ALFONDEGUILLA | URBANISME I INFRAESTRUCTURES

Alfondeguilla restaura l'antic safareig per a convertir-lo en un museu

ROSA PIQUER - 25/05/2023

Després d'anys en desús, aquesta infraestructura amaga nombroses converses i confidències entre les dones que acudien diàriament a llavar la roba

Encara que les llavadores van aparéixer a la fi del segle XIX, no va ser fins a dècades més tard quan es va generalitzar el seu ús en els habitatges. Per això, durant la major part de la història, la roba s'ha llavat en el riu o en les séquies.

Les dones, eren elles les que majoritàriament es dedicaven a aquestes tasques, submergien la roba en l'aigua i la llavaven amb una taula o una pedra per a arrancar la brutícia. Després esbandien les peces en l'aigua i les deixaven assecar.

A Alfondeguilla era habitual aquesta pràctica no fa moltes dècades. Les dones carregaven la roba en llavamans, agafaven el sabó i s'acostaven fins al safareig. Era un moment de trobada i de poder xarrar amb els veïns.

No obstant això, amb l'ús de les llavadores i el canvi generacional que ha suposat la incorporació generalitzada de la dona al món laboral, el safareig va quedar en desús.

Ara l'Ajuntament d'Alfondeguilla pretén donar llum i visibilitat a aquest safareig que tantes històries i secrets amaga: hores de converses i segur que més d'alguna confidència entre les veïnes i amigues que es trobaven diàriament mentre llavaven la roba.

D'aquesta manera, s'ha tret l'antiga pedra, s'instal·larà llum perquè puga ser visitat i la finalitat de l'alcalde, Salvador Ventura, és convertir-lo en un museu. Per això, aquest matí ha aprofitat el bàndol per a sol·licitar als veïns que tinguen fotografies del safareig, que les acosten al consistori per a preparar una exposició per al museu del safareig.

Sens dubte és una de les apostes de l'Ajuntament d'Alfondeguilla que en els últims anys ha fet un treball important i destacat en la catalogació del patrimoni municipal.

Catàleg del patrimoni cultural i de pedra en sec

Cal recordar que l'Ajuntament ha catalogat el patrimoni que es troba en el terme municipal per a poder recuperar-lo i posar-lo en valor.

“En aquesta legislatura hem fet un primer pas important per a catalogar el patrimoni que ens permetrà una segona fase, la recuperació i posada en valor”, ha assegurat l'alcalde, Salvador Ventura.

Després de la seua elaboració, l'Ajuntament iniciarà la restauració dels principals elements, actuant en aquells que siga més urgent o siguen més necessaris.

“Amb això sumarem un al·licient més perquè més persones decidisquen visitar Alfondeguilla i gaudir no sols del nostre monumental patrimoni natural sinó també dels elements culturals i històrics que tenim”, ha afegit l'alcalde.