Finalitza la segona campanya d’excavacions al jaciment prehistòric de la Cova dels Diablets a Alcalà de Xivert
La segona campanya d’excavacions duta a terme a la Cova dels Diablets, ubicada al terme d’Alcalà de Xivert (Castelló), finançada per l’ajuntament de la localitat i dirigida i coordinada per la Diputació de Castelló i la Universitat Jaume I, ha permès recuperar restes en soterraments humans prehistòrics que corresponen, principalment, a la primera meitat del III mil·lenni abans de Crist, és a dir, fa aproximadament uns 4.800 anys.
En la intervenció, també s’han recuperat restes de ceràmiques fetes a mà, en alguns casos amb decoracions complexes de cronologia neolítica, i útils de sílex i elements d’ornament, principalment grans de collar que acompanyarien els difunts soterrats a la cova. A més, s’hi han trobat elements que confirmen la presència de nivells més antics d’aquesta utilització com a sepulcre funerari de la Cova dels Diablets.
Aquesta campanya s’inscriu en la nova etapa d’excavacions iniciada l’any passat, en la qual, després de més de vint anys sense efectuar-se cap tipus d’actuació, es van reiniciar les investigacions arqueològiques en aquest important jaciment prehistòric de la Serra d’Irta, amb l’objectiu d’obtenir noves dades per a conèixer amb més profunditat les diverses ocupacions que es van produir en aquesta cavitat al llarg de la prehistòria.
Segons explica l’equip investigador, el procés d’excavació en aquest tipus d’intervencions és lent i meticulós i les restes obtingudes han de ser estudiades i analitzades detalladament en laboratori, per la qual cosa seran necessàries més campanyes i estudis específics per a obtenir resultats més concrets sobre aquests grups humans del passat d’Alcalà de Xivert.
En aquest sentit, assenyalen que l’execució d’aquest tipus d’intervencions d’investigació, com és el cas de la Cova dels Diablets, és molt complexa i requereix un mètode d’intervenció molt precís i la participació de diferents especialistes per a obtenir el màxim d’informació possible i garantir la qualitat científica dels resultats. «Aquesta actuació s’està duent a terme gràcies a una col·laboració entre diferents institucions, les quals es troben implicades per donar suport i continuïtat als treballs, per a així avançar en el coneixement científic de la prehistòria de la zona, concretament dels darrers grups humans de caçadors-recol·lectors i els primers agricultors i ramaders de la Serra d’Irta», expliquen.
Concretament, els treballs de camp han estat finançats per l’Ajuntament d’Alcalà de Xivert, a través d’una empresa especialitzada, mentre que la direcció i coordinació de l’equip d’investigació, el material tècnic, l’estudi dels materials, així com les gestions administratives i de les diferents analítiques s’efectuen des del Servei d’Investigacions Arqueològiques i Prehistòriques de la Diputació de Castelló, a càrrec de Gustau Aguilella, i del Laboratori d’Arqueologia Prehistòrica de la Universitat Jaume I, per part de Dídac Roman.
Cal recordar que la Cova dels Diablets es troba dins de la zona de màxima protecció del Parc Natural Serra d’Irta i, per tant, per a la realització de les actuacions ha sigut imprescindible seguir unes directrius específiques i obtenir permisos per part de la direcció del Parc i de l’organisme pertinent de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica. A més, el Parc Natural col·labora també en les actuacions efectuant el condicionament de l’accés i orientant totes aquelles activitats que puguen afectar a la conservació de l’entorn.