Nova jornada d’anellament de voltors a Alcoi
La visita és gratuïta i tindrà lloc aquest dissabte 23 de 9 a 11 hores en torns de 15 minuts. Cal fer inscripció prèvia al web de l’ajuntament
La regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Alcoi ha organitzat una jornada d’anellament de voltors per aquest dissabte 23 de novembre. És una activitat oberta al públic que necessita inscripció a l’apartat cita prèvia del web de l’Ajuntament d’Alcoi. Allí s’haurà d’indicar en l’apartat de Departament: ‘Medi Ambient’ i en la gestió, s’ha de clicar: «Actividad Anillamiento Buitres», després es podrà clicar l’horari de la visita. És de 9 a 11 hores en torns cada 15 minuts. Aquest és el punt de trobada: https://maps.app.goo.gl/RCbmzPUJbECQN8bC8
Les places són limitades i en el cas que totes les places estiguen cobertes es generarà una llista d'espera. Per a apuntar-se en esta llista s'haurà d'enviar un email a medi_ambient@alcoi.org indicant nom, cognoms, DNI i telèfon. Cada persona només pot fer una inscripció, és a dir, no es poden fer inscripcions en grup.
No es permet anar amb gossos i es recomana portar calçat adequat per a la muntanya, protecció solar, aigua i esmorzar, així com roba de colors apagats per a no alterar el comportament de les aus.
L'anellament científic és una tècnica de marcatge innòcua empleada per a l'estudi d'aus silvestres, que consisteix en la col·locació d'una anella identificativa en la pota o coll d'una au viva prèviament capturada. Aquesta tasca té com a objectiu facilitar el seguiment dels voltors durant els seus anys de vida. A més també s'anoten les mesures de l'au i s'analitzen altres paràmetres relacionats amb el seu estat de salut.
El Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Alcoi continua duent endavant el projecte Canyet de reintroducció del voltor comú (Gyps Fulvus) a les nostres comarques. Es tracta d'un projecte, que va iniciar la Fundació FAPAS, que encaixa perfectament dins dels criteris generals de sostenibilitat així com dins de les pautes (plans i projectes d’actuació) que marca l’Auditoria Ambiental Municipal d’Alcoi en allò relacionat amb la “Conservació del Patrimoni Natural” i, més concretament, en el manteniment d’aquest patrimoni i de la biodiversitat. Per tot això, l’Ajuntament fa seu el projecte donant-li tot el seu suport i comprometent-se a dur-lo a bon terme, sempre dins dels criteris que es marquen des de la Conselleria de Medi Ambient. En l'any 2005, mitjançant l'Ordre de 22 de febrer (pdf), de la Conselleria de Territori i Habitatge (DOGV 4966, de 15-03-2005), es va declarar reserva de fauna el Canyet de les Pedreres de Sant Cristòfol (de propietat municipal d'Alcoi) i es van aprovar les normes de protecció així com les limitacions d'ús d'aquesta reserva. Gràcies a la perseverança i al treball continuat, estem aconseguint que la població de voltors de la Mariola siga un referent a tota Espanya.