Quaderns d’Investigació presenta la seua 40 edició al Castell d’Alaquàs
El monument va acollir el passat divendres 18 de setembre la presentació d’aquesta edició especial que recull, entre altres, 11 estudis sobre la crisi del coronavirus i que va ser preparada durant el confinament per les persones autores
El Castell d’Alaquàs va acollir el passat divendres 18 de setembre la presentació de la 40 edició de Quaderns d’Investigació d’Alaquàs. La presentació de l’acte va córrer a càrrec de l’Alcalde d’Alaquàs, Toni Saura i del director de la publicació, Enric Juan Redal. En ell van estar presents totes les persones que han participat en aquesta edició que havia d’haver-se celebrat, com és tradició, el primer cap de setmana de Festes Majors però, que va ser suspés arran de la situació provocada per la pandèmia.
Aquesta és sens dubte una de les edicions més especials de tota la història del col·lectiu no sols pel seu 40 aniversari sinó per tractar-se d’una publicació especial dedicada en gran part a la pandèmia i per la participació d’una gran representació dels diferents sectors de la població que han tingut un paper essencial en la crisi de la pandèmia a Alaquàs. per això, el llibre recull un total d’11 estudis sobre la crisi del coronavirus treballats durant el confinament.
La presentació del llibre corre a càrrec del director de la publicació, Enric Juan Redal, amb l’article Quaranta anys de Quaderns d'Investigació d'Alaquàs: història local i mirada global. Un repàs personal sobre la vitalitat d'una època, l'estudi de l'espai local i els nous horitzons culturals que propicia.
A continuació es pot trobar una secció dedicada íntegrament a com Alaquàs va viure l’estat d’alarma per la Covid-19 des de març fins a juny de 2020. Encapçala la secció l’article Crònica de la pandèmia del coronavirus a Alaquàs (14 de març al 15 de juny de 2020), redactat per la periodista local Laura Sena. Podem llegir també, a càrrec del veí d’Alaquàs José Cervera Martínez, l’article L'experiència d'un metge d'Alaquàs durant la pandèmia del Covid-19.
Dins d’aquesta secció, Silvia Muñoz Cano presenta El xicotet comerç i l'hostaleria d'Alaquàs en temps de confinament: vivències, canvis i expectatives de futur a conseqüència de la pandèmia per Covid-19. La mestra Marta Murciano Hernández ha preparat Covid-19 i Alaquàs. L'educació en temps de confinament: una revisió de les diferents etapes educatives del nostre poble durant l'estat d'alarma i Natxo García Fernandez presenta La cultura local, un balcó obert a l'esperança i Radiografía social de la pandemia en Alaquàs a través de las intervenciones de la Policía Local.
Destaca també l’article preparat per l’ex alcaldessa d’Alaquàs, Elvira García Campos, que ha contribuït a la publicació amb l’article Solidaritat col·laborativa i pandèmia. Coronavirus amb cor, la resposta del voluntariat d'Alaquàs a la Covid-19 així com l’article de Juan Antonio Oñate Arcos: Encuesta Covid-19 en Alaquàs: conocer la realidad para intervenir en el presente y planificar el futuro.
Altres articles rellevants dins d’aquesta secció són el d’Ivan García Aguado: L'extraordinària raresa de la normalitat. Les vivència d'una família d'Alaquàs sotmesa a les proves de seroprevalència i el de Lola Alfonso Noguerón: Notícies d'Alaquàs i dels pobles de l'Horta Sud als informatius d'À Punt Mèdia en temps de la pandèmia (del 15 de març fins el 17 de maig de 2020). Tanca aquesta secció l’Alcalde d’Alaquàs, Toni Saura Martín, amb el seu article La gestión de la pandemia desde la alcaldía de Alaquàs.
La publicació es completa amb altres treballs sobre història general d’Alaquàs. Destaquen l’article Una nova versió del Cant de la Carxofa a la Mare de Déu de l'Olivar (1918) de Rafael Roca, Las mujeres de la derecha en la cárcel de Alaquàs (1937-1938). Breve aproximación a la aplicación de la ley penal durante la Guerra Civil Española y al carácter propagandístico con que fue gestada de Desirée Torralba Mesas i Un organista local, un cantant de sarsuela nacional i un showman internacional. Tres generacions de músics Palop de David Gómez Zambrano.
Com és habitual, la publicació es tanca amb la història gràfica, aquesta vegada amb imatges especials sobre un poble confinat a càrrec de Mª Teresa Guerrero Sarguero i a càrrec de l’Associació Fotogràfica d'Alaquàs (AFA).
El col·lectiu Quaderns d’Investigació compleix enguany 40 anys i durant aquests anys, el seu treball ha sigut clau en la història d’Alaquàs. Des dels seus inicis han vingut treballant i editant any rere any una publicació en què les investigacions i estudis realitzats han versat sobre les activitats, els comportaments, les formes de vida, les tradicions, les creacions artístiques i els problemes de les persones d’Alaquàs.
Durant aquestes quatre dècades s’han publicat al voltant de 3200 fotografies antigues i més de tres-cents estudis documentats per més de 120 persones investigadores. Totes elles, des de visions plurals, han contribuït a recuperar la memòria i la identitat d’Alaquàs, aportant la seua mirada històrica i tenint com a principals protagonistas les i els alaquasers.
Per tots aquests motius, i pel treball desenvolupat, el Ple de la Corporació Municipal d’Alaquàs va aprovar per unanimitat el passat mes de juliol, a proposta del col·lectiu Alaquàs Debat, concedir la Medall d’Or de la Ciutat a Quaderns d’Investigació.