ALAQUÀS | POLÍTICA

L’aliança #SeràHortaSud2030 va ser presentada ahir a Alaquàs i ja treballa en les taules itinerants de reconstrucció

ELPERIODIC.COM - 23/04/2021

Les entitats i institucions impulsores del projecte valoren molt positivament el suport i les intencions mostrades pels agents polítics i socials de la comarca, la província i la Comunitat

Ahir va tenir lloc, a l’Auditori Nou d’Alaquàs, la presentació del projecte #SeràHortaSud2030, impulsat per diverses associacions de la comarca, la Fundació Horta Sud, la Mancomunitat Horta Sud, la Diputació de València i Caixa Popular i que pretén reconstruir la comarca cercant consensos de millora entre tots els agents alineats amb l’Agenda Urbana 2030. En l’acte, hi van participar representants del teixit associatiu i empresarial, alcaldes i regidors dels municipis de l’Horta Sud i càrrecs de la Mancomunitat Horta Sud, la Diputació de València i la Generalitat Valenciana.

El projecte de reconstrucció comarcal #SeràHortaSud2030 va ser presentat ahir a l’Auditori Nou d’Alaquàs. Malgrat que la presentació inicialment havia de tenir lloc al Castell d’Alaquàs, per motius d’oratge va traslladar-se a l’Auditori. Un lloc simbòlic també per iniciar el projecte ja que, com va recordar Toni Saura, alcalde del municipi, quan presentava l’acte, “l’Auditori Nou és un clar exemple de les fortaleses del treball conjunt entre teixit social i institucions públiques”.

Aquest és el principal repte de les entitats i institucions impulsores del projecte: unir i coordinar a associacions, institucions públiques i empreses per treballar conjuntament per a millorar la comarca. Imma López, presidenta de la Fundació Horta Sud, va recordar a tots els presents que “ens necessitem mútuament els uns als altres, per aprofitar les sinergies i el treball col·lectiu de cadascú”. Per aconseguir aquests canvis, es crearà un observatori d’indicadors comarcals alineats amb l’Agenda Urbana 2030, que permetrà conéixer objectivament la realitat de l’Horta Sud i cercar consensos i actuacions factibles de millora pel territori i la seua població. Julio Huerta, coordinador de la Fundació Horta Sud, va destacar la importància de mesurar amb indicadors la realitat per poder avançar “perquè el que no es pot mesurar, no es pot millorar”. Huerta va ser també l’encarregat de presentar la nova web del projecte, que aviat estarà disponible.

Tot seguit va començar la primera de les tres taules que van constituir la part central de l’acte, totes elles moderades per la periodista Silvia Tomás. En la primera, van participar-hi la presidenta de la Comissió d’Infraestructures i Mobilitat de la Mancomunitat Horta Sud, Eva Zamora, l’assessor de fons europeus de la Generalitat Valenciana, Bartolomé Nofuentes i la diputada provincial de Mobilitat Sostenible, Dolors Gimeno.

Zamora va ser la primera en prendre la paraula, destacant el potencial de la comarca i la necessitat de treballar tots junts, afegint que qualsevol organisme que no duga les línies de la participació ciutadana i, especialment, la sostenibilitat, quedaria enrere. Per la seua banda, Nofuentes, va defensar la importància d’optar a fons europeus, emfatitzant en l’alta capacitat de la comarca d’aconseguir fons si treballa des de la governança multinivell i col·laborativa entre societat civil organitzada i institucions públiques. Per tancar la taula, Gimeno va recordar la crítica situació mediambiental en la que ens trobem i “el paper importantíssim” dels ajuntaments contra el canvi climàtic, que són els qui “han d’apostar per a reduir les emissions de carboni” i impulsar la mobilitat sostenible, especialment en una comarca on la infraestructura de mobilitat sostenible “fa tant difícil anar a la ciutat de València i sobretot a la resta de municipis de la comarca sense haver d’agafar el cotxe”.

La segona taula va comptar amb representants polítics d’àmbit autonòmic. Immaculada Orozco, secretària autonòmica de Política Territorial, Urbanisme i Paisatge, va obrir la taula destacant la importància de l’horta i va estendre la mà a les entitats i institucions impulsores del projecte #SeràHortaSud2030 a seguir col·laborant per a millorar la qualitat de vida de la ciutadania de la comarca, en sincronia amb l’Agenda Urbana Valenciana que estan impulsant des de la Generalitat. El secretari autonòmic d’Hisenda, Francesc Gamero, va defensar l’impuls d’un nou model econòmic més sostenible tot i les dificultats afegides que suposa l’infrafinançament de la Comunitat. Per la seua banda, el director general de Model Econòmic, Finançament Autonòmic i Política Financera, Juan Pérez, va dibuixar els principals reptes de futur, entre els que es troben la millora de la productivitat, que es situa en la Comunitat Valenciana al 13% i la necessitat d’innovar, tenint en compte que la innovació per producte a la Comunitat es situa a l’1,3% i, com a referència, aquest valor puja fins el 5% a països com Alemanya.

La darrera taula va donar veu a les associacions i empreses de la comarca. Sobre l’aportació del teixit associatiu als municipis, Carla Balbastre, de la Federació de Cases de Joventut, va defensar que les associacions “en el fons, ho fan tot.  Són el motor d’un barri, d’un poble”, Balbastre també va afegir el potencial de les associacions, que són capaces de multiplicar per tres cada euro gestionat. Paco Alós, responsable de relacions institucionals de Caixa Popular, va destacar que les associacions són “les que creen les bases d’una societat”, per Alós, el paper de les associacions fa possible que els barris i pobles siguen cada vegada més resistents i més humans. Laura Sena, periodista i membre de Cor de Vila, va posar èmfasi en l’especial importància de les associacions en un context metropolità com el de l’Horta Sud, fent possible “que els nostres pobles i ciutats puguen seguir mantenint la seua essència cívica i no siguen ciutats-dormitori”. Sena també va destacar el paper de les associacions per aportar pluralitat al territori. Finalment, Salva Moncayo, de la cooperativa Aeioluz va resumir la tasca i rellevància de les associacions en tres conceptes: aportació de cohesió, aportació d’il·lusió i un teixit social que és l’ànima dels territoris que construeix la societat.

Finalment, el Conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, va posar el punt i final a l’acte recordant la importància de l’Horta Sud, com un territori viu “des de fins i tot abans de la democràcia”. Soler, va recordar també la importància de l’aliança i el diàleg per a millorar davant d’un repte i unes necessitats com les actuals.

L’acte va ser seguit en directe per més de 150 persones entre les assistents a l’Auditori Nou d’Alaquàs i les que van seguir la retransmissió en streaming pel canal de YouTube de la Fundació Horta Sud.

Des d’ahir, una vegada acabada la presentació, les institucions i entitats impulsores ja treballen en la coordinació de la primera taula de reconstrucció, que tindrà lloc el pròxim 19 de maig i que analitzarà i buscarà millores respecte la mobilitat sostenible a la comarca.

MÉS FOTOS