ALAQUÀS | SOCIETAT

El Castell acull la presentació de la guia 'Alaquàs amb nom de dona'

ELPERIODIC.COM - 12/04/2022

Es tracta d’una iniciativa de l’Ajuntament d’Alaquàs per a donar a conéixer la història de les dones d’Alaquàs i ha estat elaborada per Via Heraclia. Es pot consultar a la pàgina web municipal

Alaquàs va presentar el diumenge 10 d’abril la guia ‘Alaquàs amb nom de dona’, una iniciativa de l’Ajuntament d’Alaquàs per a donar a conéixer la història de les dones alaquaseres. Ha sigut elaborada pel Via Heraclia i es pot consultar a l’apartat de publicacions de la pàgina web muncipal: www.alaquas.org/publicacions/igualtat.

L’acte va comptar amb la presència de l’Alcalde d’Alaquàs, Toni Saura, la Regidora d’Igualtat, Elena Álamo, les components de Via Heraclia, Eva Martínez i Susana Lázaro i algunes de les dones protagonistes i les seues famílies. El primer edil va destacar que “la igualtat entre homes i dones ha d’integrar-se de manera transversal com un objectiu de les polítiques públiques i per això, els ajuntaments exercim un papel fonamental en la construcció d’una societat més justa i igualitària. Amb aquesta guia volem donar visibilitat a totes les dones que han contribuït al desenvolupament del nostre poble per tal que servisca com una ferramenta de caràcter social i cultural al servei de la ciutadania”. Per la seua part, la Regidora d’Igualtat va destacar que en aquesta guia “no estan totes les que són ni són totes les que estan, ens queda molta història a escriure amb nom de dona. Es tracta d’un compromís assumit per l’Ajuntament d’Alaquàs amb la igualtat i posada en valor de les dones en la nostra societat que volem que siga un important recurs educatiu per a les escoles”.

“Alaquàs amb nom de dona” naix com una guia didàctica a través de la qual es descobreix la història d’algunes dones d’Alaquàs, moltes d’elles anònimes, que van contribuir a la construcció del nostre present. Ha sigut dissenyada per Ramon Cosme i consta de 40 pàgines a través de les quals es fa un recorregut per diferents carrers d’Alaquàs amb el qual es convida a passejar pels llocs més significatius del municipi al temps que es donen a conéixer les històries de diferents dones. La guia planteja a més l’ampliació de coneixements sobre més dones d’Alaquàs i la realització d’activitats paralel·les.

El primer capítol està dedicat a la Plaça de la Constitució i el Castell d’Alaquàs per a parlar d’Úrsula de Aguilar i Margarida de les Velles, dues dones rellevants en l’àmbit social, cultural i polític de la València del Renaixement i del senyoriu d’Alaquàs. El recorregut continua al carrer els Benlliure, on es parla de la religiosa Mare Josefa Campos Talamantes, de Modesta Martínez Fonfría, la propietària de la primera perruqueria de dones a Alaquàs, de Mª Dolores Cervera Marí, una jove empresària que va traspasar lse fronteres d’Alaquàs i de Covamur, la primera cooperativa de dones a Alaquàs.

A continuació es passeja pel carrer del Doctor Barberà, on es dóna a conéixer Isabel López Evole, la primera mestra que va tindre un carrer a Alaquàs i Lourdes Diana Petit, una mestra d’Alaquàs que va amagar Maria Moliner perquè no l’empresonaren durant la repressió franquista. El quint capítol està dedicat al Carrer Major-Ajuntament i es parla de Carmen Mateu Guiot, la primera regidora del primer ajuntament democràtic d’Alaquàs (1979-1983) i d’Elvira García Campos, primera alcaldessa d’Alaquàs (2009-2019).

A continuació la guia trasllada al Carrer Major-Carrer del Centre per a parlar de Purificación Forriol Aguilar, una dona modesta amb un carrer a Alaquàs i Teodora Tarazona Pérez, la primera dona que va muntar una empresa de càtering a Alaquàs. Al carrer de la Música-Avinguda País Valencià es parla de Maria Esteve Llácer per la seua vida dedicada al teatre, Flora Perales Sebastiá, una de les primeres actrius del Teatret i Sacramento Ferrer Torrejón, la primera dona en una banda de música a Alaquàs. La guia torna després a la plaça de la Constitució, Ateneu i Castell d’Alaquàs per visibilitzar l’esportista Nuria Cañas Fernández, la primera dona seleccionadora d’un equip masculí de Caiac Polo a la Comunitat Valenciana i Matilde Ferrer Sena, la creadora de la Rosa Castell d’Alaquàs. L’últim capítol està dedicat al Consell de Dones d’Alaquàs i a totes les associacions d’Alaquàs compromeses amb la lluita per la igualat.

Després de la presentació, les persones interessades van poder gaudir d’una ruta històrica pels carrers d’Alaquàs dinamitzada per Via Heraclia en la qual van prendre protagonisme algunes de les dones de la guia.

MÉS FOTOS