ALICANTE | SOCIETAT

Un article de la UA, entre els 50 més interessants en Astronomia i Astrofísica de la revista Nature Communications

ELPERIODIC.COM - 05/07/2024

El treball, que es titula ‘Recent collisional history of (65803) Didymos’, compta amb els investigadors Adriano Campo Bagatin, Laura M. Parro i Paula Benavidez

Els editors de la prestigiosa revista Nature Communications han seleccionat l’article «Recent collisional history of (65803) Didymos» (Història col·lisional recent de (65803) Didymos), com un dels 50 més interessants en Astronomia i Astrofísica de l’últim any i mig. Publicat el passat 3 de maig, el treball compta amb un total de deu investigadors de prestigioses institucions i universitats de tot el món, entre els quals es troben Adriano Campo Bagatin, com a autor principal, Laura M. Parro i Paula Benavidez, investigadors de l’equip de Ciències Planetàries del Grup d’Astronomia i Astrofísica de la Universitat d’Alacant (UA).

L’article explica com, després de dur-se a terme la missió DART de la NASA, les imatges preses van revelar que el satèl·lit Didymos no tenia la típica forma de baldufa esperada per a aquesta mena de cossos, sinó més aviat la d’una baldufa degradada amb enfonsaments laterals molt pronunciats.

En aquest cas, apunta Campo Bagatin, «crec que els editors de Nature Communications han posat en valor la novetat dels resultats d’aquest article, que apunten que la causa més probable de les irregularitats superficials en la superfície de Didymos són les col·lisions que pateix quan la seua òrbita entra en el cinturó d’asteroides, i no altres efectes considerats fins ara».

La nau DART va col·lidir el mes de setembre de 2022 amb el sistema d’asteroides binari Didymos, un ambiciós projecte internacional l’objectiu del qual va ser comprovar si és possible canviar l’òrbita d’un asteroide si aquest suposara una amenaça per a la Terra. Cal recordar que Didymos és l’asteroide principal del sistema binari d’asteroides pròxims a la Terra i, pròximament, serà visitat per la missió espacial Hera de l’ESA, el llançament de la qual tindrà lloc el 7 d’octubre d’enguany.

L’objectiu de la selecció de Nature Communications és oferir una instantània d’alguns dels treballs més interessants sobre temes de l’astronomia, l’astrofísica i les ciències planetàries, fins a tecnologies espacials i de satèl·lits, entre altres avanços que aporten solucions viables per a tractar problemes i aplicacions del món real.