La UA i CaixaPetrer creen un portal web per a la posada en valor dels pous de neu
La iniciativa s’ha dut a terme a través del Cenid
La Universitat d’Alacant, a través del Centre d’Intel·ligència Digital de la província d’Alacant, CENID, i CaixaPetrer, van presentar el portal web Guía de los pozos de nieve de la provincia de Alicante, un recurs digital que naix amb l’objectiu de valorar el patrimoni econòmic, cultural i social que han significat els pous de neu i el comerç de la neu i el gel, al llarg de la història. El nou recurs, d’accés gratuït, recull tota la informació sobre aquestes activitats essencials en l’economia de la regió durant els segles passats.
L’acte, celebrat a la sala d’actes de CaixaPetrer, va comptar amb la participació de Miguel Ángel Erades, representant de CaixaPetrer, i Manuel Palomar, director del CENID, que van ser els encarregats de contextualitzar un projecte que van qualificar de «gran interès», i que té com a objectiu principal, a més de valorar i visibilitzar aquests actius tan importants per al patrimoni alacantí, contribuir a preservar-los.
Després dels parlaments inicials, els autors de la guia, Manuel Vicedo i Jaime Ramírez, van guiar la navegació pels recursos que conté el portal, detallant-ne l’estructura, els continguts i els avanços tecnològics usat en la realització, entre els quals van destacar la incorporació de fotos aèries i de geolocalització.
L’esdeveniment va culminar amb una taula redona en la qual van intervenir José Maria Segura Martí, expert en la xarxa de pous de neu de la Comunitat Valenciana; José Ramón Ortega Pérez, ARPA Patrimoni, i Joan Ripoll Mora, alcalde de Parcent, per a analitzar tant el procés d’investigació com les oportunitats que ofereix el portal per a la col·laboració entre institucions i ciutadania amb interessos en la preservació de la història i el coneixement del patrimoni natural i històric.
El portal és el resultat de l’evolució d’una primera guia que van publicar José María Segura Martí i Jorge Cruz Orozco el 2004 sobre els pous de neu de la província d’Alacant. D’ací va sorgir la idea de fer créixer el projecte incloent-hi les noves recerques sorgides els darrers anys i incorporant-hi les possibilitats que ofereixen les noves tecnologies per a documentar visualment els pous.
Tot això s’ha integrat en el portal que s’estructura en cinc blocs temàtics: «Capítols», «Comarques», «Rutes», «Seccions» i «Nous pous». Els tres primers mantenen el format original de la guia, mentre que la resta ofereixen contingut ampliat en el qual s’inclouen noves galeries d’imatges, vídeos fets amb drons i enllaços a altres recursos digitals d’interès per a la temàtica.
Tarannà participatiu
A més del gran valor històric i patrimonial, el portal ofereix la possibilitat de descobrir rutes i senders homologats de la Comunitat Valenciana que permeten visitar moltes de les caves documentades. Per a facilitar-ho, s’ha dissenyat una secció de «Senders» en què es destaquen les rutes més atractives, segures i accessibles que connecten els pous de neu i les neveres de la regió.
A més, en l’apartat de «Mapa», els visitants poden navegar per un mapa interactiu que mostra la localització exacta dels pous de neu de tot Espanya, complementat amb punts d’interès cultural, museístic i audiovisual. Així mateix, els visitants trobaran apartats com la «Biblioteca digital», amb més de 4.500 pàgines de text i la «Dronoteca», que recopila vídeos dels pous des de perspectives aèries.
Concebuda amb un tarannà participatiu, la web està dissenyada per a continuar evolucionant i creixent amb les aportacions d’investigadors, institucions i ciutadans.