elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Ajuntament d’Alcoi ha augmentat en un 24% el pressupost dedicat a la Gent Gran

  • Destaca la creació del programa de Soledat No Desitjada

Durant els darrers anys la regidoria de Gent Gran del Govern Socialista ha treballat amb els objectius de promoure actuacions que impulsen processos d'envelliment actiu i hàbits saludables entre la població major de la nostra ciutat, proporcion any l'accés a una formació integral no reglada i el desenvolupament cultural a les persones majors, garantint una oferta formativa i programa d'activitat continuats. També ha fomentat la convivència social i les relacions interpersonals entre les persones majors i la comunitat, ha afavorit la sensibilització i solidaritat ciutadana, davant les situacions de soledat no desitjada i per al bon tracte cap a les persones majors. Així mateix ha ajudat a impulsar i canalitzar la participació social de les persones majors, atenent les propostes ja realitzades, per a millorar l’amigabilitat i qualitat de vida a la nostra ciutat. Igualment aquest sector va ser un dels més afectats per la Covid i per tant un dels qui més es van tindre en compte, tant en no tan sols en les ajudes, també en els diferents programes i activitats. Finalment cal destacar que el Govern Socialista ha contribuït en la  prevenció i atenció de les situacions de soledat no desitjada, que es produeixen entre les persones majors d'Alcoi. Per acomplir tots aquests objectius, any rere any ha augmentat la partida pressupostària dedicada a la regidoria, en total un 23,7% des del pressupost de 2020 fins l’actual.

Podem destacar la creació del programa Soledad No Desitjada, que es va posar en marxa en 2021 i té com a objecte impulsar i promoure activitats que mitiguen el sentiment de soledat no desitjada de les persones majors i la promoció del voluntariat social compromés solidàriament amb aquest grup poblacional. Les accions que es desenvolupen promocionen l'acompanyament social, afavoreixen les relacions de convivència i faciliten la participació en la vida de la comunitat.

Creu Roja és l'entitat que s'encarrega de gestionar i desenvolupar aquest programa, a través d'un conveni, el que implica atendre i acompanyar a les persones que així ho desitgen i es trobe en situació de soledat no desitjada o en risc d'estar-ho. Aquest programa respon a les dinàmiques d'atenció i acompanyament personal i grupal a les persones majors, en les quals Creu Roja té experiència, centrant-se en aquest cas, en les persones que presenten major grau de vulnerabilitat social, situacions de soledat no desitjada i persones amb un fràgil entorn soci- familiar.

Durant la seua evolució s’ha constatat que el nombre de persones usuàries d'aquest programa es consolida, i s'observa constant creixement en la demanda i per tant, del nombre d'intervencions i seguiments duts a terme pels professionals a càrrec del programa.

El programa consisteix principalment en la realització de trucades telefòniques de seguiment periòdic, visites a domicili i participació en dinàmiques d'activitat grupal, les quals proporcionen als usuaris espais d'oci, al mateix temps que afavoreixen la trobada social i les relacions interpersonals entre els assistents.

Per a les persones que viuen soles, també hi ha un altre programa, “Ens motivem: activitat En línia”. Mitjançant aquest programa es garanteix una oferta d'activitat en modalitat en línia, a aquelles persones majors que viuen soles o amb una altra persona major en situació de dependència, i que per diferents motius tenen dificultats per a realitzar activitat de manera presencial. Es dona accés a una activitat física i/o d'estimulació cognitiva i es generen dinàmiques relacionals entre els participants, de tal manera que es prevenen i/o mitiguen situacions d'aïllament social o de soledat no desitjada, en persones majors. 

A més d’aquest programa hem de ressaltar el de les Aules Culturals de la Gent Gran, encaminat a la formació integral i no reglada de les persones majors, a través de diverses activitats físiques, artístiques, de ciències i d'humanitats. En l'Exercici 2022/2023, han participat en el programa d'Aules Socioculturals un total de 609 persones. Aquestes aules durant el mes de juliol es van traslladar en diferents sessions a l’aire lliure, mesura que es va començar amb la Covid i que va resultar un èxit, van participar 183 persones.

Així mateix és important ressenyar el programa d'activitats sociocultural, destinat a promoure i facilitar les relacions socials i l'envelliment actiu i saludable de les persones majors en entorns de proximitat. Dins del mateix es realitzen esdeveniments culturals i activitats culturals com: exposicions, celebracions, excursions, visites a museus, etc. Aquest programa es desenvolupa principalment en els centres de majors, situats en els diferents barris de la ciutat, mitjançant programació i gestió d'una oferta d'activitats soci- culturals i de promoció de l'envelliment actiu. L'activitat programada en el projecte a presentar és a títol orientatiu, reservant-se l'Ajuntament la potestat de realitzar ajustos o canvis necessaris sobre aquesta, per a la seua posada en marxa. Aquest programa també compta amb una línia d'actuació específica: “Dinamització de festius. Ball.”, que es desenvolupa els caps de setmana en els centre de majors. Durant l'últim curs es van dur a terme diferents tallers amb un total de 238 participants, destacant en el nombre de participants el de l'ús de telèfon mòbil, amb 113.

Alcoi es una “Ciutat Amigables amb les persones majors”, aquesta és una iniciativa proposada per l'OMS amb un objectiu fonamental: afrontar dos dels reptes demogràfics sorgits a nivell global: l'envelliment de la població i el procés d'urbanització. Es considera una ciutat amigable aquella que adapta les seues estructures i els seus serveis perquè resulten accessibles i integren a les persones majors amb diferents necessitats i capacitats. La ciutat d'Alcoi s'ha adherit a aquest projecte, trobant-se actualment en la fase d'execució d'aquest. En aquesta fase, s'executaran les accions previstes en el Pla d'acció, sent les programades per al 2023, a càrrec del Departament de Gent Gran, les següents: Ampliar l'oferta d'activitats, Oferir cursos d'autoestima i afrontament del procés d'envelliment, Oferir formació per al bon tracte a majors, sobretot a les persones cuidadores , aprofitar la solidaritat ciutadana generada durant la pandèmia per a desenvolupar xarxes de suport,  Utilitzar espais a l'aire lliure que permeten que la gent gran desenvolupe activitats grupals per a incorporació d'hàbit saludables i Incloure a les entitats socials relacionades amb les persones majors en els òrgans de participació ciutadana.

Finalment s’ha de recordar que en aquest període a banda del manteniment habitual del Centres de Majors s’han fet diverses actuacions per millorar l’accessibilitat, invertint en aquest aspecte un total de 52.000 euros.

«La Gent Gran és un sector molt important per al Nostre Govern, treballem per a donar-li un oci saludable i de qualitat. Són persones que han treballat al llarg de tota una vida i que ara mereixen poder gaudir del temps lliure, fer activitats que els ajuden a tindre no només una estimulació cognitiva, també a relacionar-se i socialitzar, evitant l’aïllament . La Gent Gran pot enfortir la seua memòria i sentir-se acompanyada, gràcies al nou programa de Soledat No Desitjada, un projecte  necessari que ajuda a moltes persones d’Alcoi», ha conclós l’alcalde d’Alcoi i candidat a l’alcaldia, Toni Francés.

Pujar