SANITAT I SALUT

Alerten de desproveïment de vacunes en la Comunitat Valenciana

CARLOS MEDINA - 26/05/2022

Sanitat explica que hi ha hagut retards en la compra de vials per a hepatitis o papil·loma

El president de la Societat Valenciana de Medicina Preventiva i Salut Pública (SVMP), Juan Francisco Navarro ha alertat que “en els últims mesos s'han produït diverses situacions de desproveïment de vacunes, que obliguen a retardar o suspendre vacunacions de pacients que són poc demorables”.

“Aquest ha sigut el cas de les vacunes d'Hepatitis B per a malalts immunodeprimits, la vacuna del virus de papil·loma humà que s'administra a dones amb infecció en les proves de càncer de cèrvix o algunes vacunes del viatger, com les anti-tifoidal, la de l'Hepatitis A i la de la febre groga”, ha explicat.

Des de la Conselleria de Sanitat, per part seua, han admès a elperiodic.com que “s'han produït situacions puntuals de desproveïment d'algunes vacunes” a causa de retards en la tramitació de l'acord marc estatal que es va subscriure per a la compra de vials.

En qualsevol cas, expliquen, és un problema que s'ha anat resolent amb compres extraordinàries a través d'un procediment d'emergència o, en altres casos, adquirint dosis a través dels serveis de farmàcia hospitalaris per a garantir així la vacunació.

Quant a les vacunes per a viatgers, segons expliquen des de Sanitat, el problema prové que els lots licitats en l'acord marc van quedar deserts al no presentar ofertes els laboratoris, per la qual cosa també s'ha hagut d'iniciar un procés extraordinari de compra de vacunes.

Vacunes de covid en paquets de 20 vials

Des de la SVMP, a més, afigen que vacunació de covid per als viatgers “resulta també molt estressant per la urgència amb què cal vacunar-los abans del viatge i per la disponibilitat de vacuna només en grans vials de 20 dosis” el que, segons expliquen, “ha obligat a crear llistes d'espera fins que les vacunes finalment es reben als hospitals.”

Respecte a aquesta qüestió la Conselleria explica que “la presentació que facilita el laboratori és de 20 dosis, la qual cosa implica certa organització per a ser eficients i no malgastar vials, encara que indiquen que no és necessari usar la totalitat de les dosis”.

D'altra banda des del servei demanen un reforç del personal que assumeix aquesta funció, ja que adverteixen que estan “desbordats perquè han multiplicat per deu la seua activitat vacunal en l'última dècada, sense que hagen rebut els recursos necessaris per part de la Conselleria de Sanitat”.

“L'actual xarxa de 14 nous centres de vacunació Internacional, assumida pels Serveis de Medicina Preventiva hospitalaris, es va implantar en 2008 sense cap recurs extra de personal per a aquests serveis”, indica Navarro.

“La situació s'ha tornat dramàtica, quan l'1 de maig es van suprimir 11 places de metges i 31 d'infermeria, que permetien combatre la pandèmia i atendre diverses campanyes de vacunació, com les vacunes de Covid i de zoster per a malalts immunodeprimits”, lamenten.

Una reunió amb el nou conseller

Des del SVMP beneeixen dues decisions que ha pres el nou conseller, Miguel Mínguez: que haja anunciat l'impuls de la vacunació enfront del papil·loma dels xiquets adolescents i que vaja a crear 157 noves places de reforç en personal destinat a la vigilància i promoció de la salut.

“No obstant això –conclou Navarro- des del 3 de maig segueix sense resposta una sol·licitud urgent de reunió de la SVMPSP amb les direccions generals d'Assistència Sanitària i de Recursos Humans. Els especialistes en Medicina Preventiva i Salut Pública, confiem que el nou conseller siga sensible a les necessitats urgents dels nostres serveis”.

200.000 vacunes a grups especials

La xarxa de serveis de Medicina Preventiva (SMP) de la Comunitat Valenciana, present en 30 hospitals, serà capaç d'administrar enguany una xifra rècord de 200.000 vacunes a diversos grups especials de vacunació.

Entre aquests, als malalts crònics i immunodeprimits, el personal sanitari, als contactes de malalties transmissibles, als viatgers internacionals, i en diverses campanyes de vacunació (Covid-19, vacuna recombinant del zòster, vacuna de la grip i vacuna del papil·loma humà,).

Això permet que qualsevol ciutadà que tinga una necessitat especial de vacunació o li haja indicat el seu metge qualsevol vacuna, puga accedir fàcilment al seu hospital de departament, i ser vacunat en pocs dies per un servei especialista en vacunes, com són els serveis de Medicina Preventiva.

La Comunitat Valenciana ha sigut pionera en la vacunació específica de l'adult i de pacients crònics, gràcies a l'esforç de l'Atenció Primària, de la Unitat de Vacunacions de la Direcció General de Salut Pública, i gràcies també a la xarxa de Serveis de Medicina Preventiva hospitalaris, que assumeixen aquestes vacunacions des del mateix inici, l'any 2000, de la creació del Registre Nominal de Vacunes de la Comunitat Valenciana, pioner també a Espanya.