El MUPA amplia la seua col·lecció amb 237 noves peces
Els dipòsits més representatius són 45 ventalls de la compositora Matilde Salvador i 137 peces dels segles XIX i XX del calador Francisco Garrido Haro
La col·lecció del Museu del Palmito d’Aldaia (MUPA) s’ha vist augmentada amb la recent donació, cessió i dipòsit de 237 noves peces, gràcies a les aportacions de Matilde Asensio Salvador (filla de la compositora Matilde Salvador), Penélope Garrido Milla (filla del calador de palmitos Francisco José Garrido Haro), Mireia Fernández Sánchez, Montserrat Navarro Ramón, Amparo Ramón Gisbert, Salvador Folgado Iglesia i Salvador Pascual Nieves. Amb este increment, els fons del MUPA superen actualment els 700 objectes, majoritàriament palmitos de 15 països diferents d’Europa i Àsia amb cronologies que van des del segle XVII fins al XXI.
Records de Matilde Salvador
Entre les novetats destaca el dipòsit de Matilde Asensio Salvador, que aporta 45 palmitos de la seua mare, la compositora Matilde Salvador (Castelló de la Plana, 1918-València, 2007), gran amant i usuària dels ventalls, la qual va rebre per la seua trajectòria artística la Medalla al Mèrit Cultural de la Generalitat Valenciana (1997) i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (2005).
Alguns dels ventalls de Matilde Salvador són d’ús personal i presenten varetatges i països tradicionals elaborats amb materials i pintures de gran qualitat. Altres palmitos, més senzills, destaquen pel valor històric-artístic dels seus països pintats a mà i que recullen moments emotius de la vida artística de la compositora i fins i tot dedicatòries de grans artistes amb els quals va treballar. Salvador usava palmitos per a plasmar records d’algunes de les representacions musicals que va compondre. Un d’estos ventalls és “El ruiseñor y la rosa”, que representa l’obra d’Òscar Wilde estrenada al Teatre Principal de València en 1958. El país d’este palmito està signat pels encarregats del decorat i del vestuari de l’obra, Joaquín Michavila i Alonso del Rey, respectivament. Altres, com ara “Recuerdos”, “Escudero”, “Bailarines de ballet” o “Firmas”, són firmes de grans professionals del ballet com la britànica Margot Fonteny, el rus Rudolf Nureyev o l’espanyol Vicente Esteve Escudero, o els balladors de flamenc Pedro Lorca i Roberto Iglesias, entre altres.
Igualment transcendent és el palmito “Isis”, que representa la deessa egípcia del mateix nom. El ventall està pintat (i dedicat a la compositora) per Ángeles Ballester del Grupo Los Siete. Esta agrupació va tindre una gran incidència en les primeres petjades de l'art d’avantguarda valencià dels anys 1948-1954. A més de Ballester, integraven el grup artistes de renom com Vicente Castellanos, Vicente Fillol, Juan Genovés, Vicente Gómez, Ricardo Hueso, Juan Bautista Llorens, José Masiá, Joaquín Michavila i Eusebi Sempere.
En la col·lecció de Matilde Salvador hi ha també ventalls commemoratius, com “Homenatge d’Aldaia a Matilde Salvador” (23 d’octubre de 1988) pintat per Carmen Mateu, així com altres amb pintures que evoquen esdeveniments culturals en els quals va participar la compositora, com ara el Certamen de Guitarra de Benicasim, el ballet Blancaneus o l’obra Los títeres de cachiporra de Federico García Lorca; o bé palmitos amb dedicatòries d’artistes com Francis Montesinos o Joan Voltés i fins i tot de grans figures del toreig.
Exposició Regional de 1883
En les noves adquisicions del MUPA destaca el lliurament de Penélope Garrido, que ha cedit 137 peces de la col·lecció particular de son pare, Francisco José Garrido, calador de Mislata el qual va treballar per a tallers d’Aldaia i València entre les dècades de 1960 i 1990. Es tracta d’una caladora manual de fusta i altra elèctrica de 1972 usades pel mateix Garrido, a més de 135 palmitos de tipologia floral, escenes galants, regionals i cerimonials (comunió, boda i dol). Són palmitos espanyols i italians dels segles XIX i XX, la majoria fets a Aldaia.
De tots ells mereix l’atenció el ventall “Exposició Regional de València 1883”. Es tracta del palmito publicitari de l'Exposició Regional d'Agricultura, Indústria i Arts organitzada aquell any per la Reial Societat d'Amics del País a fi de mostrar el desenvolupament econòmic valencià i facilitar els intercanvis comercials i els avançaments tecnològics. Igualment, en la col·lecció de Garrido trobem diversos palmitos d’estil modernista, entre els quals sobreïxen per la seua atípica temàtica “La chica del farolillo” (1910) on apareix una jove portant un fanal de grans dimensions; i “La temperatura”(1920), amb una escena de dos xiquets gelats de fred que intenten encendre una foguera.
Palmitos amb teles reciclades
D’un estil més actual i innovador són els 46 palmitos aportats per Mireia Fernández, fets la majoria d’ells en 2020, entre els quals destaquen ventalls de núvia dissenyats per Patricia Avendaño, florals abstractes del dissenyador Alejandro López, combinats amb plomes de colors, així com els realitzats amb país de teles reciclades cosides per Gloria Sánchez.
Ventalls en temps de pandèmia
Finalment, destaca el palmito “Priscila o el jardín colorido”, cedit per Montserrat Navarro. Una peça exclusiva i única elaborada pels artesans Blay Villa d’Aldaia durant els mesos de fortes restriccions a causa de la Covid-19. Aquest ventall tipus baralla està fet de nacres de Tahití tintats en fred, amb combinacions de colors blaus, verds i roses que formen un conjunt de gran originalitat. Les varetes de motius florals presenten un treball molt sofisticat ja que estan calades, tallades i acuradament adornades amb la tècnica del burí.