elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Alcoi celebra el «Dia internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones»

Alcoi celebra el «Dia internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones»
  • La Unitat d'Igualtat porta a terme una atenció personalitzada a les dones víctimes de violència de gènere

MÉS FOTOS
Alcoi celebra el «Dia internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones» - (foto 2)
Alcoi celebra el «Dia internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones» - (foto 3)
Alcoi celebra el «Dia internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones» - (foto 4)

Hui dia 25 de novembre se celebra el «Dia internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones». Des de la Unitat d’Igualtat i les diferents entitats locals (Acovifa, el Col·lectiu 8 de Març, De Mare a Mare…) es porten a terme una sèrie d’activitats per commemorar aquesta data durant tot el mes (webinars, projecció de pel·lícules i documentals, tallers, etc.)

A les 12:00 hores a plaça Espanya, tindrà lloc la lectura del manifest a càrrec d’Ana Calvo i es farà un homenatge a les víctimes amb una performance per part de les ballarines: Begoña Bravo i Naiara Romero. L’acte estarà amenitzat amb la música interpretada en directe pel músic Ausiàs Gisbert, qui tocarà el violoncel. Al mateix temps, es podrà fer un recorregut visual per les siluetes disposades en el sòl de la plaça que condemnen els assassinats per violència de gènere. En data de hui 41 dones han sigut assassinades i reconegudes oficialment com a feminicidis íntims oficials. A més, les dades no oficials consideren com feminicidis: 2 com a íntims no oficials, 24 com a familiars, 2 com a no íntims, 2 com a infantils, 1 per prostitució, 1 per robatori, 1 per violència comunitària i sis sense dades suficients.

Recordem que la passada setmana la Regidoria d’Igualtat va presentar la campanya: ‘Fer visible l’invisible’, que pretén visibilitzar les violències que més costen de detectar com a violències en el dia a dia de les dones, estan normalitzades i perpetuen la desigualtat. Diferent publicitat estàtica en el mobiliari urbà, cartelleria i vídeos a les xarxes socials, donaran veu a aquesta campanya que posa el focus en els homes i les noves masculinitats.

L’any 2020 ha sigut un any especialment dur per a les dones i les víctimes de la violència de gènere. L’impacte de la Covid 19 durant el confinament ha accentuat l’aïllament que pateixen moltes víctimes amb els seus agressors i ha fet menys visible la violència de gènere. Les denúncies relacionades amb la violència de gènere han disminuït durant el confinament. No obstant això, les trucades al telèfon 016 han augmentat, sol·licitant algun tipus d'ajuda o orientació respecte a la situació que han estat vivint. A més a més, durant aquesta pandèmia, les dones han sigut les protagonistes, tant a l'àmbit sanitari com a treballadores, així com en l'àmbit domèstic, assumint una major càrrega de treball relacionada amb les cures.

Tot així, des de l’administració local s’ha continuat treballant amb els diferents serveis encarregats de combatre i donar suport a les víctimes: l’OAVD (Oficina d’Atención a les víctimes de delictes), la UVID (Unitat de Violència de la Policia Local), la UFAM (Unidad Familia y Mujer de la Policia Nacional), el Centre Dona, la Unitat d’Igualtat, etc. Els serveis han treballat de manera coordinada, prestant atenció presencial, telefònica i telemàtica a les víctimes.

«El 25 de Novembre és el Dia contra la Violència de Gènere, però cada dia hem de lluitar i treballar contra les violències masclistes contra la violència de Gènere. Açò és un treball de tota la ciutadania, tal com diu la campanya d’aquest any ‘Hem de fer visible l’invisible’, no hem de normalitzar situacions que generen desigualtat», ha afirmat la regidora d’Igualtat, Aranza de Gracia.

DADES

La Unitat d'Igualtat té entre les seues funcions l'atenció personalitzada a les dones víctimes de violència de gènere oferint-los una orientació especialitzada i derivant-les als recursos necessaris que faciliten la seua recuperació integral.

Des de la Unitat d'Igualtat en el període entre gener fins al 23 de novembre de 2020 s'han realitzat 815 atencions, en les quals s’han fet primeres entrevistes, seguiments, sol·licitud i justificació d’ajudes, sol·licitud del servei de teleassistència ATENPRO, gestió d’incidències, coordinació amb els diferents recursos i amb professionals, derivacions a recursos, etc.

Dades Servei teleassistència ATENPRO

Sol·licituds ATENPRO: 30

Baixes ATENPRO: 27

Incidències: 339

Els casos de violència de gènere que arriben generalment ho fan quan han passat anteriorment per altres recursos com ara la OAVD, la UFAM o la UVID. Després d'haver interposat una denúncia o realitzat alguna consulta jurídica a fi de sol·licitar la teleassistència. Pot ser aquest el motiu que no s’haja tingut un augment de casos durant l’estat d’alarma, ja que el confinament pot haver impedit o dificultat acudir a tals organismes. Tanmateix, això no vol dir que no hi haja hagut violència de gènere i que fins i tot haja augmentat, tal com confirmen des de les institucions estatals i autonòmiques encarregades de l'atenció a les víctimes de la violència de gènere.

Respecte a les coordinacions mantingudes amb els recursos existents en el nostre municipi que atenen dones víctimes de violència de gènere s'han dut a terme les següents:

Centre de Dona itinerant: 41

OAVD: 24

UFAM: 13

UVID: 8

A més d'aquests recursos, des de la Unitat d'Igualtat s'estableixen quasi diàriament contactes telefònics, via correu electrònic o presencialment amb les professionals dels serveis socials de l'ajuntament, així com d'altres departaments municipals: habitatge, educació, entre d’altres. Aquestes coordinacions es duen a terme atenent el «Protocol local d'actuacions en matèria de violència de gènere» i són necessàries per a l'atenció integral de les víctimes, reduint al màxim la victimització secundària a la qual són sotmeses en moltes ocasions. Al mateix temps per a millorar aquesta coordinació i oferir a les dones una atenció de major qualitat.

Pujar