El programa de millora Post Covid-19 organitzat per l'Ajuntament proporciona una millora la millora psicològica i de les capacitats físiques dels pacients
Acaba la segona edició d'aquest programa gratuït pel qual han passat un total de 17 pacients entre totes dues edicions
Ja ha finalitzat la segona edició del programa per a la millora de la Condició Física Post Covid-19, realitzada pels departaments de Salut Pública de l'Ajuntament d'Alcoi i el Centre d’*Esports, servint-se de les instal·lacions municipals del Complex Esportiu Municipal Eduardo Latorre i dels seus tècnics. S'han desenvolupat dues edicions del programa amb bons resultats.
El programa consta de 8 setmanes d'entrenament, 24 sessions on després d'una avaluació dels usuaris i una entrevista personal per a conéixer les capacitats físiques i respiratòries, així com els hàbits esportius i composició corporal de cadascun dels usuaris del programa, se'ls ensenya a realitzar exercicis de força, cardiovasculars i respiratoris.
Aquesta avaluació pretén individualitzar la càrrega dels entrenaments del programa el màxim possible a les característiques individuals dels usuaris i d'aquesta manera augmentar gradualment la seua capacitat física i respiratòria.
Les avaluacions han sigut portades a terme pels treballadors del Complex Esportiu Municipal Eduardo Latorre, coordinades pel Departament de Salut Pública d'Alcoi. Carla Lloret com a fisioterapeuta, Javier Aura i Saúl Bernabeu com a Tècnics d'Activitat Física i Andrea Ferrándiz també com a tècnic d'Activitat Física i Nutricionista.
El programa es va dur a terme per 7 persones, 4 dones i 3 homes en la seua primera edició i per 10 persones, 2 homes i 8 dones en la segona. Tots ells, havien patit la malaltia en major o menor grau, i tots havien presentat un minvament de les seues capacitats físiques i respiratòries significatives.
L'activitat es va realitzar en les instal·lacions del Complex Esportiu Municipal en horaris definits de demà, de 10.00 a 12.30 hores, durant 3 sessions setmanals i un període de 8 setmanes. Repetint sessions en els seus domicilis mitjançant el seguiment de vídeos de treball i realitzant un treballant específic de fisioteràpia respiratòria en les sessions del complex. També es feia un treball de força i cardiovascular en sala, així com en la piscina d'aprenentatge del complex en les sessions dels divendres.
En totes dues edicions els resultats han sigut significatius a nivell físic, obtenint de manera general un augment de la força i la massa muscular i una disminució de la massa grassa amb el conseqüent descens de l'IMC. D'altra banda, també s'ha millorat la capacitat aeròbica com s'aprecia en els tests realitzats durant el programa, aconseguint al final del mateix una major i millor saturació d'oxigen i un major rendiment en la capacitat aeròbica.
Però potser més important que la millora de les capacitats físiques dels subjectes, ha sigut la millora psicològica que els ha suposat a la majoria dels pacients haver pogut treballar amb professionals i amb persones que estaven passant per la seua mateixa situació. Frases com les següents demostren el poder de l'exercici per a la millora de salut, tant física com mental.
“Per a mi el programa ha sigut l'esperança...”, “...en realitat el programa és vida, per què ens ha donat vida a tots”, “El programa és com una vàlvula de fuita per a eixir d'on estava ficat”
El regidor d'Esports, Alberto Belda, ressalta que: “Programes com aquest o els de natació adaptada o terapèutica els podem dur a terme gràcies a la municipalització d'aquest complex esportiu. Des de l'Ajuntament creiem en les persones i en els serveis públics com a motor de la societat. Per aquest motiu desitgem continuar implementant programes orientats a la salut de la mà dels diferents departaments de l'Ajuntament i d'aquesta manera contribuir a millorar la salut de la ciutadania”.