El Consell Escolar d’Alcoi acorda per unanimitat les al·legacions perquè la Generalitat no elimine un aula de El Romeral
Tots els centres educatius d’Alcoi estan representats en el Consell Escolar
L’Ajuntament d’Alcoi va acollir en la vesprada d’ahir una reunió extraordinària del Consell Escolar d’Alcoi en el que estan representats tots els centres educatius per tractar l’eliminació d’una unitat de 3 anys a El Romeral abans de saber l’alumnat matriculat.
Recordem que la passada setmana la Generalitat Valenciana, i en concret la Conselleria d’Educació, va anunciar l’arranjament escolar per al pròxim curs. Aquest és el document que defineix el nombre d’unitats per centre educatiu. La Generalitat va decidir prèviament a conèixer les dades de matriculació eliminar prop de 200 unitats en centres públics, una d’elles a Alcoi, en concret una unitat de 3 anys a El Romeral.
Davant aquesta situació el Consell Escolar de El Romeral va presentar unes al·legacions que ahir van ser tractades pel Consell Escolar d’Alcoi i van ser acceptades per unanimitat.
La principal protesta de tots els centres el sobre el sistema que es porta a terme, ja que sempre es fa l’arranjament abans de conèixer l’alumnat matriculat.
«La nostra postura sempre serà la mateixa: no volem que s’elimine cap unitat a la nostra ciutat de cap centre educatiu. Sempre hem reivindicat que no s’han d’eliminar unitats, per això exigim que es mantinga aquesta unitat», explica el regidor d’Educació; Alberto Belda.
Les al·legacions són les següents:
1. Són un dels quatre únics centres públics que hi ha a la ciutat d’Alcoi. Actualment i tenen les tres línies amb una mitjana de ràtio de 20-22 alumnes. Cal destacar que compten amb una aula UECO, (Unitat Específica en Centre Ordinaris) amb un total de 5 alumnes, els qui fan les inclusions diàriament a les aules ordinàries. A més, en les aules ordinàries, també hi ha alumnat amb necessitat de suport de grau 3:
A Educació Infantil: 4 alumnes amb informe fet i revisat, 2 en procés d'avaluació amb possibilitat de ser grau de suport 3.
A Educació Primària: 2 alumnes.
2. La previsió per al curs vinent és de:
Increment de dos alumnes a l’aula UECO.
16 alumnes de l’aula de dos anys (infantil primer cicle) escolaritzats ja al centre que passen al nivell d’Infantil 3 anys.
Previsió d’una alumna de 2 anys avaluada, en prèvia escolarització, que entraria en el nivell 3 anys al centre el curs vinent amb una intensitat de grau de suport 3.
Així doncs, aquest alumnat compleix els criteris per demanar la mesura de reducció de ràtio. Aquest fet implica que passen d’oferir 60 places a 40. Si d’aquestes 40 places se n’ofereixen només 20, es redueix moltíssim les possibilitats d’admissió de moltes famílies que estan interessades (són un centre amb prou matrícula).
Ja han confirmat a El Romeral que de les escoletes infantils del barri ja són, almenys, 27 famílies interessades en ser matriculades en el centre.
3. El fet de tenir una aula UECO fa que, algunes famílies amb fills i filles amb NESE (Necessitats Específiques de Suport Educatiu), s’interessen per escolaritzar-los a infantil a aquest centre.
4. Són un centre receptor de molta matrícula sobrevinguda (és la que es fa una vegada passat el període ordinari de matrícula). Concretament, la seua matrícula ha tingut un increment de 49 alumnes per aquest motiu (24 d’educació infantil).
5. Segons consta en les Instruccions de la Secretaria Autonòmica d’Educació per les quals es fixen els criteris generals per a la modificació de la composició per unitats, llocs de treball docent i altres característiques en centres de titularitat de la Generalitat que imparteixen educació infantil (2n cicle), educació primària i educació especial i per a la proposta de modificació del nombre d’unitats concertades en centres privats concertats, per al curs 2024-2025 (en l’apartat 4.1.2.), en El Romeral no s’ha produït una disminució de l'escolarització ni s’han tingut en compte les peculiaritats de la localitat on hi ha prou més centres concertats que públics i cap supressió en escoles concertades.
«No té sentit que l’actual Govern de la Generalitat parle de llibertat d’elecció de centre i elimine unitats de centres públics abans de deixar triar, és una mesura totalment incongruent», afirma, Belda,
NOVETAT EN LA MATRICULACIÓ
Recentment es va reunir el Consell Escolar Municipal per tractar les noves mesures en la matriculació imposades per la Generalitat. Com a novetat per aquest curs torna la zona única, és a dir, que ja no importa el criteri de proximitat als centres educatius. També els centres tornen a tindre un punt discrecional, és a dir, que poden posar criteris propis per al final triar l’alumnat que accepten. Aquesta mesures són un model que segrega a l'alumnat, possibilita la creació de guetos i beneficia determinats centres concertats, a més, va en contra de la política del Govern Municipal de buscar la mobilitat sostenible evitant els desplaçaments.
«Són dues mesures que fomenten la desigualtat, ja que una persona que visca al costat d’un centre educatiu potser no puga anar per les noves mesures impulsades pel la Generalitat o tinga menys punts pels criteris particulars que pot posar cada centre», conclou, Belda.