ALCOI | TURISME

Tornen les visites guiades gratuïtes a La Sarga a partir d’aquest diumenge

ELPERIODIC.COM - 02/02/2023

Les reserves es poden fer en la web www.lasargareservas.com

El pròxim diumenge 5 de febrer es reprenen les jornades de portes obertes per a visitar les pintures rupestres de la Sarga. Per a conéixer i gaudir d'aquest emblemàtic indret, es poden fer les reserves a través de la web www.lasargareservas.com. Tots els diumenges des de febrer a novembre, en quatre torns i amb visita guiada gratuïta.

El punt de trobada amb el guia i lloc d'inici de la visita a les pintures és en l'Abric III (a l'interior de la tanca metàl·lica), al qual s'accedeix pel sender. Des de l'aparcament del Mes de la Cova al punt de trobada amb el guia hi ha una distància de 600 metres (10 minuts). Es prega acudir amb l'antelació suficient per a poder realitzar la visita de manera adequada.

Aquesta és una excepcional oportunitat d'aprendre i delectar-se amb el nostre patrimoni històric, que a més a més  forma part de la llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO i que, any rere any, rep a un important contingent de visitants, tant escolars, turistes o investigadors que arriben a superar les 2.000 visites anuals. D'aquesta manera La Sarga es manté com un important enclavament de patrimoni cultural i turístic.

La Sarga va ser inclòs en 1998 en la llista de Patrimoni Mundial per la UNESCO dins de l'Art Rupestre de l'Arc Mediterrani de la península Ibèrica. A més, els abrics i el seu entorn de protecció estan declarats Bé d'Interés Cultural. És un jaciment d'art rupestre postpaleolític que es troba dins del terme municipal d'Alcoi. La tutela i gestió del jaciment estan a càrrec del Museu Arqueològic Municipal Camilo Visedo Moltó. En els seus abrics estan representats tres dels horitzons artístics prehistòrics de la façana oriental de la península Ibèrica: Macroesquemàtic, Llevantí i Esquemàtic.

“El model de dinamització i conservació de les pintures rupestres de la Sarga és reconegut com a exemple de bones pràctiques entre els estudiosos de la matèria com altres administracions com l’autonòmica que veuen una fórmula a seguir per altres indrets del nostre territori amb rellevància patrimonial. La forma de tancament perimetral de tot l'espai sense que afecte l'entorn de les pintures i la realització de visites guiades, evitant que la massificació puga desbaratar aquest lloc, és el que està contribuint a la conservació a l'una de la divulgació científica i cultural del bé. Des de la regidoria de Turisme i Patrimoni Històric apostem per l'accessibilitat, ja hem portat a terme moltes iniciatives i ho seguirem fent per facilitar les visites a un lloc que és patrimoni de la humanitat i del qual hem d'estar molt orgullós per ser únic al món”, ha indicat la regidora de Turisme i Patrimoni Històric, Lorena Zamorano.

MÉS FOTOS