elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Més de 7 milions d’euros per fer Alcoi més accessible

    Des de la present legislatura, l'Ajuntament d'Alcoi compta per primera vegada amb una regidoria centrada en l’Accessibilitat, entenent-la com una matèria transversal, amb un Pla que va començar a treballar-se l’any 2016 i que va iniciar el seu el principal impuls l'any 2019. Contempla actuacions en quatre àmbits: via pública, edificis públics, transport i sistemes de comunicació i informació, a més es porten a terme moltes actuacions que no formen específicament part del Pla d'Accessibilitat però que comporten una inversió en aquesta qüestió, així podem dir que des de 2017 l’Ajuntament ha dedicat un total de 7.120.984,87 euros a l'accessibilitat de la ciutat. El Pla d'accessibilitat marca les accions per dur a terme en 5, 10 i 20 anys per aconseguit tindre una ciutat totalment accessible en tots els àmbits.

    L’alcalde d’Alcoi i candidat dels Socialistes en les pròximes eleccions municipals, Toni Francés, destaca que «l'objectiu és aconseguir l'accessibilitat universal de la ciutat en qualsevol treball o millora que es realitza i avançar cap a una ciutat més amable amb el vianant i amb totes les persones, també amb les que tenen qualsevol tipus de diversitat funcional».

    En els darrers anys s’ha invertit un total de 6.446.630,35 euros en actuacions portades a terme en la via pública dels quals 4.337.258,81 s’han dedicat a l'accessibilitat en accions com la reurbanització del Pont de Sant Jordi, la rotonda dedicada a l’afició de l’Alcoyano al costat del Collao, les actuacions de Sant Francesc, Ramón y Cajal, Gurugú, Sant Mateu, Sant Nicolauet, Sant Maure, Santa Rita, El Tap o la plaça Benissaidó entre altres.

    En els edificis públics la inversió total ha estat de 1.538.196,32 euros, dedicant pràcticament la totalitat 964.546,82 a accessibilitat en espais com l’Escola Oficial d’Idiomes, el Centre de Majors d’Oliver, L’Àgora, El Collao, el Centre de Salut La Fàbrica o l’Edifici Viaducte del Campus d’Alcoi de la UPV, entre d’altres.

    Així mateix pel que fa al transport el total invertit ascendeix a 216.542,55 tot per l'accessibilitat en actuacions com les dutes a terme al voltant de l’Estació Renfe, la instal·lació de suports isquiàtics en les parades d’autobús o els aparcaments de bicis i patinets en els col·legis. També s’ha fet una inversió de 91.485 euros en sistemes de comunicació i informació, aconseguint un web municipal accessible entre d’altres molts projectes.

    A més de les obres es treballa per a aplicar mesures d'accessibilitat en els serveis municipals, com la versió web accessible, on té d’un producte de suport, la plataforma tecnològica InSuit, que afig a la pàgina web una capa d'informació semàntica que permet millorar de manera automàtica el compliment de moltes de les recomanacions del W3C en matèria d'accessibilitat web, i converteix el web en més accessible i usable, permetent la Navegació amb teclat, Comandaments de veu, Navegació amb sons, Navegació senzilla amb botons, Navegació amb polsador, Navegació per a visió reduïda, Navegació senzilla amb text gran. També es pot augmentant la grandària del punter, ressaltar enllaços, canviar el contrast del color, fer zoom sobre el contingut i l'estructura, canviar a una tipografia més llegible o especial per a dislèxia, i botons de conversió de text a veu en el contingut textual.

    També s’ha treballat en turisme accessible, oferint la informació dels museus amb un sistema d’interpretació per a sords, també està aquest sistema a la Tourist Info, al seu web i a les plaques turístiques de la ciutat, amb un QR que enllaça amb vídeos en llengua de signes. Així mateix es porta a terme la retransmissió del Ple i de diferents actes institucionals en llengua de signes.

    Altra mesura que s’ha implementat és el sistema S-visual, primer en quatre oficines d’atenció al públic (Policia Local, Serveis Socials al Camí 40, Oficina de Registre al carrer Sant Llorenç i la Tourist Info), després es van adquirir tauletes electròniques per a tots els seus departaments per equipar-les amb aquest sistema que millora l’accessibilitat amb un servei de vídeo-interpretació en llengua de signes que permet a persones sordes o amb discapacitat auditiva i persones sense aquesta discapacitat, comunicar-se entre si mitjançant la figura del vídeo-intèrpret de llengua de signes. Una altra infraestructura que s’ha adequat per a persones amb diversitat funcional van ser els semàfors, en aquest cas per a invidents, invertint en total en aquestes actuacions d'accessibilitat en els serveis municipals 1.511.151,68 euros.

    Finalment, cal indicar que el consistori obliga a les empreses adjudicatàries a l'aplicació de la Llei d'Accessibilitat. «No obstant, els socialistes comprenem i assumim les reivindicacions dels col·lectius cívics que treballen en matèria d’accessibilitat i som conscients de la necessitat de continuar invertint en la millora de instal·lacions i l’eliminació de barreres arquitectòniques, fins que assolim una ciutat completament accessible per a totes les persones», conclou, Francés.

    Pujar