ALFONDEGUILLA | CULTURA I ESPECTACLES

Alfondeguilla recupera sis aljubs històrics i marca les rutes d'accés

ROSA PIQUER - 28/05/2024

Es tracta de construccions dels segles XVIII i XIX distribuïdes pel terme municipal i emmagatzemaven aigua per al consum de les persones i els animals que llauraven els camps

L'Ajuntament d'Alfondeguilla ha rehabilitat sis aljubs històrics dels segles XVIII i XIX que es troben repartits pel terme municipal i els ha senyalitzats perquè puguen ser visitats.

Situats en El Colom, el barranc de la Contesa, la Foia Arnau, Pipa, l'alt de Pipa i l'Ereta, es tracta d'edificacions fetes amb pedra seca que emmagatzemaven aigua de pluja per al consum de les persones i els animals que treballaven els camps.

El regidor de Cultura, David Galindo, ha explicat que “antigament la gent vivia de la terra, Alfondeguilla és un municipi molt muntanyenc i els camins no eren tan accessibles com ara, per la qual cosa les distàncies eren més llargues”. Amb els aljubs, “era una manera de tindre aigua per a la gent que anava al camp i els seus animals”.

“Hem posat en valor una part dels aljubs que tenim en el nostre terme municipal perquè la gent conega com s'aprofitaven els recursos naturals en moments de dificultat”, ha assegurat Galindo.

Estos aljubs, que es van construir en zones molt transitades i pròximes als camps als quals anava la gent a treballar les terres, arreplegaven l'aigua de la pluja per la part superior de la cisterna i tenien el seu manteniment perquè l'aigua fora el més apta possible per al consum humà.

Per part seua, l'alcalde d'Alfondeguilla, Salvador Ventura, ha explicat que els treballs de posada en valor dels aljubs van començar fa un any. “Els hem restaurats i hem senyalitzat les rutes amb panells indicatius en les zones d'accés, a més d'un panell explicatiu en l'avinguda Betxí perquè la gent puga descarregar-se l'aplicació mòbil i poder seguir les rutes”.

 Per a això, l'Ajuntament d'Alfondeguilla ha invertit prop de 30.000 euros en la 'Ruta dels Aljubs' que se suma a les rutes senyalitzades del Castell de Castro i l'Arquet.

Ventura ha indicat que l'objectiu és continuar posant en valor els recursos patrimonials d'Alfondeguilla i que les rutes de Castro i l'Arquet també s'incloguen en l'APP 'Wikiloc'.

Pedra en sec, Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat

Durant segles, en la zona del Mediterrani s'usava la pedra per a alçar multitud de construccions de caràcter rural com a barraques, cases de camp, camins empedrats, bancals, fonts, corrals i aljubs.

Estes edificacions van modelar durant el temps el paisatge rural.

La Unesco va reconéixer les edificacions de pedra en sec com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.