L'ALFÀS DEL PI | CULTURA I ESPECTACLES

El Molí de Mànec i el sector oriental de la Vila Romana de l’Alfàs del Pi serà visitable per als ciutadans

ELPERIODIC.COM - 22/05/2019

La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, i l’alcalde de l’Alfàs del Pi, Vicente Arques, han visitat les obres de rehabilitació de la Vila Romana i del Molí de Mànec, que estan cofinançades pel consistori alfassí i per la Generalitat, a través del Programa operatiu FEDER 2014-2020 per a la conservació i la recuperació de béns culturals i patrimonials.

Aquesta setmana han començat les obres d’excavació i museïtzació dels sectors II i IV de la Vila Romana de l’Albir per a incloure’ls en el recorregut visitable del museu.

Dins del projecte cofinançat s’ha inclòs la creació d’un vídeo amb ulleres de realitat virtual. Mitjançant la tecnologia es recrearà l’àrea de representació de la vila romana i l’estança on el ‘dominus’ celebrava els banquets. La idea és que les persones que visiten el museu puguen conéixer, d’una manera immersiva, el ritual del ‘convivum’ en una vila aristocràtica del segle V d. C. Aquest treball es farà junt amb el grup de Patrimoni Virtual de la Universitat d’Alacant.

Quant al Molí del Mànec, la rehabilitació d’aquest permetrà protegir i fer visitable aquest molí fariner que formava part del Reg Major de l’Alfàs.

Aquest sistema hidràulic es va construir a mitjan segle XVII per a regar les terres de Polop, la Nucia, l’Alfàs i Benidorm. Ha estat en funcionament fins a mitjan segle XX i és l’element que va permetre el creixement econòmic de la comarca. Amb els fons europeus es posarà en valor per primera vegada un dels molins que jalonaven la séquia mare en els quasi 20 km de recorregut d’aquesta.

El Molí de Mànec està situat a l’interior del municipi i pretén convertir-se en un equipament que valore l’important patrimoni cultural i natural d’aquesta zona de l’Alfàs, a l’entorn de la qual se situen altres elements significatius com l’ermita de Sant Vicent del Captivador o la garrofera mil·lenària de Foia Brell (candidata a Arbre Europeu 2019)

Las obres tenen un cost de 500.000 euros (250.000 euros cada una), les executa l’Ajuntament de l’Alfàs del Pi i tenen una previsió d’execució de sis mesos.