elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Para l’orelleta 2, la música, la gastronomia i la tradició oral es fonen en Aldaia

Para l’orelleta 2, la música, la gastronomia i la tradició oral es fonen en Aldaia
  • Segona trobada musical i gastronòmica al bressol del palmito

  • L’exposició d’«Imatges i instants en el temps» inaugura la trobada

Després de l’èxit de la primera edició la trobada musical i gastronòmica celebra enguany l’aportació positiva de la interculturalitat a la localitat. Un agraïment i homenatge posant cara i veu als milers de persones que van arribar en busca d’un nou futur, comprendre com ho van viure, com es van integrar i com ells i elles i els seus descendents formen part de l’actual ciutadania d’Aldaia.

La trobada quedarà inaugurada el 27 de juny amb l’exposició fotogràfica al carrer que homenatja a tota la ciutadania d’Aldaia, les persones nascudes ací i les que han anat arribant. Onze tòtems distribuïts per la localitat que conviden a passejar i visitar-los.

El dimarts 9 de juliol tindrà lloc «Empelt de cultures i pobles» una mostra de balls tradicionals amb la participació de la Casa Regional de Castilla-La Mancha a València, l’Associació Cultural Andalusa d’Aldaia i el Grup de Danses la Ronda d’Aldaia. I la representació de “Los dichos del Santo Niño” i “Correr la bandera”. Tradicions populars del municipi de Valverde del Júcar (Castilla-La Mancha). Posteriorment es desvetllarà l’escultura «L’Orelleta» d’Alexi Alemany.

Dimecres 10 de juliol es presentarà el CD musical «Compositors d’Aldaia I» a la sala de plens de l’Ajuntament i després s’interpretarà a la plaça Constitució on el públic assistirà a l’estrenada de la musicació del poema “Aldaia” de Vicent Andrés Estellés. El CD inclou una selecció de cançons de dos reconeguts compositors d’Aldaia, José María Alcàsser (1899-1994) i Emilio Martínez Lluna (1913-1986) interpretades per Patricia Llorens (soprano) i Fernando Taberner (piano) amb l’acompanyament de l’Orfeó d’Aldaia.

L’últim dia, dijous 11, és la gran nit de l’artesania del Palmito. Amb una fira, tallers en directe de pintura a mà i entelat de palmitos o les parades participatives “Pinta l’Orelleta”. Enguany el Gremi de Mestres Palmiters de València fa entrega dels guardons a tres institucions històriques per la seua contribució a la difusió de la cultura del palmito des de l’àmbit de la formació i la museografia: Premi Ex aequo a l’Escola d’Artesans de València, a l’Escola d’Arts i Oficis de València d’Aldaia i Premi al Museu Nacional de Ceràmica i Arts Sumptuàries González Martí per la seua col·lecció de palmitos dels segles XVII i XIX i de països de ventalls de diferents èpoques i estils. En la cloenda Irene de Paz interpretarà “La Madeja” un espectacle d’acrobàcies sobre cable entorn de l'art de teixir. Com totes les nits el públic assistent podrà  degustar la gastronomia típica d’Aldaia: Tast d‘orelletes, sopà i pimentó amb tonyina.

Pujar