ALCOI | SOCIETAT

La XXVII Jornada de Sociolingüística d’Alcoi se celebrarà els dies 22 i 23 de març

ELPERIODIC.COM - 18/03/2024

Amb el títol «Reptes i oportunitats del plurilingüisme a Europa», es tractaran els diferents models reeixits de política lingüística i s’hi analitzaran estratègies per a la pervivència de les llengües minoritàries en l’àmbit europeu

Aquest cap de setmana i gràcies a professionals de diferents nacionalitats, Alcoi ofereix una oportunitat única de conéixer a fons realitats diferents de llengües i cultures en contacte dins del marc europeu. Una oportunitat d’aprendre les estratègies que estan funcionant en altres societats i estats per a mantenir les llengües minoritàries autòctones en el lloc que els correspon. Una manera, en definitiva, d’aprendre per a millorar la convivència i la pervivència de la nostra cultura en aquesta societat cada vegada més mediàtica, plurilingüe i pluricultural i en la qual, moltes vegades, tan difícil resulta trobar la igualtat, la valoració i un equilibri respectuós envers la cultura autòctona. De fet, i malgrat els esforços, a Alcoi tenim una bona mostra de les dificultats que té la nostra llengua per a mantenir-se en igualtat amb l’altra llengua cooficial en els espais públics i privats.

Per això, la XXVII Jornada de Sociolingüística d’Alcoi tractarà els reptes i les oportunitats del plurilingüisme a Europa a partir del coneixement dels diversos models i experiències reeixides de política lingüística, d’aplicacions en l’ensenyament de llengües i de relació entre diferents nacionalitats i llengües. La Jornada també vol ser un fòrum de debat sobre l’estat de les llengües minoritàries en la conjuntura actual en què es proposa un canvi estructural de l’ús de les llengües a les institucions europees.

Enguany, la inauguració serà a càrrec de Pau Bernabeu, director del Campus d’Alcoi de la UPV; Antoni Francés, alcalde d’Alcoi; Verònica Cantó, presidenta de l’AVL; Lluís Miret, director de l’Àrea de Llengües de la UPV. De la conferència inaugural, s’encarregarà Fernando Ramalho, de la Universitat de Vigo amb “As linguas minorizadas nos Estados do Consello Europa”. També els models d’Escòcia, Flandes o Suïssa, o els reptes a què s’enfronten les llengües minoritàries o les experiències educatives en diferents països, seran analitzats per professionals en la matèria com ara Daniel Cetrà, Vicenta Tasa, Alina Mihaela Chezan, Sinèad Giblin o Vanessa Denon. Un atapeït programa d’alt nivell professional que es completarà amb una visita guiada a l’exposició “Carme Miquel i Diego, una mestra del país” i la ruta guiada “Els espais de l’Ovidi”.

Com en edicions anteriors, s’ha posat un gran interés a fer accessible aquesta Jornada a l’alumnat que vulga enfocar-se o ja estiga cursant estudis en àrees relacionades amb la Sociolingüística com són la Sociologia, les Ciències Polítiques o Socials, la Filologia, la Lingüística, l’Ensenyament o la Història Contemporània, per citar-ne algunes. Per això, els estudiants hi tenen accés amb una inscripció simbòlica de 15€ –que inclou el sopar i el dinar– i, en finalitzar, en rebran un certificat acreditatiu de la UPV.

Pàgina web d’inscripció a les Jornades (si no s’està donat d’alta en la base de dades de la Universitat Politècnica CFP, prèviament a la inscripció la persona interessada s’ha de registrar en aquesta base de dades): www.sociolinguistica.eu