Alcaraz fa una crida als joves valencians per comprometre's amb els ODS i treballar per un món millor
"Els Objectius de Desenvolupament Sostenible són l'últim intent dels governs per a canviar el món i començar a guanyar, des del present, el nostre futur. És un intent que necessita el compromís de les persones i vosaltres podeu fer molt". Així s'ha dirigit el conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, als i les alumnes dels instituts valencians que han participat en esta segona edició de la jornada 'Connectant amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible', que s'ha celebrat a Mislata amb motiu del Dia Mundial de la Infància.
Alcaraz ha destacat que "és impossible fer realitat eixe nou futur que volem si no ens impliquem tots i totes" i ha explicat que "els ODS ens parlen de canvi climàtic, de pobresa, de conflictes internacionals, de discriminació racial o de gènere, d'un futur diferent. Els ODS signifiquen mirar el món que volem d'una manera diferent, d'una manera solidària".
Per segon any consecutiu, la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació ha organitzat este acte amb la finalitat de donar veu als i les joves de la Comunitat Valenciana i promocionar, mitjançant les seues propostes, mesures concretes que garantisquen els drets dels xiquets i de les xiquetes.
Una edició en què han participat un total de 250 alumnes de nou centres educatius: l'Institut Francesc Ribalta de Castelló; l'Institut Matemàtic Vicent Caselles de Gata de Gorgos; l'Institut Sant Vicent de Sant Vicent del Raspeig; l'Institut Maria Ibars de Dénia; l'Institut La Melva d'Elda; l'Institut Peset Aleixandre de Paterna; l'Institut Serra Perenxisa de Torrent; els Corresponsals Juvenils de Mislata i el Col.lectiu Dijous també de Mislata.
Durant esta jornada, els alumnes han exposat les seues propostes per contribuir amb els 5 eixos (Pau, Prosperitat, Aliança, Planeta i Persones) de l'Agenda 2030 de les Nacions Unides per aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible.
És per això que el conseller ha mostrat la seua satisfacció "per vore que la solidaritat creix, que està plena de vitalitat i d'il·lusió". Alcaraz ha afegit que "amb esta experiència es comprova que les vostres propostes i reflexions sí que importen, perquè la gent jove sou el present i sereu el futur. Ara hi ha problemes molt greus que no poden esperar al futur. Si no fem ja canvis en la nostra economia, en la manera de consumir, de relacionar-nos, de mirar la diversitat... Aleshores, el canvi climàtic, la desigualtat, la violència, el racisme, la por, la corrupció, la xenofobia... Degradaran la nostra societat i la nostra convivència".
Alcaraz ha estat acompanyat pel director general de Cooperació i Solidaritat, Federico Buyolo, l'alcalde de Mislata, Carlos Fernández, i l'alcalde de Dénia Vicent Grimalt.
Aquest acte que s'emmarca dins de la celebració del Dia Mundial de la Infància per a reivindicar els drets dels xiquets i de les xiquetes i posar de manifest que, ara per ara, encara hi ha passos on no es compleixen. L'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides es concreta en 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que, per a aconseguir-los, necessiten del compromís i del treball de tots els països.
Molts d'aquests objectius se centren en els drets de la infància, per tractar-se d'una població especialment vulnerable com és l'escolarització universal, la igualtat de gènere, l'erradicació de la pobresa i malnutrició, la protecció social i sanitària, la protecció dels xiquets i de les xiquetes que viuen en contextos de conflictes o l'erradicació del treball infantil. Uns drets que, tal com ha apuntat Alcaraz, "encara en moltes regions del món encara no són respectats i que, amb el treball de tots, ho podrem aconseguir".