ALCOI | SOCIETAT

L'Ajuntament d'Alcoi posa en marxa el Servei d'Atenció i Seguiment per a les persones amb problemes de Salut Mental Greu

ELPERIODIC.COM - 08/10/2021

El Consistori se suma a la celebració del Dia Mundial de la Salut Mental, dia 10 d'octubre

És important destacar, la importància que té per a l'Ajuntament d'Alcoi la Malaltia Mental per aquest motiu, des de finals de juliol ha posat en marxa un nou servei amb l'ajuda de la Generalitat, el Programa SASEM: Servei d'Atenció i Seguiment per a les persones amb problemes de Salut Mental Greu.

El programa té com a objectiu general prevenir la cronificació dels problemes de salut mental i procurar la permanència de la persona en el seu entorn familiar i comunitari, evitant la institucionalització.

A més també es tenen les següents finalitats, procurar la permanència de la persona en el seu entorn mitjançant atenció domiciliària, desenvolupar intervencions en els entorns de convivència de la persona usuària (familiar i comunitari), secundar i complementar la tasca de la Unitat de Salut Mental (USM), treballar la consciència de malaltia i l'adherència en el tractament, informar i capacitar les famílies per a evitar situacions de sobrecàrrega familiar, prevenir les crisis i promoure la salut i potenciar la integració comunitària.

Es treballa amb el model d'atenció comunitària i des de la perspectiva de la recuperació, que situa a la persona en el centre de la intervenció, procurant el seu apoderament. Emmarcat en aquesta metodologia de treball, SASEM ofereix una atenció especialitzada coordinada amb la USM (Unitat de Salut Mental), des d'un enfocament integral que inclou a les famílies i a través d'un equip de personal tècnic multidisciplinari format per 2 Psicòlogues, 2 Educadores Socials, una Treballadora Social i una Tècnica en Integració Social.

La intervenció es dirigeix a persones d'entre 18 i 65 anys amb problemes greus de salut mental necessitat en qualsevol dels seus moments evolutius i amb una sèrie de necessitats en l'àmbit social i comunitari derivades de diverses possibles causes com aquestes: falta de suport familiar que garantisca la seua autonomia, manca d'algunes capacitats i habilitats per a viure de manera autònoma en el domicili, dificultat de vinculació amb els recursos del seu entorn i comunitat, necessitat de suport específic en el retorn al domicili després d'un ingrés hospitalari, dificultats de comprensió degudes a la mateixa patologia i a la deterioració cognitiva, requerint orientació, acompanyament i suport, així com el reconeixement d'un grau de Discapacitat o grau de dependència.

Els Serveis Socials de l'Ajuntament són els encarregats de derivar a aquest servei a les persones que el necessiten.

La regidora de Polítiques Inclusives, Aranza de Gràcia, ha destacat que: "Els efectes de la pandèmia en les persones han posat damunt de la taula els problemes reals de la malaltia mental. Una realitat, que des d'aquest nou servei d'atenció i seguiment a la malaltia mental, el SASEM, volem millorar i actuar en la convivència i en la qualitat de vida".

DIA MUNDIAL DE LA SALUT MENTAL

L'Ajuntament d'Alcoi s'ha sumat a la celebració del Dia Mundial de la Salut Mental, dia 10 d'octubre, amb el lema d'enguany, "La salut mental, un dret necessari. Demà pots ser tu", amb la finalitat de contribuir a visibilitzar a totes les persones que viuen amb problemes de salut mental.

Per a això, el diumenge 10 d'octubre s'il·luminaran alguns dels edificis més emblemàtics de la ciutat en color ocre.

Des del programa SASEM volen compartir algunes dades de l'Organització Mundial de la Salut que ens poden ajudar a comprendre la presència i l'evolució del Trastorn Mental Greu (TMG) en la societat actual:

  • El 9% de la població té algun tipus de problema de salut mental i el 25% ho tindrà en algun moment al llarg de la seua vida.
  • El 50% dels problemes de salut mental en persones adultes comencen abans dels 15 anys, i el 75% abans dels 18.
  • Prop de 800.000 persones amb TMG se suïciden cada any, sent la segona causa de mort entre els 15 i els 29 anys
  • El 12,5% de tots els problemes de salut està representat pels trastorns mentals, una xifra major a la del càncer i els problemes cardiovasculars.

A més, destaquen que és important bandejar alguns falsos mites sobre les persones amb problemes de salut mental:

Mite

Realitat

No es recuperen mai

Estudis científics mostren que la majoria de persones amb trastorns mentals pot millorar fins a aconseguir alts nivells d'autonomia. Les persones que prenen la medicació prescrita no són més agressives que la resta de la població, de fet segons diversos estudis l'índex de delictes és menor que el de la població general.

Solen ser violentes

Les persones que prenen la medicació prescrita no són més agressives que la resta de la població, de fet segons diversos estudis l'índex de delictes és menor que el de la població general.

Són menys intel·ligents

La seua intel·ligència no es veu afectada per la malaltia. Cal no confondre els canvis en el pensament, humor i comportament amb un retard mental.