elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Alcoi honra la memòria de dos alcoians assassinats pel franquisme en un acte de dignitat i justícia històrica

  • L’Ajuntament farà aquest diumenge l’entrega de les restes de José Sanchis Gracia i Antonio Barber Moltó, víctimes de la repressió franquista, als seus familiars

Aquest diumenge 13 d’abril, a les 12 hores, l’Ajuntament d’Alcoi acollirà a la Sala de Plens un acte solemne per a retornar als seus familiars les restes de José Sanchis Gracia i Antonio Barber Moltó, dos veïns d’Alcoi afusellats pel règim franquista després d’un consell de guerra injust i sense garanties. Les restes han estat localitzades al cementeri d’Alacant gràcies a la tasca de l’Associació de Familiars de Represaliats pel Franquisme.

Aquest acte, impulsat per l’Ajuntament d’Alcoi, no és només un homenatge, sinó una denúncia oberta i clara dels crims del franquisme, que va executar milers de persones com a part d’un sistema de terror instaurat després del colp d’Estat de 1936. El franquisme va assassinar, va silenciar i va sotmetre a la por a generacions senceres, i hui, encara amb massa víctimes per recuperar i massa veus per escoltar, continuem exigint veritat, justícia i reparació.

«José Sanchis i Antonio Barber no eren delinqüents, eren lluitadors per la llibertat, per la democràcia i pels drets socials. Van ser condemnats a mort per defensar els valors que hui considerem fonamentals. Recuperar les seues restes i entregar-les als seus familiars és un acte de justícia que arriba massa tard, però que arriba amb tota la dignitat», ha declarat l’alcalde d’Alcoi, Toni Francés.

José Sanchis Gracia, mecànic i militant de la UGT i del Partit Socialista, va formar part del Comitè Revolucionari d’Alcoi i va ser tinent de l’exèrcit republicà. Va ser condemnat a mort i executat el 28 de gener de 1941, a tan sols 36 anys.

Antonio Barber Moltó, de 32 anys, treballador tèxtil i membre de la CNT, va ser també afusellat per haver defensat la República i per haver lluitat contra el feixisme. El règim va justificar el seu assassinat aplicant la infame Llei de Responsabilitats Polítiques, una norma que castigava a posteriori i que, segons els historiadors, va suposar el primer pas de la «violència vengadora» sobre la qual es va sustentar la dictadura franquista.

«No es tracta només de recordar, sinó de denunciar. No podem parlar de reconciliació sense veritat. No podem mirar cap al futur sense dignificar el passat. I no podem permetre que els crims del franquisme queden impunes o oblits. Això és el que representa aquest acte: una ciutat que no oblida ni calla», ha afegit Francés.

«Amb aquesta iniciativa, l’Ajuntament d’Alcoi referma la seua voluntat de preservar i defensar la memòria democràtica, i animem altres institucions a seguir el camí de la veritat i la reparació. És temps de posar noms, rostres i dignitat als qui van ser assassinats per defensar un món més just», finalitza l’alcalde.

Pujar