El pla d'Alcoi per transformar el seu futur
L'EDUSI-Alcoidemà és l'estratègia de renovació i consolidació social, urbana i econòmica amb que Alcoi vol afrontar els diferents reptes que se li presenten i situar-se com a referent entre els municipis de la seua mateixa grandària. Un projecte de ciutat intel·ligent, sostenible i integradora, en el qual el més important és millorar la qualitat de vida dels seus habitants.
Al llarg de la seua història, Alcoi ha liderat processos de revolució industrial, moviments socials i tendències artístiques que l'han convertida en referència. Ara, aquesta ciutat de vora 60.000 habitants vol recuperar la seua posició de lideratge, apostant per un desenvolupament sostenible i amb el benestar de les persones sempre en l'horitzó. Un procés de transformació imparable per al qual compta amb la millor eina.
Es tracta de l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible (EDUSI), que l'Ajuntament va presentar sota la marca Alcoidemà. Aquest pla, aprovat en 2017, està promogut pel Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques i compta amb un pressupost de 20 milions d'euros, cofinançats amb fons del Programa Operatiu FEDER de Creixement Sostenible 2014-2020 de la Unió Europea.
Segons explica l'alcalde d'Alcoi, Toni Francés, “Alcoidemà és el full de ruta d'un projecte ambiciós amb el qual volem abordar de manera transversal diferents reptes econòmics, mediambientals, climàtics, socials i demogràfics. Tots ells estan interrelacionats i volem interpretar-los sempre sota la premissa de caminar cap a una ciutat intel·ligent, sostenible i integradora”.
Aposta per la mobilitat
Les primeres accions d'aquesta estratègia són ja una realitat. Entre elles destaca la reurbanització de Na Saurina d’Entença, una de les més importants artèries de la ciutat –amb gairebé un quilòmetre de longitud–, que es trobava en una greu situació de deteriorament per l'elevada pressió circulatòria a la qual s'havia vist sotmesa durant dècades.
Les obres dutes a terme han consistit a renovar tot el paviment, substituint-lo per materials innovadors que redueixen el COâ. Sobretot, la transformació d'aquest carrer busca afavorir al vianant davant del trànsit de vehicles, fent el seu passeig més agradable i revitalitzant al mateix temps l'activitat comercial. En aquesta mateixa línia, s'han ampliat les voreres, s'han col·locat arbres i bancs i s'ha introduït un nou sistema de senyalització.
Però el projecte d’Entença va més enllà i introdueix l'ús de la tecnologia per a fomentar la mobilitat, millorar la fluïdesa del trànsit i reforçar la seguretat, tant de conductors com de vianants, a través de càmeres que registren tant el nombre de vehicles que circulen com la seua velocitat. A més, s'han habilitat punts d'accés Wifi, estacions de recàrrega per a vehicles elèctrics o sensors de detecció per al control de les zones de càrrega i descàrrega.
Aprofitant una subvenció de 93.000 euros de l'Agència Valenciana de la Innovació, el carrer es converteix en una espècie de laboratori urbà en el qual es recullen multitud de dades que després s'utilitzen per a provar noves solucions sota condicions reals. Un projecte en el qual col·laboren de manera intensa la Universitat Politècnica de València i la Universitat d'Alacant i que contempla propostes com un sistema d'intel·ligència artificial que informa de temes relacionats amb el carrer o la ciutat.
D'altra banda, prop de l'extrem nord d'aquest carrer, en els accessos a l'estació de Renfe, s'actuarà també per a dotar a aquesta zona d'un nou paviment, integrant-la amb la resta de la ciutat. Al mateix temps, es millorarà l'accés per als vianants i augmentarà la fluïdesa del trànsit del carrer confrontant a l'entrada de l'estació, amb semàfors i altres elements que serviran per a reordenar el trànsit de vehicles.
Nova vida per al centre històric
Un altre dels grans objectius d'aquest pla és contribuir a la revitalització del centre històric, convertint-lo en un entorn agradable i accessible per al ciutadà i incentivant així l'activitat comercial per a dotar de nova vida a aquesta part de la ciutat. En aquest sentit s'han desenvolupat les obres de reurbanització del carrer Sant Francesc, que han comportat un canvi de paviment per a evitar relliscades i millorar l'accessibilitat, transformant carrer i voreres en una única plataforma per als vianants. La intervenció s'ha completat amb l'actuació en la part alta d'aquesta emblemàtica via, que ha convertit també la plaça Ramón y Cajal en una zona per als vianants, amb arbres i sense obstacles per a ningú.
