El Consell aprova les bases de les ajudes per a la rehabilitació i millora energètica d'edificis i habitatges
La Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica ha aprovat les bases reguladores per a la concessió d'ajudes a la rehabilitació d'edificis i d'habitatges particulars en el marc dels fons europeus Next Generation per a l'exercici 2022.
Aquestes ajudes, articulades a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, mobilitzaran un volum d'inversió sense precedents a Espanya –la dotació inicial és de més de 20 milions d'euros–, amb l'objectiu de convertir-se en un pla de xoc per a recuperar l'economia post Covid-19, adaptar el parc d'edificis i habitatges i promoure un canvi estructural del sector de la rehabilitació.
Les subvencions poden sol·licitar-se per a obres tant en habitatges particulars com en edificis d'ús residencial, enfocades principalment a obtindre una millora de l'eficiència energètica, amb atenció especial a l'envolupant edificatòria.
Es tracta d'ajudes en règim de concurrència competitiva, cosa que significa que s'atorgaran per ordre rigorós de presentació de sol·licituds, fins a esgotar els fons. A més, per a optar a elles, és obligatori recórrer a un agent o a un gestor de la rehabilitació.
A més, en el cas dels edificis, aquests han de tindre almenys un 70% d'ús residencial, es requerirà un acord per majoria simple de la comunitat de propietaris i que el projecte proposat aconseguisca reduir almenys un 30% el consum d'energia primària no renovable.
En el cas dels habitatges, aquests han de ser el domicili habitual i permanent de la persona sol·licitant i les actuacions han de permetre reduir la demanda energètica anual global de calefacció i refrigeració en almenys un 7% o la reducció del consum d'energia primària no renovable en almenys un 30%. També seran subvencionables la modificació o substitució d'elements constructius de l'envolupant tèrmica.
Aquestes obres poden haver sigut iniciades abans de sol·licitar les ajudes (com a molt fins a l'1 de febrer de 2020) però no podran haver finalitzat en el moment de la sol·licitud. El termini per a demanar les ajudes acaba el 22 de desembre de 2022 i totes les actuacions hauran d'estar finalitzades abans del 30 de juny de 2026. El cost de l'actuació podrà obtindre una subvenció d'entre el 40% i el 80% depenent de l'estalvi energètic aconseguit, des d'un 30% a més d'un 60%.
La regidor d'Habitatge, Maria Baca, recorda que Alcoi compta amb la Xarxa Xaloc per a realitzar qualsevol consulta o demanar informació sobre aquestes ajudes que «confiem que contribuïsquen de manera significativa a la renovació del parc d'habitatge de la nostra ciutat i ens ajuden a combatre la pobresa energètica, a millorar la qualitat de vida en els habitatges i a aconseguir els objectius d'estalvi energètic i descarbonització».
Poden consultar-se les bases a l’enllaç https://www.dogv.gva.es/va/resultat-dogv?signatura=2022/2778