Els artesans de les Festes de Moros i Cristians tindran un total de 115.000 euros en ajudes
Opten a un màxim de 7.000 euros cada artesà
Uns dels sectors més afectats per la Covid 19 van ser els que treballaven per a les Festes de Moros i Cristians, que van veure com se suspenien els actes de 2020 i 2021, la qual cosa va provocar que molts no pogueren treballar fins a acabar les passades de 2022 i ja de cara a 2023, perquè per a 2020 ja ho tenien tot finalitzat.
Per a tractar de pal·liar aquesta circumstància des de la Generalitat i l'Ajuntament es van donar diferents ajudes directes. En concret l'Ajuntament va portar a cap una convocatòria per als Artesans de les Festes, dins del seu pla ReactiAlcoi. Va concedir ajudes a 17 artesans dels Moros i Cristians d'Alcoi amb un total de 74.000 euros, una quantitat fixa de 4000 euros per a persones físiques o jurídiques sense treballadors o fins a 2 treballadors a càrrec seu el març de 2020. I d'altra banda, una ajuda per a aquelles persones físiques o jurídiques que comptaven amb més de dos treballadors en aquesta data, que van rebre una subvenció de 6000 euros. Igualment en 2021, es van concedir ajudes de fins a 2.500 euros per a diferents sectors entre els quals estaven els artesans. Ara continuarà amb unes ajudes a les que ja poden acollir-se i amb les que l'Ajuntament d'Alcoi destina 40.000 euros a aquest sector.
Les ajudes de l’Ajuntament estaran dedicades a les empreses i professionals amb domicili fiscal a la nostra ciutat que exercisquen la seua activitat en el sector de l'artesania vinculat a les festes de Moros i Cristians d'Alcoi, qualssevol que siga la seua forma, tant persones físiques com jurídiques, qualificades de PIME o microempreses que exercisquen una activitat lucrativa en el sector de l'artesania, ja siga comercial o de prestació de serveis, sempre que: estiguen domiciliades en el terme municipal d'Alcoi i estiguen vinculades a les festes de moros i cristians d'Alcoi, acreditats per l’Associació de Sant Jordi.
A causa de les característiques dels potencials beneficiaris, així com per l'objecte dels premis, s'estableix un règim de concurrència competitiva amb sotmetiment als requisits i procediments establits en aquesta convocatòria, conforme al que es disposa en la legislació vigent. S'estableix un màxim de 20 premis de dos mil euros bruts per artesà. Ja poden sol·licitar aquestes ajudes a través de la seu electrònica de l'Ajuntament.
Per la seua part la Diputació d'Alacant, dedica 75.000 euros per als artesans de la indumentària festera i oficis annexos de la nostra ciutat. És la primera vegada que llança ajudes per als artesans de les festes des de la pandèmia. Podran beneficiar-se aquells artesans que tinguen la qualificació oficial d'artesans que concedeix la Generalitat a data 31 de desembre de 2021 i la mitjana mensual del qual de facturació siga igual o inferior als de 2019. Podran optar a una ajuda de fins a 5.000 euros per artesà. Entre els oficis que podran optar a aquesta convocatòria es troben els ventallers, espardenyers, brodadors, calceters, ciselladors, puntaires, espasers, marroquiners, modistes, sastres, barrets i sabaters a mida, orfebres i repujadors de cuirs i metalls.
També cal recordar que la Generalitat Valenciana dins del ‘Pla Resistir’ va dur a terme unes ajudes amb un import màxim d'un import màxim de 7.000 euros per als artesans, artesanes i pimes artesanes. L'objectiu d'aquestes ajudes va ser la concessió d'ajudes directes urgents per a fer costat als artesans, les artesanes i les pimes artesanes vinculats al món de la festa, afectats per la Covid-19, per a reforçar la seua viabilitat econòmica i garantir la continuïtat d'aquestes empreses.
A més recordem que recentment la Generalitat Valenciana també va publicar les seues ajudes a persones i pimes artesanes per a donar suport a la modernització i la millora de l'equipament per a l'exercici i desenvolupament dels oficis artesans, per a l'exercici 2022 (CMIART). Artesania. En aquest cas anaven dedicats a tots els sectors artesans, no sols als dels Moros i Cristians, a la nostra ciutat, hi ha artesans amb el segell oficial de la Generalitat Valenciana del gelat, fusta, metall, calçat, carns i embotits, pergamins i heràldiques i calceteria entre altres.
“Des de l'Ajuntament hem estat al costat dels artesans des del primer dia, i vam crear ajudes específiques ja en 2020. També vam ajudar a tramitar les ajudes de la Generalitat, com també farem amb les de Diputació, que per fi arribaran després de molt de temps d'espera. Amb la Covid 19, molts sectors van poder tornar a la seua activitat ràpidament, però lamentablement els artesans de la Festa no, per això continuarem donant-los el nostre suport tan necessari”, ha ressaltat la regidora de Festes, Carolina Ortiz.