L’elecció d’Alacant com a destinació no és casual, Kaarina prové del país més sec de l’Àfrica subsahariana, el desert de la qual, el Namib, dona nom a l’Estat. Per això, tampoc ha triat l’atzar el tema sobre el qual girarà la seua tesi, que té com a títol «Conservació i restauració d’ecosistemes», i el lloc, el Laboratori d’Ecologia de Zones Àrides i Canvi Global (DRYLAB). En concret, explica Kaarina, la seua investigació se centrarà en l’anàlisi de les dades capturades pels satèl·lits (remot sensing data) sobre on i quin tipus de plantes creixen en les zones amb escassetat de recursos hídrics. «Al meu país, per exemple, hi ha el que s’anomena “mar de líquens”, zones del desert on creixen aquestes plantes gràcies a la boira que prové de la mar».

És important entendre quins factors fan possible el desenvolupament d’algunes plantes en els llocs més àrids del planeta i per a fer-ho es compta en l’actualitat amb un instrument ben valuós: les captures d’imatges fetes pels satèl·lits. D’aquestes, se’n poden extraure nombroses dades que, una vegada analitzats, «ens permetran entendre les seues característiques, com aquestes afecten la biomassa i poder predir que ocorrerà en altres llocs amb característiques semblants», afirma la investigadora, la tesi de la qual compta, a més, amb dos codirectors: Emilio Guirado, investigador del DRYLAB, qui l’està formant en l’anàlisi de les dades provinents del satèl·lit, i Hugo Saiz, professor Ciències Agràries i del Medi Natural de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Saragossa, qui l’està introduint en el maneig de les estadístiques.

Kaarina dedicarà la seua investigació a aquest objectiu, a analitzar les dades arreplegades pels satèl·lits, a través de la utilització de programari lliure, de manera que puga ser usat en qualsevol universitat del món amb una inversió mínima. Per a això la investigadora s’està formant en la utilització d’aquesta nova tecnologia, amb la intenció d’implantar-la en la seua universitat quan hi torne. «Som un laboratori que treballa amb una visió global i amb la seua investigació obrim, a més, una nova via de col·laboració, ja que, quan Karina torne a Namíbia, continuarem cooperant estretament», afirma Maestre.

«Per a nosaltres era important que la investigació tinguera una relació important amb la nostra universitat», assegura per la seua part la vicerectora d’Igualtat, Inclusió i Responsabilitat Social, Eva Espinar, qui destaca la importància d’aquesta col·laboració, la segona que es duu a terme amb Dones per Àfrica, i la feina de suport a les dones investigadores que desenvolupa aquesta fundació «que està creant una xarxa de dones africanes, que destaquen i lideren en diferents àmbits».