Dolor per la mort de José Manuel Gil Baquero, professor, director de teatre i actor alboraier
El professional del teatre va revolucionar l'escenari cultural amb la inauguració del Teatre l'Agrícola i la seua programació
José Manuel Gil Baquero ha mort als 73 anys d'edat. Nascut a Alboraia en 1949, va realitzar estudis d'arquitectura, encara que es va acabar llicenciant en Filosofia per la Universitat de València. Va dedicar la seua vida a l'ensenyament, sent professor de filosofia i de literatura del patronat que hui és el centre educatiu local Don José Lluch, a la direcció teatral i a la interpretació. Va iniciar la seua activitat teatral en 1968, amb diversos estudis en matèria d'expressió corporal, direcció escènica, mim i teatre, etc.
A partir de 1972, va dirigir el grup de teatre Sambori de l'Ateneu Alboraier, actuant en tota la Comunitat Valenciana i a Madrid. També va ser el director de Teatre Da Capo, d'on van eixir obres com 'Ausades' sobre els poemes i la vida d'Ausiàs March. Actor en 'Nit i Dia' o 'L'Alqueria Blanca', a més de protagonitzar 'Sang d'Orxata' de Jaume Bayarri amb Rosana Pastor i Paco Sanchís, va participar també en espais dramàtics per a la ràdio ('No empreneu el comissari' de Ràdio Nou), en guions de sèries com 'El guardià de l'anell' i en curts com 'Somos Novios'.
Antics alumnes recorden les seues classes en el patronat, la qual cosa hui és el centre educatiu Don José Lluch. Classes que es van convertir en obres de teatre en les quals l'alumnat no sols interpretaven escenes literàries, sinó que també es feien càrrec de la direcció, el maquillatge, el vestuari i altres elements. Un costum que li va seguir al seu trasllat al col·legi El Pilar a València, on va inocular a alumnes i alumnes el cuquet de la interpretació i hui són actors i actrius professionals i que en el seu moment van arribar a interpretar en el Teatre l'Agrícola.
José Manuel Gil Baquero va ser el primer director del Teatre l'Agrícola, el triat de revolucionar el panorama cultural d'Alboraia i voltants per encàrrec de l'alcalde Joan Barres. Per a aquesta gran estrena, Alboraia va comptar amb la xiqueta prodigi del cinema espanyol Estrellita Verdiales, que va apadrinar la inauguració, amb 'La Cubana', espectacle triat pel seu color i animació per al primer alçament de teló i en la recepció del qual va participar la banda musical amb l'actual alcalde, Miguel Chavarría.
El Teatre l'Agrícola, la gran revolució cultural
"Quan era xicotet, hi havia tres cinemes a Alboraia: l'Ateneu, la qual cosa és hui l'edifici del Musical i l'Alborada, a més d'obres de teatre. Amb una tradició així, la programació que estem preparant i uns preus assequibles, Alboraia es convertirà en una alternativa cultural no sols per als veïns del municipi, sinó també per a la gent que viu a València", explicava per al Periòdic d'Alboraia en la seua edició de febrer de 1997, setmanes abans de la gran obertura del Teatre l'Agrícola.
I és que Gil Baquero pretenia que tota una gran varietat d'espectacles (dansa, cinema, teatre infantil, sarsuela, òperes, activitats d'associacions, presentacions de falles, jazz, tallers de cinema, etc.), passaren per l'escenari de l'en aquells dies nou punt clau cultural d'Alboraia. Es tracta d'una línia de treball que perdura hui dia, ja que pel Teatre l'Agrícola passen companyies de dansa, teatre, cinema, festivals de guitarra, monòlegs i, encara que fora dels seus murs, festivals de jazz, activitats de falles i molt més.