ALCORA | CULTURA I ESPECTACLES

L'Alcora ultima les jornades Al-qüra Medieval 2024, una autèntica experiència immersiva per a viure i sentir el segle XIII

ELPERIODIC.COM - 26/10/2024

Mentre es desenvolupa el cicle cultural pre Al-qüra Medieval, la localitat es prepara per a un viatge únic a la seua història medieval (del 8 al 10 de novembre)

L'Alcora ultima la posada a punt de la màquina del temps que li retornarà al segle XIII. Concretament, a un moment clau en la seua història, l'encreuament de cultures que es va produir durant la Reconquesta, quan Al-qüra, una xicoteta alqueria prop de la fortalesa de l'Alcalatén, va passar de domini andalusí a rendir tribut al rei aragonés Jaume I.

En aquest context històric, més de 500 veïns i veïnes de la localitat es visten d'època per a recrear el dia a dia dels diferents gremis del segle XIII, donant vida al poblat d'Al-qüra. A més de l'autenticitat i el rigor històric, un altre dels punts forts de les jornades medievals alcorines és, precisament, la gran implicació de la població.

De fet, porten ja un temps preparant-se per a la immersió, mitjançant la celebració de Pre Al-qüra Medieval, el cicle cultural previ, que es va posar en marxa el passat 13 de setembre i finalitzarà el 8 de novembre, just a temps per a donar pas a les jornades, que es desenvoluparan del 8 al 10 de novembre amb un programa ple d'activitats i experiències per a tots els públics.

Èxit del cicle Pre Al-qüra

Igual que les jornades, el cicle està impulsat per l'Ajuntament i l'associació cultural Nous Pobladors Al-qüra, i compta amb la col·laboració de la Universitat Jaume I i la Caixa Rural l'Alcora.

Es va posar en marxa al setembre amb la presentació del cartell anunciador de les jornades al Museu de Ceràmica, acte que va establir les bases d'una programació que ha explorat diferents facetes de la vida i la història medieval. Destaquen, entre altres iniciatives, la xarrada “Indumentària civil en les classes populars del segle XIII”, que va tindre lloc a les Noves Dependències Municipals, i el concorregut taller de costura medieval, celebrat en 11 sessions als Salons Bancaixa, on els assistents han pogut confeccionar peces de vestimenta de l'època.

A l'octubre, la programació va continuar amb la presentació oficial del programa de les jornades medievals i el vídeo promocional al Museu de Ceràmica, seguit per un taller de danses medievals, repetit també en diverses sessions, i la interessant conferència “25 anys d'arqueologia as Castell de l'Alcalatén”, en la qual l'arqueòloga Pilar Ulloa va detallar totes les actuacions de rehabilitació que s'han dut a terme en aquest emblemàtic monument des de 1999. Gràcies a aquestes intervencions, el castell ha deixat arrere el ruïnós i abandonat aspecte que ha tingut en els últims segles per a recuperar una silueta més pròpia de la seua condició de fortalesa. L'últim projecte es va dur a terme entre 2021 i 2022 i va consistir en l'excavació i restauració de l’alcassaba, amb excel·lents resultats, completant-se també la restauració de l'avantmuralla i habilitant-se un accés que facilita la visita al conjunt.

Actes recents i futurs

Divendres passat, dia 25 d'octubre, es va inaugurar l'exposició “ALQÜRA MEDIEVAL” a la sala d'exposicions de l'Ajuntament, una mostra molt recomanable que reunix multitud d'elements que formaran part de les haimes durant les jornades medievals. Des de l'organització recorden que està oberta al públic en horari de matí i vesprada: 10.00 h-13.30 h i 17.00 h-19.00 h (entre setmana) / 11.00 h-13.00 h (cap de setmana).

D'altra banda, aquest cap de setmana, dissabte i diumenge, s'estan realitzant visites guiades per a conéixer de primera mà l'Alcora medieval amb l'arqueòloga Ana Oller.

Cal destacar que, per primera vegada, el cicle compta amb la col·laboració de la Universitat Jaume I. El pròxim 30 d'octubre, es presentarà al Museu de Ceràmica el llibre “Castillos y reinos militares en la región de Castellón”, obra de Josep Benedito, Víctor Mínguez i Carles Rabassa, editada per l'UJI.

Per a finalitzar el cicle, el divendres 8 de novembre, es durà a terme una visita al campament de Ximén d’Urrea destinada als col·legis de l'Alcora a la plaça de l'Ajuntament.

"Estem molt contents amb la participació que ha tingut el cicle Pre Al-qüra. Ha sigut un gran èxit, la qual cosa demostra l'interés de la població per la nostra història i patrimoni. Ens entusiasma veure com la gent s’involucra i es prepara per a viure l'experiència única que suposa Al-qüra Medieval", han destacat des de l'Ajuntament.

MÉS FOTOS