ALCOI | POLÍTICA

La Salut Mental és una prioritat fonamental

ELPERIODIC.COM - 10/10/2024

Sense salut mental no hi ha salut

La salut mental sempre ha sigut, és i serà una prioritat per al Partit Socialista, sent pioners al govern d’Alcoi en la creació de distints programes i accions per treballar tindre una societat inclusiva i igualitària, evitant la discriminació, l'estigmatització i rebuig a les persones amb malalties mentals i tractant d’aconseguir la seua inclusió en la societat.

Hui, 10 d’octubre se celebra el Dia Mundial de la Salut Mental, des del nostre partit treballem al llarg de tot l’any des de fa molts anys en aquest sentit, sent pioners en molts aspectes. Ja en els anys 90 Alcoi va ser de les primeres ciutats on el seu ajuntament va crear una unitat especial per als xiquets i xiquetes autistes, l’antic CAP, el Centre d’Atenció Pediàtrica.

SASEM

Juntament amb altres 20 municipis de la Comunitat Valenciana, vam iniciar el juliol de 2021 el programa SASEM, el SERVEI D’ATENCIÓ I SEGUIMENT PER A LES PERSONES AMB PROBLEMES DE SALUT MENTAL GREU. Aquest recurs per atendre a persones amb problemes de salut mental greu pertany al Sistema Públic Valencià de Serveis Socials. L’Ajuntament atén persones sense suficients mitjans i sense els suports sociofamiliars necessaris per a viure una autonomia plena.

Tal com va explicar una tècnica del SASEM la passada setmana en roda de premsa, aquest s’articula com un servei comunitari, amb atenció domiciliària i amb la realització d'actuacions destinades a la recuperació psicosocial de la persona, desenvolupades al seu entorn i amb les seues famílies si és possible, per tal de garantir la permanència al domicili. Treballen en equip: 2 educadores socials, dues psicòlogues, una treballadora social i una integradora social, i en xarxa, amb tots els recursos que atenen la salut mental de la comunitat i altres.

Les persones accedeixen des de serveis socials, una vegada al SASEM es realitza una valoració de la situació personal, tenint en compte les fortaleses i les debilitats de cadascuna. I sempre junt amb la persona, perquè és voluntari es segueix el paradigma de planificació centrat a la persona, confeccionant en conjunt el seu procés de recuperació, amb el PAI, Pla d'Atenció Individual.

Les possibles àrees d'intervenció a treballar mitjançant els diferents programes són: l'àrea de salut tant física com mental, l'àrea d'activitats de la vida diària i l'àrea d'integració comunitària.

S’han atés 150 persones d’entre 18 i 65 anys, un 43% d’homes i un 57% de dones. L’edat mitjana és de 57 anys. En l’actualitat està atenent 70 persones i a les seues famílies, sempre que ho requereixen. Hui en dia el 66% de les altes que hem donat ha sigut per consecució d'objectius.

A més d’aquest servei, l’Ajuntament va contractar durant 9 mesos (tots els que permetia el programa) a 4 persones amb malalties mentals greus. D’aquestes 4 persones, dues de les quals van estar treballant com a peons de jardineria, una altra com a peó de neteja i la quarta com a conserge, sempre amb el suport i tutorització del personal tècnic del SASEM.

I no només això, també a l’Ajuntament hem anat apostant per incorporar a la plantilla més figures professionals per a la intervenció i prevenció de malalties i trastorns mentals, com és el cas dels Equips d'Intervenció Psicosocial de les tres Zones Bàsiques d'Atenció Primària de serveis socials, equips els quals representen la pedra angular que detecta i introdueix en el circuit assistencial a totes les persones amb alguna mena de vulnerabilitat.

S'han atés casos de persones amb trastorns mentals diagnosticats, sent els més comuns l'esquizofrènia, Trastorn Bipolar, Trastorn Límit de la Personalitat i Depressió Major. A més dels equips de les zones bàsiques també hem apostat per incorporar equips molt especialitzats per a abordar situacions i col·lectius concrets, l'EIIA (Equip específic d'Intervenció amb Infància i Adolescència) on s'intervé amb menors de 18 anys i es troben en una situació de vulnerabilitat, risc o en molts casos en desemparament.

A través de la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives hem creat l’escola de famílies que prompte viurà la seua segona edició. Cal assenyalar que des de la UPCAA s'atén a joves amb diferents tipus d'addiccions i les seues respectives famílies. També vam crear l'APSI (Assessoria Psicològica) que oferim des de l'àrea de joventut per a casos de trastorns emocionals més lleus.

«El més important és la coordinació entre els recursos que tenim a pesar de ser administracions diferents, tots treballem de la mà amb un mateix objectiu», ha ressaltat la regidora, Aroa Mira.

Aquests són només uns exemples, però hem de continuar treballant i reivindicant precisament en aquest 2024 el lema d'aquest dia és ‘Treball i salut mental, un vincle fonamental’. Dones del partit Socialista treballarem des del govern local i continuarem reivindicant a la resta d'administracions recursos que faciliten la inserció laboral de les persones amb trastorn mental, com la formació laboral, la inserció laboral en llocs d'ocupació ordinària, el foment l'ocupació amb suport i els Centres Especials d'Ocupació.

Una mesura del Govern Autonòmic del PP que contravé aquests fets és l'eliminació l'obligatorietat d'incorporar clàusules de responsabilitat social com a criteris d'adjudicació als seus contractes. Una mesura que podia afavorir a les empreses que generaren entorns segurs, saludables i inclusius, on es cuide la salut mental.

«Si realment la salut mental és important per a Mazón com ell diu, no pot fer accions com aquestes. S’ha de treballar per la salut mental en tots els àmbits, i també afavorir a les empreses que ho fan i reivindicar i portar accions perquè totes ho facen. Nosaltres continuarem treballant per evitar els estigmes i afavorir la inserció social», ha explicat la regidora Aroa Mira.

«A més també reivindiquem que les quotes de reserva d'ocupació per a les persones amb discapacitat que actualment estan al 10% tant en l'Administració pública com en el sector privat, durien tindre el contingent reservat per a les persones amb trastorn mental siga d’almenys, el 2%».