ALDAIA | MEDI AMBIENT

El programa de retenció del talent de la Diputació ajuda a Aldaia a recuperar la seua horta

ELPERIODIC.COM - 28/01/2018

L'Ajuntament d'Aldaia, gràcies al programa de Gestió i Retenció del Talent de la Diputació de València, ha donat llum verda a un projecte que planteja la creació d'una ordenança municipal que permetrà regular l'ús i manteniment dels dos milions de metres quadrats d'horta que posseeix el terme.

El diputat provincial de Projectes Europeus i encarregat del programa, Bartolomé Nofuentes, s'ha reunit amb l'alcalde del municipi, Guillermo Luján; amb la regidora d'Urbanisme i Medi ambient, Mónica Trujillo; així com amb el tècnic responsable del projecte i amb la postgraduada que ho ha dut a terme, amb la finalitat de conéixer de primera mà aquesta iniciativa mediambiental.

"Es tracta d'un estudi de l'horta tradicional valenciana que hi ha en el municipi. Tenim una gran extensió de terrenys no urbanitzables, però es tracta de xicotetes parcel·les i el 50% estan abandonades", ha explicat l'arquitecte tècnic municipal José Manuel Vázquez.

La postgraduada en Biologia Iris Solís ha sigut l'encarregada de realitzar una anàlisi detallada de tots els aspectes relacionats amb els camps, detallant si aquests es troben abandonats o no, el tipus de cultius, així com l'estat de sèquies i camins. Aquesta primera fase del projecte va incloure també un estudi econòmic per a conéixer el cost que suposaria dur a terme cada acció destinades a la millora de l'entorn i ús d'aquest sòl.

Ordenança municipal

Una vegada finalitzat aquest diagnòstic preliminar s'ha iniciat la segona fase, encara en procés, que consisteix en el disseny d'una ordenança municipal que regule aspectes com l'ús i propietat d'aquests terrenys, així com el seu manteniment i el tipus de paràmetres que han de seguir les construccions realitzades en ells.

Per a açò es vol realitzar un procés participatiu que implique a tots els agents involucrats, tant directament com indirectament, com a associacions de regentes o propietaris, però també a la resta de població. Així, s'espera que arriben proposades des de tots els sectors i, com apunta el tècnic, aconseguir "activar a la gent perquè prenga consciència del que es té i que s'involucren".

És per açò que Solís, qui també està consultant les ordenances d'altres municipis, a més de la legislació vigent, per a aconseguir que la nova regulació siga la més completa possible, ha parlat així sobre el seu treball: "Ha sigut una experiència que ha ampliat bastant els meus horitzons i estic molt contenta amb aquesta oportunitat laboral".

Davant açò, Nofuentes ha ressaltat que aquest és l'objectiu perseguit per la Diputació: "Aportar eines que, d'una banda, permeten als nostres joves demostrar el talent que tenen i iniciar la seua marxa en el món laboral, mentre els municipis poden engegar projectes necessaris que, sense aquesta ajuda, no serien viables". "Aquestes iniciatives ajuden a millorar el nostre entorn mediambiental amb actuacions locals, mentre s'activa el teixit econòmic i laboral", ha conclòs.