ALGEMESÍ | FESTES

Algemesí exhibeix la implicació ciutadana amb la festa de la Mare de Déu de la Salut

ELPERIODIC.COM - 02/11/2020

Els patrimonis immaterials d’Espanya presenten davant el Ministeri de Cultura les seues estratègies per a sortejar l’impacte de la pandèmia

Les campanyes espontànies de les dues muixerangas d’Algemesí i dels Nanos i Gegants del Grup Berca per a fomentar l’ús de la mascareta i guardar la distància social per a combatre el contagi per Covid-19; o la successió de vídeos penjats en les xarxes socials durant els tres llargs mesos de confinament sota el lema ‘Queda't a casa’ pel grup Algadins amb el ball del Bolero Vell d’Algemesí, pels Tornejants, per membres de les dues muixerangas, per la banda de música o per membres de la Escola de tabal i dolçaina han sigut unànimement aclamades per representants de tots els patrimonis immaterials d’Espanya com una exhibició de la profunda implicació ciutadana dels veïns d’Algemesí amb la festa de Mare de Déu de la Salut.

El Ministeri de Cultura ha celebrat unes ‘Jornades sobre les incidències del Covid en el Patrimoni Immaterial declarat per la Unesco’ en les quals han participat representants de tots les festes que gaudeixen d’aquest reconeixement a Espanya. La festa de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí i la Patum de Berga han destacat per la naturalitat de la seua reacció davant la pandèmia, per l’evident incorporació dels ritus i danses de les seues festes amb la vida quotidiana dels seus veïns, pel seu profund arrelament social.

La festa de la Mare de Déu de la Salut va ser declarada Patrimoni Immaterial de la Unesco en 2011 en la seua VI reunió intergovernamental celebrada a Bali (Indonèsia), on els tècnics van ressaltar “la implicació de tota la societat d’Algemesí entorn de la conservació i perpetuació de les seues tradicions”. Els assistents a les jornades organitzades pel Ministeri de Cultura, que també es van poder seguir des d’Iberoamèrica, han constatat la vigència d’eixa implicació.

Julio Blasco, director del Museu Valencià de la Festa, ha actuat com a portaveu del Patrimoni Immaterial que atresora Algemesí i ha tingut ocasió de presentar la visita virtual a les instal·lacions del museu que ha tingut notable repercussió al llarg dels últims mesos. El recorregut inclou les filmacions en 360º de totes les danses i rituals que integren la festa i que han sigut gravades per Riberana de la Mancomunitat de la Ribera.

El director del museu ha explicat l’activitat i contactes que ha mantingut durant els últims mesos com a seu del ICCN (Inter-city Intangible Cultural Network) de la Unesco, que agrupa ciutats i entitats de tot el món que custodien un patrimoni immaterial. També ha compartit el cartell guanyador del concurs per a anunciar l’última edició de la festa de la Mare de Déu de la Salut, que va ser modificat sobre la marxa quan es va declarar la pandèmia per a convertir-ho en un homenatge ‘A tota la gent que treballa i dona la vida per a mantindre la salut i l’esperança’.

Finalment, Julio Blasco ha exposat totes les mesures que han acordat les autoritats municipals i el Patronat de la Festa per a restringir les concentracions de públic i l’important paper que han jugat mitjans de comunicació com Berca Televisió o À Punt media per a difondre actes vinculats a les celebracions d’enguany.

MÉS FOTOS