ALFAFAR | POLÍTICA

Juan Ramón Adsuara, alcalde d'Alfafar: “Volem convertir-nos en la capital espanyola del moble”

ÁNGELA BOSCH - 26/07/2023

El líder del PP compagina l'alcaldia al costat del càrrec de diputat provincial a València i assegura que “el municipalisme passa per Europa”

Juan Ramón Adsuara porta quatre legislatures al capdavant del consistori d'Alfafar i aquest 2023 ha revalidat la seua majoria absoluta en el municipi. Les seues prioritats aquests quatre anys se centraran en inversió social i a aconseguir que “Alfafar es convertisca en la capital espanyola del moble”. A més, l'edil compaginarà l'alcaldia amb el càrrec de diputat provincial a València, on està al capdavant de les delegacions de fons europeus, administració electrònica i innovació i assegura que “el municipalisme passa per Europa”. D'altra banda, defensa de manera fèrria el soterrament del pas a nivell, per la qual cosa reivindica que “no volem unes mesures preventives i que el soterrament es quede en l'oblit” i confia en la paraula dels representants valencians del seu partit en el Congrés dels Diputats perquè es duga a terme.

Com afronta la seua quarta legislatura al capdavant de l'Ajuntament?

Amb major compromís si cap que la primera, perquè entenem que revalidar per quarta vegada l'alcaldia significa que no sols es reconeix el treball anterior, sinó que es demostra la confiança de la ciutadania i s'espera molt de nosaltres.

Aquesta legislatura compta en el seu equip amb perfils molt diferents, en què s'ha basat per a incloure'ls en el seu govern?

Les circumstàncies han portat al fet que són persones que coneixia, de la societat civil d'Alfafar i amb perfils nous que tenen una altra perspectiva del que és el municipalisme, menys ideològica i més de treball i millora de la població. Des del 2011 els equips sempre els hem anats conformant amb persones que anteposen el benestar de la població a la ideologia, encara que nosaltres quan hem de prendre decisions som fidels a uns valors i a uns principis que van lligats al Partit Popular.

Quins seran les prioritats d'Alfafar aquests quatre anys?

La inversió social, la residència, el centre de dia, la programació cultural, apostar per la zona comercial perquè tenim moltíssima competència en tota la ciutat de València. Volem que Alfafar es convertisca en la capital espanyola del moble, decoració i llar.

En quin punt es troba la construcció de la residència? Quan està previst que acaben les obres?

En l'adjudicació de l'empresa que la construirà, estem a dies que s'anuncie que empresa la durà a terme, per la qual cosa el moviment de terres esperem que es produïsca al llarg d'aquest estiu. La data en la qual estarà acabada hem de justificar-la a la fi de 2024.

Una de les reivindicacions històriques d'Alfafar és el soterrament del pas a nivell, en quina situació es troba en aquests moments?

Fa uns dies rebem la visita d'Esteban González Pons i un dels redactors del primer projecte que es va fer en el que es demostra que es pot soterrar el passe a nivell sense parar el trànsit ferroviari, li va explicar que l'obra és viable. També va vindre un director de Renfe de la zona aquest que ha estat 10 anys al capdavant per a explicar-li la dificultat que representa per a ells nostre passe a nivell i es va solidaritzar amb les famílies i la plataforma. Un representant dels maquinistes també va ser present per a contar el que li suposa a un maquinista passar per ací, ja que alguns estan en mans de psicòlegs pel trauma que comporta atropellar a una persona i l'efecte anomenada que produeix.

Amb el compromís d'Esteban i de les persones que van assistir sembla que s'alineen els planetes per a donar definitivament una solució. Adif ens acaba de citar a una reunió per a acudir a una reunió a Madrid. Estem esperançats i encara que sabem que és una obra llarga i costosa, esperem que es puga aprovar en un consell de ministres.

Fins que es duga a terme es procedirà a implantar alguna mesura preventiva amb caràcter temporal?

Entren dins d'aqueix compromís, no volem unes mesures preventives i que el soterrament es quede en l'oblit. Volem el compromís i la partida pressupostària per a fer-lo i mentre mirarem unes mesures preventives.

Hi ha diversos habitatges que han sigut envaïdes per okupes, com està actuant el consistori per a brindar suport i assessorament als afectats?

L'ajuntament està actuant amb base en les poques competències que té en habitatge. Si estan *okupando un habitatge privat posem a la disposició dels propietaris tots els recursos perquè puguen reclamar i si és pública ho posem en coneixement de l'Institut Valencià de *Habitage. D'altra banda, si la persona que okupa no ho fa per *okupar si no per necessitat, intentem fer un expedient per a buscar una solució residencial per mitjà de la Generalitat. Els últims casos han sigut de okupar per okupar i estem treballant amb Guàrdia Civil i Policia Local per a traure'ls com més de pressa millor.

Què els ha portat a unir-se a Alcàsser per a frenar el projecte de la macro depuradora?

Ens hem unit a Alcàsser perquè als ajuntaments no se'ns està informant de res de les obres i s'estan duent a terme dins del nostre terme municipal. A partir d'ací el que demanem és que no ens envaïsquen la població per dins, que es busquen altres alternatives perquè ens solidaritzem amb tots els veïns i polígons afectats. Nosaltres tenim part de zona paral·lela a la pista de cadira per on podria anar en lloc de per dins de la zona comercial, ja que durant el temps que duren les obres s'aïlla al parc comercial de la ciutadania. A més, a Catarroja, Paiporta, Albal, Massanassa van per l'altra part de la pista de Silla.

Quins beneficis està tenint per a la ciutadania que l'Ajuntament haja aconseguit recuperar l´Alqueria del Pi?

Abans anàvem buscant sales per a fer presentacions de llibres, homenatges, gales de l'esport, sectorials i amb l´*Alqueria del Pi tenim un espai per a exposar, un lloc on els xiquets poden visitar un centre d'interpretació del seu parc natural que està dins del seu municipi i ser més conscients del valor que té. És un punt de trobada on fem música en directe, agenda per als xiquets i ara quan comence el curs el dotarem de molta més activitat. També volem acostumar a les persones al fet que no fa falta anar a València perquè els generarem contingut cultural punt per a famílies, xiquets i majors en un centre referent a la comarca.

Com compaginarà el càrrec de diputat provincial amb l'alcaldia en el qual gestionarà les delegacions de fons europeus, administració electrònica i innovació?

És un repte pel qual Alfafar sempre ha intentat apostar. Quatre obres socials que estem fent venen dels fons europeus, sempre hem treballat per als joves amb projectes d'intercanvis europeus i hem cregut que el municipalisme i el finançament dels municipis passa per Europa, no sols per la Diputació o la Generalitat. Ara tinc l'oportunitat d'implantar el que he emprat a Alfafar i posar les eines perquè poblacions que encara no han treballat puguen que tindre la cultura dels fons europeus.

D'altra banda, en administració electrònica i innovació estem davant d'una ona en la qual sembla que hi ha moltes coses en les quals innovar, com en política social, en les comunitats energètiques o als ajuntaments verds perquè s'autoproveïsquen. L'accés a la informació i formació als regidors o les mancomunitats per part de la diputació ha de ser clara. Respecte a l'administració electrònica, nosaltres modernitzarem als ajuntaments sense oblidar-nos que no podem excloure digitalment a cap persona de la província de València.

Quin missatge vol traslladar als seus veïns?

Alfafar està en una situació de sanejament financer i d'assumir grans reptes perquè siga un lloc atractiu per a viure. Els ciutadans estem en capacitat de créixer, invertir i millorar constantment.