El director d’Operacions del Barcelona Supercomputing Center, a l’Aula de la Ciència i la Tecnologia de la UA
Sergi Girona parlarà de les característiques del Marenostrum 5, un dels supercomputadors amb més capacitat d’Europa, que s’instal·larà al Supercomputing Center
Sergi Girona, director del Departament d’Operacions del Barcelona Supercomputing Center, serà dilluns, 28 de novembre, a les 19 hores, a l’Aula de la Ciència i la Tecnologia de la Seu Ciutat d’Alacant (Sant Ferran, 40), on impartirà la conferència «Marenostrum 5 i su data center». Virgilio Gilar, director de l’Escola Politècnica Superior de la UA, presentarà el convidat. La trobada serà presencial i també es podrà seguir en línia.
El Consorci de Supercomputació de la Unió Europea (EuroHPC) va elegir el 2019 el Barcelona Supercomputing Center com a seu per a acollir uns dels tres supercomputadors més potents d’Europa i el més potent d’Espanya, el MareNostrum 5. Tindrà una potència gairebé trenta vegades superior al supercomputador actual, el MareNostrum 4, i 10.000 vegades més que la del primer MareNostrum, que es va instal·lar el 2004. Tindrà un rendiment pic de 314 petaflops, és a dir, de 314.000 milions de càlculs per segon. A més, comptarà amb més de 200 petabytes d’espai d’emmagatzematge, i 400 petabytes d’arxiu actiu.
Sergi Girona explicarà en la seua xarrada com es prepara la instal·lació d’aquest supercomputador, analitzarà les característiques del futur MareNostrum 5 i el seu pla d’implantació. Aquesta tecnologia permetrà reforçar la investigació mèdica europea a través del disseny de nous fàrmacs, desenvolupament de vacunes, simulacions de propagació de virus, així com aplicacions d’intel·ligència artificial i anàlisi de grans volums de dades. També ajudarà a processar grans quantitats de dades per a impulsar projectes de recerca en àrees com l’astronomia, materials, ciències computacionals, ciències de la vida, ciències de la terra i aplicacions computacionals en ciència i enginyeria.
Aquesta activitat compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) - Ministeri de Ciència i Innovació, a través d’UA Divulga, Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+I) de la UA. #AulaCienciaUA.
Sergi Girona
Doctor enginyer en Informàtica per la Universitat Politècnica de Catalunya. Va formar part de l’equip d’EASi Engineering des de la seua fundació el 2001, com a director a Espanya i com a director d’R&D de la central a Alemanya. Actualment és director del Departament d’Operacions del Barcelona Supercomputing Center (BSC), així com gestor de la Xarxa Espanyola de Supercomputació (RES). Ha estat també estretament lligat a PRACE (Partenariat for Advanced Computing in Europe) des de la seua creació, primer simultaniejant el càrrec de president del consell d’administració amb el de director general, entre 2013 i 2015, i després com a vicepresident del consell, càrrec que va ocupar des de juny de 2016 fins a juny 2018. Actualment és el delegat del consell en representació d’Espanya. Es va unir al BSC el 2004 com a responsable de la instal·lació del supercomputador MareNostrum a Barcelona; el MareNostrum va ser el supercomputador més potent d’Europa en el seu moment, posició que va mantenir durant tres anys; va dirigir la preparació de la seua ubicació i la coordinació de la instal·lació del sistema amb IBM.
Actualment, com a director d’Operacions, les seues responsabilitats inclouen el suport a usuaris i l’administració dels sistemes d’HPC del BSC. A més de ser membre del grup estratègic de treball ESFRI Health and Food, participa activament en els projectes DEISA, PRACE, EUDAT, EESI, Human Brain Project, RDA, EXDCI, ELITRANS, iCordi, HPC Europa i Xarxa d’eCiencia. A final del 2018, el Consell de Direcció d’EuroHPC el va nomenar membre de l’Infrastructure Advisory Group de l’EuroHPC Joint Undertaking, en el qual va participar activament fins al setembre de 2021. Actualment lidera la planificació i la instal·lació del nou MareNostrum5, un supercomputador preexascala que acollirà el BSC després de ser elegit per l’EuroHPC Joint Undertaking.