Vegetació autòctona substitueix ja prop de 4 tones de flora invasora a la platja de Peixets d'Alboraia
La renaturalització de les platges i la millora de l'hàbitat del corriol camanegre són els objectius de les jornades de voluntariat de SEO BirdLife, la Diputació de València i l'Ajuntament
4 tipus de flora autòctona i amenaçada han sigut plantades a la platja de Peixets durant la segona jornada de voluntariat que està realitzat l'associació SEO BirdLife en col·laboració amb la Diputació de València i la regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament d'Alboraia que encapçala Raquel Casares. Concretament, 238 plantes en la qual s'inclouen 70 plançons de cotonet de mar (Otanthus maritimus), 72 d'alhelí de mar (Malcolmia littorea), 72 de barrò (Ammophila arenaria) i 24 de grama d'arena (Elymus farctus).
Aquestes plantes substitueixen al carpobrotus edulis, conegut com a ungla de gat, una espècie originària de Sud-àfrica, on si s'utilitza per a diversos fins, com una espècie d'àloe vera, i serveix d'aliment a la fauna local. En el mediterrani suposa un problema al no comptar amb cap mena d'ús, la qual cosa evita limitar la seua expansió, entapissa les dunes i no deixa créixer cap altra planta. En la mateixa línia funciona la llapassa (Xanthium strumarium), una planta nord-americana que té un poder de dispersió molt alt a causa de la gran quantitat de llavors que és capaç d'escampar.
En aquesta ocasió, les persones voluntàries, que ha quasi doblegat la xifra de la primera jornada, han arrancat 1.770 quilos de la primera i 5 quilos de la segona, la qual cosa eleva la xifra total entre els dos dies a prop de 4 tones de vegetació invasora que ha deixat de ser present a la platja de Peixets.
El 19 de febrer es durà a terme l'última de les sessions previstes en aquesta tanda. Serà de 10.00 a 13.00 hores i cal inscriure's a través de l'e-mail valencia@seo.org indicant nom, cognoms i DNI. En aquesta cita, a més de continuar plantant la flora autòctona, es posarà la talanquera per a delimitar la zona i protegir-la perquè el corriol camanegre nie sense cap amenaça.
La iniciativa mediambiental forma part de la campanya 'Reacciona pel clima' i cerca donar suport a l'eliminació de la flora exòtica invasora i la neteja manual de plàstics a l'interior del sistema dunar amb la finalitat de restaurar l'ecosistema i millorar l'hàbitat del corriol camanegre a les platges d'Alboraia.