Alcoi avança en el projecte d'implantació de drons per a serveis hospitalaris i atenció d'emergències
L'Ajuntament trasllada als sectors implicats els primers resultats de l'anàlisi inicial d'aquesta iniciativa, centrada en entorns orogràfics complexos, encara que escalable a altres regions i entorns, així com ampliable a diversos casos d'ús
El departament d'Innovació de l'Ajuntament d'Alcoi ha mantingut aquesta setmana una trobada amb els agents implicats per a donar-los a conéixer els avanços en el projecte d'aeronaus no tripulades (drons) per a prestar serveis hospitalaris i d'emergències a entorns amb una orografia complexa, com Alcoi i l'àrea hospitalària en la qual s'emmarca.
La trobada, celebrada al Parc Tecnològic Urbà de Rodes, ha comptat amb la presència de representants de la Policía Nacional, Policia Local, Consorci de Bombers, departament d'Emergències i Protecció Civil. Els resultats de la reunió es traslladaran, a més, a la Guardia Civil, Exercit i Hospital Verge dels Lliris, que no van poder estar presents per estar convocats a una reunió de coordinació de les tasques de recuperació de la DANA.
Així mateix, han estat presents l'alcalde d'Alcoi, Toni Francés; el regidor de Seguretat, Raül Llopis i el tècnic d’Smart City, Pedro J. Ramiro, qui va introduir el projecte i el seu cronograma.
Han acudit també els equips de la Universitat Politècnica de València (UPV) i de la Universitat d'Alacant, participants en aquest projecte, que compta amb una subvenció de l'Agència Valenciana d'Innovació-IVACE+I per a cobrir el 70% del projecte, valorat en 150.000 euros.
La reunió ha servit, a més, per posar en comú les primeres anàlisis del projecte i els casos d'ús proposats duts a terme per la Universitat Politècnica de València. En concret, Israel Quintanilla i Joan Cervera (UPV) han sigut els encarregats de desgranar els primers resultats de les proves d'aquest projecte, centrat en entorns orogràfics complexos però escalable a altres regions i entorns, així com ampliable a diversos casos d'ús.
Segons ha destacat l'alcalde d'Alcoi, Toni Francés, “Aquest projecte representa un avanç pioner i disruptiu en l'àmbit de la innovació tecnològica aplicada a la salut i les emergències, fet que es reflecteix en què és un dels huit seleccionats d'entre els 25 que optaven i l'únic presentat per un Ajuntament que ha sigut triat. Això posa de manifest la nostra ferma aposta per la tecnologia al servei de les persones, reforçant la nostra resiliència i capacitat de resposta davant emergències, i consolidant a Alcoi com un referent de ciutat intel·ligent, innovadora i sostenible”.
POSSIBLES USOS I SERVEIS
L'objectiu del projecte és l'anàlisi operativa d'un sistema de drons que puguen prestar serveis hospitalaris i d'emergències a entorns amb una orografia complexa, com Alcoi i l'àrea hospitalària en la qual s'emmarca. Aquests serveis podrien abastar el trasllat de desfibril·ladors externs automàtics per a parades cardíaques; el subministrament de material sanitari, tant en zones rurals de difícil accés com en situacions d'emergència; la comunicació i atenció sanitària a distància; o la localització i atenció de persones en situació d'emergència i el subministrament de material sanitari per a atendre les possibles víctimes. En l'àmbit de les emergències es podria aplicar per a la cerca i rescat, comunicació amb persones accidentades o control i vigilància en entorns naturals.
Els drons podrien portar incorporats instruments per a transmetre paràmetres biològics (temperatura corporal, freqüència cardíaca, saturació d'oxigen, etc) i fins i tot ser utilitzats en el camp epidemiològic per a cartografiar, monitorar i utilitzar com a equip de salvament.
Per a poder aconseguir aquest objectiu, es planteja realitzar diferents estudis previs de seguretat operacional i anàlisi de risc de les possibles rutes logístiques, coordinació amb les autoritats, geolocalització, proves de vol, validació de rutes i generació de tota la documentació necessària.
A més, per a aconseguir enlairaments i aterratges segurs i fins i tot autònoms, es treballarà amb tècniques de visió i intel·ligència artificial, estudiant i identificant les zones segures d'aterratge, així com desenvolupant un programari integrat.
En tractar-se d'un projecte en el qual conflueix una varietat de regulació, especialment de caràcter europeu i de recent aprovació, també serà necessari realitzar una anàlisi del compliment normatiu, en particular sobre Intel·ligència Artificial, Protecció de Dades i altres temes relacionats, com la responsabilitat civil i el seu assegurament
Aquesta iniciativa sorgeix de la col·laboració amb entitats com la Universitat d'Alacant i la Universitat Politècnica de València, a través dels convenis del Sandbox Urbà d'Alcoi, on es realitzaran altres accions relacionades amb les aeronaus no tripulades i la seua tripulació.
A més, compta amb les aportacions d'institucions com el departament de salut d'Alcoi o de la Policia Local. A part, es compta amb el suport de diferents agents innovadors com l'Institut Tecnològic d'Informàtica (ITI), Alicantec, CEEI, Fundeun, Cambra de Comerç d'Alcoi, Fisabio, REDIT, el Clúster Territorial d'Innovació i Sostenibilitat, l'Institut d'Intel·ligència Artificial i l'Institut d'Investigació Sanitària i Biomèdica d'Alacant, així com empreses líders del sector dels drons.