L’IVAM acull una exposició sobre el patrimoni industrial valencià amb material cedit des d’Alcoi
Indústria/matrius, trames i sons, és el títol de l’exposició que se pot visitar en l’IVAM, a València des del passat 6 de maig fins al 17 d’octubre
És un projecte de Lorenzo Sandoval i Tono Vizcaíno i compta amb material cedit per l’Arxiu Muncipal d’Alcoi i per diferents particulars i col·lectius
L’IVAM acull des del 6 de maig fins al 17 d’octubre l’exposició ‘Indústria / Matrius, trames i sons’, una col·laboració desenvolupada per l’artista Lorenzo Sandoval i l’arqueòleg Tono Vizcaíno. Aquest projecte de caràcter híbrid se situa entre la creació d’un arxiu i un projecte artístic. El seu objectiu és plantejar una lectura necessàriament parcial del patrimoni industrial valencià basada en el fet sonor, l’immaterial i en els moviments socials. El projecte es desenvolupa a través de la compilació de sons, processos, imatges, vídeos, música, peces d’art i documents vinculats a les fàbriques en el seu context original d’ús, així com també en el seu abandó i en la seua reconversió en espais patrimonials. La mostra s’ha articulat en tres eixos temàtics interrelacionats: “Prendre la paraula”, “El so de les màquines” i “Dispositius d’interdependència”.
Aquest projecte compta amb nombrós material cedit per l’Arxiu Municipal d’Alcoi, com cartells dels mítings llibertaris de principis de segle XX a la nostra ciutat, fotografies de treballadores, plànols i catàlegs de maquinària, entre d’altres. També han aportat material sobre la nostra ciutat: Salomé Moltó (CNT), Floreal Rodríguez de la Paz (CNT), Josep Fuster, Edurne Vaello, Nando Hervido, Damià Llorens/We Are not Brothers, Universitat Politècnica de València - Campus d’Alcoi, Club d’Amigues i Amics de la Unesco d’Alcoi, Ràdio Alcoy, Vicent Cortés, Ateneu Cultural El Panical, Josep Tormo Colomina, Alcoi Industrial i Fani Grande.
«Recomane visitar aquesta mostra a València en la que Alcoi és protagonista perquè parlar de Patrimoni Industrial és parlar d’Alcoi, i no només de la maquinària produïda o dels materials fabricats en la nostra ciutat, també de les reivindicacions i les formes d’organització que es van dur a terme des de finals del segle XIX fins l’actualitat», ha explicat el regidor de Cultura, Raül Llopis.