ALCOI | POLÍTICA

PSPV: "Treballar per a la infància, és treballar per el futur i el present d’Alcoi"

ELPERIODIC.COM - 27/04/2023

Els socialistes treballem per a construir un model de convivència que pense en el benestar de la infància, des dels valors de la igualtat i la justícia social.

Als darrers anys Alcoi ha dut a terme diferents accions amb la infància com a protagonista, es va crear el CLIA, Consell Local de la Infància i l’Adolescència d’Alcoi, on participen tots els centres educatius i on els mateixos joves trien als seus representants o delegats, el programa APPI, els pressupostos participatius per a la infància, el Pla Municipal de la Infància, la Mostra de Teatre Infantil, la Biblioteca Infantil Tirisiti, el Centre Cervantes Jove, l’Escoles Poliesportives d’Iniciació, EPI, s’ha fet una gran inversió en parcs infantils, o entre altres. Totes aquestes mesures ja s'han consolidat.

Recentment vam tornar a fer la sol·licitud a UNICEF per a la renovació del segell de reconeixement d'Alcoi com a ‘Ciutat Amiga de la Infància’. Recordem que a la fi de novembre de 2018, UNICEF va entregar a l'Ajuntament d'Alcoi el segell de CAI, Ciutat Amiga de la Infància, en la VIII convocatòria, en un acte celebrat a Oviedo. Aquest reconeixement té una vigència de 4 anys.

Relacionat amb 'Ciutats Amigues de la Infància', Alcoi ha treballat durant aquests últims quatre anys les accions, dotades de recursos, previstes en el pla local d'infància, escoltant les opinions dels xiquets i xiquetes que conformen els seus consells locals de participació infantil i adolescent en tots els temes que els afecten.

Un dels temes que estan destacant durant aquest últim any en el CLIA Alcoi és la seua preocupació pels problemes de salut mental que afecten la infància i l'adolescència i sobre els quals, consideren, hauria de parlar-se de manera més oberta. També creuen que és important que existisquen mitjans d'ajuda i persones a les quals acudir quan senten preocupacions i malestar que puguen posar en perill la seua salut mental, per exemple, en l'entorn educatiu. Els i les representants del CLIA cada vegada tenen una major participació donant veu a la infància i a més de fer un Ple a l’Ajuntament on traslladen totes les seues demandes a l’alcalde i els regidors, ja formen part de diversos jurats com del concurs de disfresses de Carnestoltes o dels concurs del cartell anunciador de la Cavalcada de Reis de l’Orient, on ara es té en compte la mirada de la infància.

El nostre govern treballa per a posar en marxa mecanismes i mesures per a crear entorns protectors dotats dels recursos i les capacitats suficients per a garantir, amb un enfocament preventiu i en coordinació amb els diversos àmbits, la protecció de les xiquetes, xiquets i adolescents en situació de risc i violència, dins del marc de les competències establides en la Llei orgànica 8/2021, de 4 de juny, de protecció integral de la infància i l'adolescència contra la violència (LOPIVI)'. Podem destacar que Alcoi és un dels 10 municipis d'Espanya que està participant, en el projecte denominat: 'Prevenció comunitària i participació amb xiquets, xiquetes i adolescents en el sistema de protecció'. Es tracta d'una iniciativa d'UNICEF Comité Espanyol centrada en la modernització dels serveis socials, amb una posada al dia que garantisca un enfocament basat en un marc de drets, una intervenció i suport centrats en cada persona i la promoció d'un enfocament comunitari i preventiu. El pressupost total per a aquest projecte d'investigació aplicada és d'1.050.000 euros finançats pels fons Next Generation de la Unió Europea.

D’aquests 10 municipis, 9, entre els que està Alcoi, utilitzaran Kanjo, una eina que utilitza la intel·ligència artificial per a la detecció precoç de casos de risc i especial atenció en la infància, per a analitzar la possibilitat d'implementar-la en els centres d'Educació Primària del municipi. Recordem que l'objectiu principal del projecte de 'Prevenció comunitària i participació amb xiquets, xiquetes i adolescents en el sistema de protecció' és enfortir les entitats locals en la intervenció de les situacions de risc de la infància i adolescència. Per a això, es treballa en tres aspectes clau, millorar el sistema de detecció de risc primerenc; dissenyar un model d'intervenció davant situacions de risc de protecció per a xiquets, xiquetes i adolescents; i la gestió i difusió del coneixement generat per a la seua replicabilitat.

«La participació infantil en l'àmbit local ha d'anar molt més enllà de tindre una opinió i ha d'incloure el dret dels xiquets i adolescents a la informació, participació i influència respecte a decisions i assumptes que els afecten, com a ciutadans i ciutadanes de ple dret que són», ressalta l’acalde, Toni Francés, qui afig que «Les polítiques d'infància representen un exemple de transversalitat en la gestió municipal. Fomentar la participació infantil en l'àmbit local, a més de promoure un dret fonamental dels xiquets, xiquetes i adolescents, ajuda a construir societats més justes i igualitàries presents i futures. Alcoi segueix en la davantera en les polítiques d'infància, el nostre govern sempre l'ha tinguda present, ja que aquesta realitat ens preocupa».