Alcoi, com capital cultural valenciana, acollirà Sonora
Alcoi, com capital cultural valenciana, acollirà Sonora
Alcoi forma part de la tercera edició de Sonora, el circuit de concerts que porta als grups guanyadors i finalistes dels Premis Carles Santos de la Música Valenciana per tot el nostre territori.
Aquest circuit està promogut per la Conselleria de Cultura de la Generalitat, mitjançant l'Institut Valencià de Cultura. La tercera edició de Sonora es desenvoluparà entre octubre de 2021 i març de 2022 per tal de crear una plataforma estable i regular perquè els intèrprets valencians puguen mostrar els seus treballs en 5 localitats: Peníscola, Castelló, Alacant i les capitals culturals valencianes 2021, Alcoi i Bocairent. Al mateix temps, segons indiquen des de la Generalitat, pretenen desestacionalitzar l'oferta musical i que, d'aquesta manera, grups i solistes més guardonats tinguen la possibilitat d'actuar en diferents punts del territori fora de la temporada estival.
Totes les actuacions seran en el Teatre Calderon a les 20 hores excepte la del dia 30 que serà a les 18 hores.
Sonora arribarà a Alcoi el 8 de gener, amb un concert doble, Duna + Urbàlia Rurana. Pel que respecta a Duna, Eduard Navarro, un dels músics més importants de les músiques tradicionals a València, després d'una llarga trajectòria implicat en projectes col·lectius lidera ara la seua pròpia formació, Ensemble Duna, que ofereix un repertori de peces tradicionals de l'entorn mediterrani i va ser finalista als Premis Carles Santos 2020. Cançons valencianes, de Bòsnia, Bulgària, Creta, Macedònia, o Turquia comparteixen repertori amb els trobadors occitans, les danses medievals italianes i cantigues de Santa Maria, totes en les seues llengües originals a més de peces instrumentals.
Més de tres dècades porten Urbàlia Rurana conreant el seu estil particular de música popular valenciana i mediterrània, fidel a la seua idea fundacional d’acostar la nostra música a les influències d’altres països de la ribera del mar Mediterrani, un món i una mar que per a ells és un espai d'evocació i d'inspiració constant. «Urbàlia Rurana. 30 anys de camí» és el seu concert antològic, on ens presenten noves aproximacions al seu repertori de tots els temps, però també avançaran altres idees i propostes que parlen dels seus nous projectes.
El 14 de gener també hi haurà concert doble, Mo'Roots + Pool Jazz. Dels indrets de la Marina naixen MO’Roots, finalistes als Premis Carles Santos 2020: una bafarada de música fresca i mediterrània que conjuga alegria, sentiment i festa amb potents ritmes que inciten a ballar des del primer cop de baqueta. Amb la seua música i energia apunten directament al panorama festiu de la música popular actual.
Pool Jazz és una banda sense etiquetes, o en qualsevol cas, amb moltes etiquetes. Combinen estils com el jazz, el funk, el hip hop i l'afro, i arts com la música, la pintura, el ball i la poesia en un mateix escenari, convertint la seua posada en escena en una proposta multisensorial, única i irrepetible, amb la improvisació com a fil conductor, que va ser finalista als Premis Carles Santos 2020.
La programació continuarà el dia 21 amb Jonatan Penalba + Ana Zomeño. Jonatan Penalba ja és un veterà en el món de la cançó, malgrat la seua joventut. I és que molt aviat es va introduir en el món de la música tradicional, i s’ha foguejat en multitud d’actuacions en els escenaris més diversos. L’aparició del seu primer disc, el guardonat “De soca-rel” (Temps Record, 2018), el va situar en molt poc de temps en un lloc ben destacat dins el panorama de la música folk valenciana, i ara ens arriba el seu últim treball, “Reversions”, guanyador als Premis Carles Santos 2020, que ens presenta a un Jonatan Penalba lleugerament diferent al que hem conegut fins ara, allunyant-se lleugerament de la sonoritat tradicional per acostar-se al pop, però sense oblidar del tot la música d’arrel.
Després de presentar el seu primer treball, 'Cinco conocidas', el 2019, i 'Nuevas conocidas' a principis del 2020, la cantautora valenciana Ana Zomeño va ser finalista dels Premis Carles Santos 2020 amb, 'Taller de canciones', sis temes compostos entre maig i juliol, en ple desconfinament, i que deu el seu nom al taller online durant el qual va ser creat i on conviuen molts estils i influències que fan d'aquesta cantautora una sorpresa fresca per anar descobrint a poc a poc.
El dia 23 serà el torn d’Spanish Brass. 'Les Aventures de Monsieur Jules' eÌs un projecte de Spanish Brass, amb la col·laboracioÌ del pianista i compositor Albert Guinovart, que s’ha anat completant durant els uÌltims anys amb altres muÌsiques per a quintet de metalls i piano i que va resultar guanyador als Premis Carles Santos 2020. Cadascun dels sis moviments de l'obra estaÌ inspirat en una novel·la del genial escriptor franceÌs Jules Verne: 'Vint mil llegües de viatge submariÌ', 'Michel Strogoff', 'Nord contra sud', 'Viatge al centre de la Terra', 'El Raig verd' i 'La volta al moÌn en vuitanta dies', un viatge fantàstic per l'univers de Verne mitjançant la sonoritat del metall.
Tancaran els concerts Trobadorets, el 30 de gener a les 18 hores. En els seus 10 anys d'història, han fet quasi 500 concerts al llarg de tot el País Valencià, convertint-se en un dels referents de la música familiar al nostre territori. El seu cinqué treball discogràfic, finalista als Premis Carles Santos 2020, 'Paco, com ens fas xalar' és un disc homenatge a Paco Muñoz on revisen i reversionen la seua obra infantil en valencià per crear un espectacle variat, molt nostre i, sobretot, divertidíssim!
«A més de l’àmplia i variada programació cultural de qualitat que tenim a la nostra ciutat, agraïm que Sonora, arribe a Alcoi també. És una molt bona manera de concloure l’any de la capitalitat cultural amb 8 concerts en 5 dies, de referents de la música en valencià, tan grups que comencen com altres amb una llarga trajectòria», ha ressaltat el regidor de Cultura, Raül Llopis.