ALCORA | TURISME

L'Alcora exhibeix es Castell de l'Alcalatén i la Real Fàbrica com les seues noves joies turístiques

ELPERIODIC.COM - 18/01/2023

La recent rehabilitació d'aquest patrimoni ajuda a conèixer millor el passat, present i futur del municipi castellonenc

El municipi castellonenc de l'Alcora torna enguany a Fitur per a donar a conèixer els seus principals atractius turístics i, en concret, les seues dues joies de la corona recentment rehabilitades: El Castell de l'Alcalatén i la Real Fàbrica de Ceràmica.

I és que la posada en valor d'aquest patrimoni ajuda a conèixer millor el passat, present i futur del municipi, exhibint la importància del seu patrimoni històric i industrial.

En aquest sentit, l'Alcora presenta en la fira internacional la rehabilitació del seu origen, es Castell de l'Alcalatén, tot un emblema comarcal que ara per fi llueix amb força.

L'última actuació, realitzada en 2022, ha consistit en la rehabilitació de l'alcazaba. A més, s'ha creat un itinerari de visita, que envolta al castell, i una passarel·la que facilita l'accés fins a la part més alta.

Per a fer encara més atractiva la visita, l'Alcora crearà al costat del castell una gran àrea recreativa en plena naturalesa amb berenadors i zona infantil, en la línia del paratge de Sant Vicent, en el mateix municipi, una de les moltes zones naturals de la població, que compta amb nombroses rutes senderistes per a recórrer les seues muntanyes.

La ceràmica com a referent

Com ha explicat l'alcalde, Samuel Falomir, “la ceràmica ens defineix i ens diferencia. És ànima, motor i orgull; passat, present i futur del nostre poble”.

És per això que el Museu de Ceràmica és una visita obligada. Es tracta d'un espai viu, tot un referent en el seu àmbit en el qual es pot gaudir de magnífiques col·leccions i participar en els seus tallers. Va nàixer en 1994 amb la vocació de recuperar, exposar i divulgar el patrimoni ceràmic de l'Alcora.

En aquest sentit la Real Fàbrica del Comte d'Aranda és la protagonista. Des de 2016 la ciutat està immersa en la recuperació d'aquesta emblemàtica manufactura, fundada en 1727, la primera indústria ceràmica espanyola, considerada com l'origen de la millor ceràmica europea del segle XIII.

En 2021 es va obrir al públic el primer espai restaurat, condicionat i equipat, la Nau dels Forns. Un espai que és també zona d'acolliment de visitants, centre d'interpretació de la fàbrica i punt d'inici de les diferents rutes turístiques, urbanes i naturals, que giren entorn del patrimoni industrial, en les quals s'explica l'impacte de la ceràmica en la localitat en l'àmbit històric, urbanístic, artesanal i industrial.

Un municipi bolcat en les seues tradicions

L'Alcora destaca també pel seu singular i dinàmic calendari cultural i festiu. Entre les celebracions, destaquen les de Setmana Santa i Pasqua, amb la Rompida de l'Hora, Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, Festa d'Interès Turístic de la Comunitat Valenciana i Bé d'Interès Cultural.

També destaca la Festa del Rotllo, un dels dies grans de l'Alcora, declarada Festa d'Interès Turístic Provincial, a més de les Festes de Crist, Al-qüra Medieval, el Maig Ceràmic o altres genuïnes i ancestrals tradicions com Sant Antoni i la Rècua Arriera, l'Albà o la Fira del Mussol.

 

MÉS FOTOS