ALCOI | SOCIETAT

Alcoi organitza activitats per a commemorar el Dia Mundial de la Infància

ELPERIODIC.COM - 15/11/2024

L'acte central serà el dimecres 20 de novembre, però hi haurà activitats des del dimarts fins al divendres.

El 20 de novembre se celebra el Dia Mundial de la Infància en commemoració de l'adopció de la Convenció sobre els Drets del Xiquet per l'Assemblea General de les Nacions Unides en 1989. Aquest important document estableix els drets fonamentals que han de ser garantits a tots els xiquets i xiquetes, com el dret a l'educació, la salut, la protecció i la participació.

Per a commemorar eixe dia Alcoi farà la setmana de la infància que començarà amb la inauguració de l’exposició “In/sostenible. Un camí cap a la sostenibilitat”. Serà el dimarts 19 de novembre horari de matí reservat per a centres educatius i per la vesprada per a tota la ciutadania. Es podrà visitar fins el dissabte 23 de novembre en horari de 9:30 a 13:30 hores i de 16:30 a 20:00 hores entre setmana i dissabte tan sols horari de matí. És una activitat organitzada pel Fons Valencià per la Solidaritat.

El dimecres 20 serà Commemoració del dia mundial de la infància amb la lectura de manifest i posterior escenificació dels drets de la infància a càrrec de Danses Al-Azraq, l’Escola Municipal de Teatre, Escola d’Art i Superior de Disseny i Conservatori Professional de Música Juan Cantó. També hi haurà una jornada dinamitzada per l’alumnat del CIP de FP Batoi de 1r i 2n de TASOCT. Les activitats es faran a partir de les 9.30 i fins les 13.30 a la Glorieta i la plaça Ramón y Cajal.

Al dia següent hi haurà un contacontes a càrrec de «La bruixa xocolata» - Sílvia Colomer. Al Centre Cultural Mario Silvestre a les 18 hores. L’activitat està recomanada per a majors de 4 anys i l’entrada és lliure fins completar l’aforament.

Finalment el divendres hi haurà una Gimcana jocs dels ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible). Organitzada i dinamitzada per l’alumnat del CIP de FP Batoi de 1r i 2n de TASOCT i 2n de APSD. A diferents parcs de la ciutat: Auditori Amando Blanquer- Parc Zona Nord, Parc El Romeral, Parc de la Uixola, Parc del Barranquet de Soler i Parc de Cantagallet. De a 9.30 a 12.30 hores.

“En aquest dia, es busca conscienciar a la societat sobre la importància de protegir i promoure els drets dels més xicotets. És una oportunitat per a reflexionar sobre els desafiaments que enfronten els xiquets a tot el món, com la pobresa, la violència i la falta d'accés a serveis bàsics. Celebrar el Dia Mundial de la Infància és una crida a l'acció per a assegurar que tots els xiquets i xiquetes tinguen l'oportunitat de créixer en un entorn segur i saludable, on puguen desenvolupar el seu potencial al màxim. És un dia per a recordar que cada xiquet mereix ser escoltat i respectat.

Alcoi Ciutat Amiga de la Infància

Recordem que la Secretaria Permanent de la Iniciativa Ciutats Amigues de la Infància, conformada per representants del Ministeri de Joventut i Infància, la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), l'Institut Universitari de Necessitats i Drets de la Infància i l'Adolescència (IUNDIA) i UNICEF Espanya, va acordar Renovar el Reconeixement a l'Ajuntament d'Alcoi com a Ciutat Amiga de la Infància en el marc de la Convocatòria de Reconeixements 2023.

Ja a finals de novembre de 2018, UNICEF va entregar a l'Ajuntament d'Alcoi el segell de CAI, Ciutat Amiga de la Infància, en la VIII convocatòria, en un acte celebrat a Oviedo. Aquest reconeixement té una vigència de 4 anys i l’any passat es va renovar.

Per a poder complir aquests requisits per a ser Ciutat Amiga de la Infància, es va crear el CLIA, Consell Local de la Infància i l’Adolescència d’Alcoi, on participen tots els centres educatius i on els propis joves trien als seus 36 representants o delegats, el programa APPI (Atenció Prenatal i Primera Infància), els pressupostos participatius per a la infància, el Pla Municipal de la Infància, la Mostra de Teatre Escolar, la Biblioteca Infantil Tirisiti i dels Dracs, el Centre Cervantes Jove, inversió en parcs infantils, o l’Escoles Poliesportives d’Iniciació, EPI, entre altres mesures. Totes aquestes mesures creades abans de 2018 ja s'han consolidat.

Que suposa ser Ciutat Amiga de la Infància

Els objectius que té el Programa Ciutats Amigues de la Infància són impulsar l'adopció de Plans d'Infància Municipals, promoure la participació dels xiquets i xiquetes en la vida pública municipal a través dels Consells d'Infància, impulsar el desenvolupament de polítiques municipals que tendeixen a afavorir l'aplicació de la Convenció sobre els Drets del Xiquet i promoure el treball en Xarxa d'UNICEF Comité Espanyol amb les entitats locals.

Una Ciutat Amiga de la Infància (CAI) respecta i aplica en les seues polítiques, normes i programes els drets de la infància continguts en la Convenció sobre els Drets del Xiquet (CDN), un tractat internacional que recull els drets de la infància i que és el primer instrument jurídicament vinculant que els reconeix com a subjectes i defensors dels seus propis drets. Ser una Ciutat Amiga de la Infància significa traslladar la CDI a l'àmbit local, reconeixent als xiquets i xiquetes el seu dret.