Més projectes amb un important component social seran els que es duguen a terme en les zones Centre i Partidor, amb la construcció d'una sèrie d'habitatges públics, destinades a col·lectius especialment vulnerables. Entre elles, destaca la posada en marxa d'un model de convivència intergeneracional, amb pisos que s'oferiran en règim de lloguer i a preus reduïts a menors de 35 anys i majors de 65 anys. Serà un conjunt arquitectònic dotat d'espais verds i àrees comunes en les quals s'introdueix la presència de plaques solars perquè els habitants puguen autoproveir-se energèticament.
Rodes, del passat industrial a un futur tecnològic
El respecte a la història d'Alcoi i al seu passat marquen l'actuació insígnia d'Alcoidemà: el parc tecnològic i cultural projectat en l’illa de la fosa metal·lúrgica de Rodes, en el barri de Santa Rosa. La rehabilitació d'aquest antic enclavament industrial de quasi 12.000 metres quadrats, convertirà una sèrie d'espais dispersos en un conjunt emblemàtic, amb un projecte arquitectònic que posa el focus en la recuperació d'elements originals del modernisme i l'arqueologia industrial, reinterpretats sota un prisma contemporani.
Situat enmig d'una de les zones amb major densitat poblacional de la ciutat, Rodes oferirà zones enjardinades i espais oberts i públics entre els quals s'instal·laran diverses càpsules on albergar projectes tecnològics i innovadors. Aquests actuaran com a tracció i motor per a la transformació del teixit industrial, així com per a la generació d'ocupació i riquesa en el territori.
En aquest parc tecnològic s'integrarà, a banda, part del projecte Districte Digital de la Generalitat Valenciana, que acollirà serveis de digitalització i empreses de base tecnològica. I a tot això s'afegirà el Centre de Turisme d'Interior, finançat i habilitat per la Generalitat, que es destinarà a activitats relacionades amb la gastronomia de la zona, principalment de formació gastronòmica.
Aquest nou espai naix amb la vocació de satisfer les necessitats culturals i socials de la ciutadania, per la qual cosa també hi haurà espai per a un auditori, un centre cultural, sales polivalents, l'arxiu municipal i una biblioteca, així com un restaurant que potenciarà la tradició gastronòmica d'Alcoi.
Ciutat intel·ligent i sostenible, al servei de les persones
Un altre dels eixos de l'EDUSI-Alcoidemà és convertir Alcoi en una ciutat intel·ligent, una cosa tan simple i al mateix temps tan revolucionària com utilitzar les noves tecnologies per a millorar la nostra qualitat de vida. Aquest objectiu donarà en 2021 un important pas avant amb la creació d'una plataforma que gestionarà tota la informació recollida a través de la xarxa de sensors instal·lats en els edificis municipals. Conéixer aquestes dades i poder interpretar-los permetrà accedir a determinats serveis de manera remota i programada, estalviant diners públics i millorar en eficiència energètica.
Al mateix temps, les tecnologies de la informació i la comunicació simplificaran la gestió administrativa, permetent al ciutadà accedir de forma més àgil a processos i serveis que se li presentaran de forma unificada.
Tot això, sense oblidar les accions encaminades a impulsar la transició ecològica, amb una ciutat que no sols aposta per reduir les emissions de diòxid de carboni, sinó per potenciar les energies renovables, amb la instal·lació d'equips fotovoltaics per a la producció i l'autoproveïment d'energia. Respecte a les accions per a millorar l'eficiència energètica, destaquen per exemple les millores que es duran a terme en el Centre Cervantes Jove (CJC) per a aïllar-ho tèrmicament i millorar els sistemes de calefacció, amb una inversió de quasi un milió d'euros.
Finalment, una altra iniciativa sostenible consistirà a implantar l'ús del transport personal, com les bicicletes i bicicletes elèctriques, amb una sèrie d'accions que promouran una utilització segura, assequible, fàcil i respectuosa amb el medi ambient.