ALCOI | SOCIETAT

L'Ajuntament d'Alcoi posa en marxa un servei de lloguer a la ciutadania de maquinària per a triturar restes vegetals

ELPERIODIC.COM - 01/03/2023

La nova Llei estatal de Residus i sòls contaminats prohibeix les cremes en tot el terme municipal de la ciutat.

El Departament de Transició Ecològica ha posat en marxa el servei de cessió d'ús mitjançant el pagament d'una taxa d'una biotrituradora per al triturat de restes vegetals per períodes setmanals (de dimarts a dilluns següent) per a la ciutadania.

Per a aconseguir aquest servei s'ha de realitzar un senzill tràmit. En primer lloc reservar data a través de l'aplicació cita prèvia (Departament: Medi ambient, Gestió: Trituradora). El Departament de Transició Ecològica remetrà per correu electrònic l'imprés per a efectuar el pagament de la taxa corresponent. Una vegada fet el pagament s'haurà de presentar la sol·licitud a través del Registre General o de la Seu Electrònica de l'Ajuntament d'Alcoi adjuntant la instància, el justificant de pagament de la taxa i la còpia del DNI en cas de realitzar el tràmit de manera presencial. La Taxa són 106,59 euros per cada cessió setmanal. Cal indicar que el diàmetre màxim de les branques és de 45 mm i que per al transport de la màquina es necessita furgoneta, remolc o vehicle gran

És important assenyalar que aquesta mesura es pren davant la nova Llei estatal de Residus i sòls contaminats, prohibeix les cremes en tot el terme municipal de la ciutat. En concret, la Llei 7/2022, de 8 d'abril, de residus i sòls contaminats per a una economia circular, va entrar en vigor el 10 d'abril de 2022 i en el seu article 27.3 determina que "Amb caràcter general, no està permesa la crema de residus vegetals generats en l’entorn agrari o silvícola. No obstant això, d’acord amb la lletra C de la part 2 de l’annex III, i amb el considerant 22, tots dos de la Directiva (UE) 2016/2284 del Parlament Europeu i del Consell, de 14 de desembre de 2016, relativa a la reducció de les emissions nacionals de determinats contaminants atmosfèrics, per la qual es modifica la Directiva 2003/35/CE i es deroga la Directiva 2001/81/CE, les petites i les microexplotacions agràries queden dispensades d’aquesta regulació. No obstant això, sense perjudici del que es preveu en la Llei 43/2003,de 21 de novembre, de muntanyes, i com a aplicació de l’excepció de l’article 3.2.e, només podrà permetre’s la crema de residus vegetals generats en l’entorn agrari o silvícola quan compten amb la corresponent autorització de l’òrgan competent de les Comunitats Autònomes, bé per raons de caràcter fitosanitari que no siga possible abordar amb una altra mena de tractament, motivant adequadament que no existeixen altres mitjans per a evitar la propagació de plagues, bé a fi de prevenir els incendis. Els residus vegetals generats en l’entorn agrari o silvícola que no queden exclosos de l’àmbit d’aplicació d’aquesta llei d’acord amb l’article3.2.e, ni de la dispensa establida en el paràgraf anterior, hauran de gestionar-se conforme al que es preveu en aquesta llei, especialment la jerarquia de residus, prioritzant el seu reciclatge mitjançant el tractament biològic de la matèria orgànica".

Tenint en compte el que determina l'article 27 de la Llei, i tenint en compte la Resolució del 10 de febrer de 2023 de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, només podran realitzar cremes de restes agrícoles les micro i xicotetes explotacions agràries (donades d'alta en el règim corresponent).

L'Ajuntament d'Alcoi vol facilitar a les persones que ja no puguen realitzar cremes, l'ús de maquinària trituradora la qual podrà ser utilitzada durant cada dia de l'any sense cap restricció. La posada en marxa d'aquest servei durant la primavera conviurà amb les últimes cremes fins al mes de maig que els usuaris han comunicat a l'ajuntament. Serà a partir d'octubre de 2023 quan només les explotacions agràries puguen comunicar les cremes autoritzables segons el Pla Local de Cremes, estant terminantment prohibit per a la resta d'usuaris l'ús del foc per a l'eliminació de restes agràries o de jardineria.

El regidor de Transició Ecològica, Jordi Silvestre, assenyala que: «per a complir els ODS, seguir el full de ruta de l'agenda urbana 20-30 i lluitar contra el Canvi Climàtic hem d'abandonar la cultura del foc i fer pedagogia de la gestió de residus agrícoles sense la necessitat de cremar. Es tracta d'un canvi d'hàbits en els quals, les administracions haurem d'estar al costat dels usuaris i proporcionar-los les eines precises, per això hem creat un servei de trituració amb la maquinària en lloguer per a la ciutadania. Recordem que si no cremem, estem evitant emetre gasos d'efecte d'hivernacle com el COâ‚‚ i al mateix temps, en triturar la matèria orgànica, estem proporcionant matèria per a nodrir els sòls. Són maneres de treballar el camp alternatives, però que s'han utilitzat en el passat i que ara ens ajuden a totes i a tots a caminar cap a la Transició Ecològica».