ALICANTE | SOCIETAT

La investigació sobre el COVID-19 copa les nominacions dels Premis Internacionals Boulle-SEI que es decidiran a Alacant

ELPERIODIC.COM - 10/12/2021

Valorats en 100.000 euros es lliuraran, per primera vegada, durant el I Simposi Internacional d’Immunologia i Salut organitzat per la Universitat d’Alacant i la Societat Espanyola d’Immunologia

Un jurat compost pels principals referents internacionals en matèria de salut i immunologia ha donat a conèixer els noms dels finalistes de la primera edició dels Premis Internacionals Boulle-SEI, que es lliuraran en la cerimònia de clausura del I Simposi Internacional d’Immunologia i Salut, A-WISH, que organitzen la Universitat d’Alacant i la Societat Espanyola d’Immunologia.

Valorats en 100.000 €, aquests guardons reconeixen els avanços excel·lents en les ciències de la vida i la salut a nivell mundial. L’elecció d’A-WISH com a marc inaugural per a aquests guardons posa en evidència la importància d’aquest simposi que col·loca la ciutat i la Universitat d’Alacant en l’epicentre de la investigació i els avanços científics en àrees com la immunologia, vacunologia, malalties infeccioses, epidemiologia i salut pública.

Com ha evidenciat el jurat, els equips d’investigació nominats han destacat per un lideratge científic inspirador. Després d’una minuciosa revisió, els candidats als Premis Boulle-SEI són:

  1. Luis Enjuanes, Isabel Sola i Sonia Zúñiga. CSIC, Madrid, Espanya.
    Aquest laboratori ha publicat prop de 200 manuscrits sobre coronavirus durant més de 30 anys d’investigació i està desenvolupant la primera vacuna esterilitzant contra el COVID-19.
  2. Adolfo García-Sastre i Miriam Merad. Mount Sinai, Nova York, USA.
    Aquests laboratoris estan desenvolupant una vacuna contra el COVID-19, han construït el major biobanc de COVID-19 d’un sol centre en el món i han formulat la hipòtesi dels impulsors de la inflamació patogènica mitjançada pel SARS-CoV-2.
  3. Alessandro Sette i Alba Grifoni. La Jolla, Califòrnia, USA.
    El laboratori d’Alessandro Sette ha publicat nombrosos estudis seminals sobre la resposta immunitària al SARS-CoV-2 en la fase inicial de la pandèmia. Els treballs van ser d’una gran qualitat i impacte, com es reflecteix en les revistes que es van publicar aquests estudis.
  4. Antonio Bertoletti i Nina Le Bert. Singapur.
    El laboratori de Bertoletti ha participat activament en la caracterització de la resposta immunitària de les cèl·lules T específiques del SARS-CoV-2 amb una gran rellevància clínica.

Els nominats als Premi Boulle-SEI han sigut seleccionats entre una comunitat mundial de científics, en funció de la importància de la contribució a la comprensió, el tractament i la vigilància immunològica de les malalties infeccioses i al desenvolupament de noves teràpies. Els Premis també volen reconèixer la formació i el lideratge exercits per l’equip que està darrere del treball, en lloc de l’individu. De fet, Francisco Javier de Balmis no podria haver completat la seua expedició sense Isabel Zendal. Precisament per aquest motiu, en la selecció dels quatre equips candidats s’ha volgut preveure igualment la perspectiva de gènere, i posar en alça el paper tan rellevant que les dones dels quatre grups d’investigació han tingut en la consecució dels resultats. També pel mateix motiu, s’ha decidit que el premi incloga dos noms, el Premi Zendal i el Premi Balmis, dotats de 50.000 € cadascun.

Els guanyadors s’anunciaran en la roda de premsa prèvia a la inauguració del Simposi, el 16 de desembre de 2021 a les 10:30h a l’Auditori de la Diputació d’Alacant (ADDA). Els guardons seran lliurats durant l’acte de clausura d’A-WISH, el 17 de desembre.

Els membres del jurat encarregats de triar els treballs de recerca més brillants són: Sir Marc Feldmann, María Neira, Laurance Zitvogel, Gabriel Núñez, José Villadangos, Jacques Bancherau, Alain Fischer, Padmanee Sharma, Kathryn Wood i James Allison.

Els guardons han sigut fundats pel Grup Jean Boulle juntament amb la Societat Espanyola d’Immunologia, gràcies a la visió compartida de les dues organitzacions per reconèixer i fer costat els qui treballen de manera significativa per al tractament i la prevenció de les malalties infeccioses.

L’encarregat de fer públic els noms dels candidats, Leighton Durham, representant del Grup Jean Boulle, ha felicitat els nominats «per la seua selecció per a aquests premis, no sols per la contribució individual al tractament i la prevenció del COVID-19, sinó també per haver millorat considerablement la nostra comprensió global d’aquesta malaltia» Durham ha fet extensiu l’agraïment «als membres del jurat pel criteri a l’hora de seleccionar aquesta magnífica llista de persones nominades».

Per part seua, Jordi Ochando, representant de la Societat Espanyola d’Immunologia, ha declarat que els candidats seleccionats pel jurat «representen avanços acadèmics sense precedents a nivell mundial». En aquest sentit, ha explicat que en el camp de la prevenció de malalties infeccioses, «Balmis i Zendal van actuar per a evitar la infecció mundial de la pigota a Europa, Amèrica i Àsia» i ha felicitat el jurat per «per nominar candidats de cadascuna d’aquestes regions que avui estan ajudant a resoldre el repte de la COVID-19 i a afrontar el futur amb optimisme».

L’organització del I Simposi Internacional d’Immunologia i Salut, A-WISH, a càrrec de la Universitat d’Alacant i la Societat Espanyola d’Immunologia, s’emmarca en el conveni subscrit entre les dues entitats el mes d’octubre passat, a través del qual la institució acadèmica alacantina s’ha convertit en la seu d’hivern de la SEI.

Detalls dels Premis Boulle-SEI

En fer referència a la Real Expedició Filantròpica de la Vacuna dirigida pel Dr. Francisco Javier de Balmis entre 1803 i 1806, els fundadors reconeixen als milions d’habitants de diversos continents que van ser vacunats contra la pigota gràcies a la ciència espanyola. Amb el rerefons de l’actual pandèmia mundial, la ciència ha tornat a posar el focus en l’esforç de la comunitat científica mundial per a promoure la salut universal. Els Premis Boulle-SEI se centren en el reconeixement del progrés de la investigació i l’aplicació de les dades científiques a noves teràpies, i també de la formació.