ALCORA | CULTURA I ESPECTACLES

La Càtedra l'Alcora d'Investigació Musical i Qualitat de Vida posa en marxa el projecte “Muses”

ELPERIODIC.COM - 08/11/2022

Es desenvoluparà a l'Hospital La Magdalena amb un equip de metges, psicòlegs i músics

Els participants, persones amb algun episodi cardiovascular, ictus, infarts, deterioració neurològica, principis d'Alzheimer… rebran sessions musicals pràctiques per a conéixer l'impacte de la pràctica musical activa

La Càtedra l'Alcora d'Investigació Musical i Qualitat de Vida, signada per l'Ajuntament de l'Alcora i la Universitat Jaume I, ha iniciat un nou projecte, “MUSES”, amb un equip de metges, psicòlegs i músics, que es desenvoluparà a l'Hospital La Magdalena.

Els participants, el perfil dels quals és de persones amb algun episodi cardiovascular, ictus, infarts, operacions que necessiten rehabilitació, deterioració neurològica, pneumònies, senilitat o principis d'Alzheimer, amb fases molt primerenques, rebran unes sessions musicals pràctiques, amb l'objectiu de conéixer quin és l'impacte de la pràctica musical activa.

En casos com l’ictus, el cervell es veu afectat inicialment per una inflamació, i pot passar un cert temps en el qual els òrgans tornen a recuperar, a poc a poc, el seu estat normalitzat. Per tant, oferir-los la possibilitat de participar en aquest projecte, que consisteix en un Programa de Música Activa (PMA), permet incidir positivament en la seua qualitat de vida, especialment en les seues emocions i estats d'ànim, però també a accelerar la seua recuperació.

Les primeres reaccions ja s'han observat en tan sols dues sessions. Què no podrà millorar la música? La regidora de Polítiques Inclusives, Tica Pons, representant de la càtedra per part de l'Ajuntament, va assistir a la segona sessió, acompanyada per la regidora de Participació Ciutadana, Ángeles Ibáñez. Allí van poder comprovar l'impacte musical, participant d'algunes de les activitats. En aquestes sessions, els participants no sols canten amb el projecte Músiques per a la Vida, sinó que també realitzen xicotets exercicis rítmics, incidint en la psicomotricitat, la qual cosa els permet, a més d'interactuar amb el grup participant, amb ells mateixos.

Aquestes activitats estan pensades per a implementar-se en sessions regulars setmanals. La primera fase tindrà una duració de tres mesos, en els quals el grup d'experts especialistes, pertanyents a l'Hospital La Magdalena i a la Universitat Jaume I, venen dels camps de la salut, psicologia i música.

L'investigador principal per part de l'Hospital La Magdalena, el metge Javier Fernández-Cuervo i la investigadora principal per part de l'Universitat Jaume I i directora de la Càtedra, Ana M. Vernia, van agrair tant a l'Ajuntament de l'Alcora com a la Universitat Jaume I i a l'Hospital La Magdalena el suport i esforç en aquest projecte.

La sessió va concloure amb emotives frases per part de tots i totes, “reaccions que només la música és capaç de despertar, esperant amb il·lusió la pròxima sessió”, va destacar Vernia.

MÉS FOTOS